SMAKFULL: Bønnesalat passer fint som tilbehør til middag, og perfekt som lunsj. Foto: METTE RANDEM
SMAKFULL: Bønnesalat passer fint som tilbehør til middag, og perfekt som lunsj. Foto: METTE RANDEMVis mer

Salat av hvite bønner:

Bønnesalat: Den perfekte lunsjretten når du ikke vet hva du skal spise

Alternativet til brødskiva ligger og venter i nederste skuff. 

På kjøkkenet mitt er det alt mulig rart, og mindre rart – en sann skattkiste av smaker.

En boks cassoulet fra Toulouse. Blekksprutpasta og bottarga. To typer risottoris, ringerikspoteter og sobanudler.

Tørket fjell-dridderhatt fra Svalbard og ramsløkspuré. Rød og grønn karripasta og hjemmelaget garum.

Klar for gourmetdelegasjon

I fryseren ligger en due, to ryper og skikkelig gode hjemmelagde pølser. Hvis jeg fikk beskjed om at en delegasjon ekstremt kresne mennesker var på vei til meg for å spise middag, ville jeg nok klart å servere åtte–ti retter uten at jeg hadde behøvd å stikke innom butikken.

Likevel aner jeg ikke hva jeg skal spise til lunsj.

Hva skal jeg spise?

Dette er min variant av moteinteresserte kvinners «jeg har jo ingen ting å ha på meg». På grunn av jobben, og min temmelig mangslungne matinteresse, har jeg huset fullt av mat fra hele verden.

Men jeg har fortsatt ikke funnet ut hvordan jeg skal ernære meg til dagens små, nødvendige måltider.

Å sette i gang å lage mat er ingen mulighet. For mens jeg anser tid brukt på middag som et pluss, er frokost og lunsj svarte hull i dagen, som må fylles, kjapt og effektivt, hvis ikke går verden under.

Brødskive, kanskje? Det må finnes noe bedre?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsningen ligger der, i nederste skuff. En boks med hvite bønner.

En liten triumf

I seg selv er den ikke mye å skryte av. Men hvis man skreller vekk nesten alt arbeidet forbundet med de midtøsteninspirerte salatene, er det meste gjort.

De fleste oppskriftene begynner ofte med å legge bønner i bløt over natta, og krever at du koker, bytter vann og er veldig, veldig nøye så bønnene ikke sprekker.

Men bortsett fra det er det enkelt, og med boksebønner er disse vanskene eliminert:

Bland bønnene med tomater og andre grønnsaker, olje, krydder og sitronsaft. Var det middag, ville man kalt det tilbehør. Men til lunsj er det en liten triumf.

Les også. Et bønneopprør

Å forlate boksematen var en unødvendig begrensning av vår spiselige verden

Gryteretter som varmer når vinden uler