Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
KOSTBART: Guttegjengen feirer 17. mai på Solli plass i Oslo. Og bordet de har reservert, det koster 20 000 kroner. Andre blar enda dypere i lommeboken for å slippe kø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Utelivet 17. mai

Bordpakker til 50 000 kroner: - Utsolgt

Hundre- og tusenlappene sitter løst på nasjonaldagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. mai er en av de største dagene i året for mange av landets restauranter, barer og kafeer. Når flaggene heises og vi får på oss finstasen sitter hundrelappene løst.

Det kommer serveringsbransjen til gode.

Et av de mest populære 17. mai-arrangementene i hovedstaden er på Lapsetorget på Solli Plass i Oslo. Uteserveringene der har lenge vært populære på 17. mai, og de siste par åra har Nox og Sollihagen organisert store gatefester med show og DJ-er.

Deler av den åpne plassen er gjerdet inn, og prisen for å komme seg på innsida av gjerdet, starter på 200 kroner, ifølge Frederik Mygind, landssjef for Rekom-gruppen som eier Nox.

Dagen før dagen er det bare billetter igjen som gir fast track inngang på Nox- og Sollihagen-eventet. Dette koster 700 kroner per person, pluss 10 kroner i administrasjonsgebyr.

710 kroner per person for å slippe inn er likevel vekslepenger sett i forhold til hvor mye det koster å reservere bord. Prisen på bordreservasjoner denne dagen varierer, alt etter hvor mange som skal på lista, og hvor mye drikke som følger med.

- Bordpakkene er individuelle og koster fra 9000 til 50 000 kroner, sier Mygind.

- Spesielt heldig for bransjen

Årets Nox-arrangement på Solli Plass har vært så godt som utsolgt i lang tid. Flere reserverte bord allerede for et år siden, på fjorårets arrangement.

- 17. mai er en stor festdag, og denne dagen betyr mye for restaurant- og utelivsbransjen i Oslo. Mange festglade nordmenn velger å spise ute eller dra på byen på 17. mai, og flere har booket bord god tid i forveien, sier Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv.

De har ikke tall på omsetning denne dagen, men er klar på at det er en viktig dag for restauranter og barer som holder åpne, særlig de som har uteservering.

- Det at 17. mai faller på en fredag i år er også spesielt heldig for bransjen, da jeg vil tro det er flere som benytter seg av Oslos utelivstilbud enn hvis 17. mai hadde vært på en vanlig hverdag.

Ledige bord, rett utenfor gjerdet

Få skritt unna inngjerdingen til Nox og Sollihagen ligger det en rekke andre restauranter med uteservering på 17. mai.

På crossover-restauranten C'est la Bab er det fortsatt et par ledige bord igjen, forteller restaurantsjef Jesper Ekbom. Her kan du sitte ned og spise, samtidig som du får stemningen,

- Vi har satt sammen en egen 17. mai-meny, og har også en redusert à la carte-meny, sier Ekbom.

- Ikke mulig å betale seg forbi køen

Mange er villige til å betale for å slippe å stå i kø i timevis, men selv med kostbare inngangsbilletter, fasttrack eller gjesteliste kan ventetida fort komme opp i flere titalls minutter i løpet av dagen.

Restaurantene Louise og Christiania har klubbkonsept på kvelden, med cover - unntatt for dem som har reservert bord. Man må likevel stå i kø, selv med reservasjon.

- Det er bare ambassadører, eller venner av huset, som har que-jump, forteller Tone Langbach, administrerende direktør i Mat & Drikke, som eier restaurantene Christiania og Louise i tillegg til Lekter'n, Albert Bistro og Sorgenfri.

UTSIDEN I FJOR: Paradise-Grunde var ikke alene om å legge 17.mai-feiringa si til Solli plass i Oslo. Grunde forteller om hemmelige tattoveringsplaner, Magic Mike-stripping i nye episoder av Para... Vis mer

Reserverer på stedet

På tradisjonsrike Grand Café har restaurantgjestene orkesterplass til barnetoget. Her er det allerede fullt, forteller Sara Weiberg, daglig leder på Grand Café.

LANGE TRADISJONER: 17. mai-feiring i Karl Johans gater utenfor Grand Café var også populært i 1906, men det var ikke like trangt om plassen. Arkivfoto: Grand Cafe
LANGE TRADISJONER: 17. mai-feiring i Karl Johans gater utenfor Grand Café var også populært i 1906, men det var ikke like trangt om plassen. Arkivfoto: Grand Cafe Vis mer

- Inne i restauranten var vi fullbooket i midten av februar, og det er mange som reserverer for neste år på dagen. Det lønner seg å være tidlig ute hvis man vil ha bord inne på Grand Café på 17. mai, sier Weiberg til Dagbladet.

- Vi tar ikke betalt for inngang eller reservasjon på 17. mai, men man må være tidlig ute for å få plass. Det er bare inne vi kan ta reservasjoner. Uteserveringen er stengt på grunn av 17-mai-toget. Vi får ikke lov av kommunen å åpne den før tidligst klokka 16 på 17. mai, men vi har ennå ikke avgjort når eller om vi kommer til å åpne den i år. Dette er blant annet avhengig av vær eller kapasitet. Her er det uansett førstemann til mølla.

Billigere men ikke roligere

På andre siden av byen er det mange som har Asylet på Grønland som en fast 17. mai-tradisjon. Her kan man spise, drikke - og i stedet for DJ-er og artister er det janitsjarorkester, kor og allsang.

Også her er det gjerne kø for å komme inn, og for å få reservert plass i bakgården for konserten, må man spise lunsj der. For 475 kroner får man en stor lunsjtallerken, hjemmelaget bløtkake og kaffe. Barn får pølse, is og brus for 150 kroner.

Litt høyere partyføring er det kanskje i Prindsen Hage boule og bar i en bakgård i Storgata i Oslo. Den store bakhagen byr på fluktstoler, hengekøyer og små og store bord, og mange vil nok ta turen hit i finværet.

Det trenger ikke koste en krone.

Prindsen Hage har åpnet for noen bordreservasjoner, og disse ble fullbooket allerede i februar.

- Men vi har fortsatt kapasitet på drop-in, og det skal være gode muligheter til å sitte, selv om man ikke har reservert bord, sier M. Nelly Flatland, daglig leder for Prindsen Hage, til Dagbladet.

PUSTEROM: - Om man vil komme hit og kippe av seg skoa og legge seg i hengekøya er det også helt lov, sier Nelly Flatland, daglig leder i Prindsen Hage. Foto: Ole-Halvor Flatland
PUSTEROM: - Om man vil komme hit og kippe av seg skoa og legge seg i hengekøya er det også helt lov, sier Nelly Flatland, daglig leder i Prindsen Hage. Foto: Ole-Halvor Flatland Vis mer

- Det er viktig for oss å presisere at vi er åpen for alle og det er gratis å komme inn. Her er det barne- og familievennlig, og det er ingen kjøpeplikt.

Gatematrestauranten Hitchhiker har flyttet inn i den ene matboden i Prindsen Hage for sommeren, og vil også servere mat på nasjonaldagen. I tillegg serverer naborestauranten Mangelsgården pølser fra Indre Oslo matforedling, og to ulike aktører serverer is.

Utebaren har også økt bar-kapasiteten fra to til fem utsalgssteder, dette for at det ikke skal bli for mye kø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!