God vinhøst tross dramatiske branner i California

Brann truet California-druene. Men nå kan ekspertene skåle av glede mot alle odds

Lederen for Wine Institute, Robert Koch, avslører at årets vinhøst i California - mot alle odds - er av eksepsjonell kvalitet.

DRAMATISK: 42 mennesker mistet livet og 11 vingårder brant ned til grunnen i storbrannen i oktober. Foto: NTB SCANPIXPP
DRAMATISK: 42 mennesker mistet livet og 11 vingårder brant ned til grunnen i storbrannen i oktober. Foto: NTB SCANPIXPP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vinelskere verden over grep nervøst rundt glassene da voldsomme branner nylig herjet i California. Den solfylte vestkyststaten står for produksjonen av rundt 85 prosent av all amerikansk vin.

Noen av landets aller mest kjente vindistrikter, Napa, Sonoma og Mendocino, lå midt i det brannrammede området nord for San Francisco.

TOTALSKADD: Vinprodusenten Signorello Estate i Napa Valley brant ned til grunnen. Foto: AP/NTB Scanpix
TOTALSKADD: Vinprodusenten Signorello Estate i Napa Valley brant ned til grunnen. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

I følge amerikanske medier mistet 42 mennesker livet i katastrofebrannene. Hundretusener måtte evakuere hjemmene sine, og mange så dem brenne ned til grunnen. Det ble erklært unntakstilstand i delstaten. Mer enn 10 000 brannmenn ble satt inn for å slukke brannene, som brøt ut 8. oktober og ikke var under kontroll før nesten tre uker senere.

SOLFYLTE VINMARKER: Mesteparten av druene var høstet før brannene startet. Foto: California Wine Institute
SOLFYLTE VINMARKER: Mesteparten av druene var høstet før brannene startet. Foto: California Wine Institute Vis mer

Branntragedien i California: Bildene som sier mer enn tusen ord

Over 1200 vingårder befinner seg i tre av vinregionene der brannene raste på det sterkeste; Napa Valley, Sonoma County og Mendocino County. I følge Californias organisasjon for vinprodusenter, Wine Institute, brant 11 vingårder ned til grunnen, eller fikk store skader. Rundt 12 prosent av alle vindruene som dyrkes i California kommer fra disse tre regionene.

For bare noen få dager siden offentliggjorde Wine Institute sin rapport om årets vinhøst i de ulike regionene i California.

Instituttets leder Robert Koch ser, til tross for den senere tids dramatiske hendelser, lyst på situasjonen for vinprodusentene. 2017 vil gå inn i historien som et svært godt år for vin laget av druer fra California, hevder han.

- Årets druer er av eksepsjonell kvalitet. Vinprodusentene er optimistiske og forventer at årgangen skal bli utmerket, opplyser han overfor Dagbladet.

Reddet av været

Robert Koch opplyser at mesteparten av vindruene i området var plukket før den tragiske brannen startet:

GOD ÅRGANG: - Det meste av druene i området var allerede høstet før brannene kom, opplyser Robert Koch i Californias Wine Institute.
GOD ÅRGANG: - Det meste av druene i området var allerede høstet før brannene kom, opplyser Robert Koch i Californias Wine Institute. Vis mer

- Hele 90 prosent av druene både i Napa Valley og Sonoma, og 85 prosent av druene i Mendocino var allerede høstet da brannene startet. Dette skyldes at slutten av august og begynnelsen av september var svært varm, og slik framskyndet modningen av druene, sier Koch til Dagbladet.

Druene som ennå ikke var plukket, var for det meste cabernet sauvignon som har tykkere skall, og som trengte enda litt mer sol før de var klare for plukking, forklarer Koch.

- Vinprodusentene vurderer nå disse druene grundig, for å være sikre på at de har den høye kvaliteten de skal ha, sier han.

Turistmagnet

STORE SKADER:  Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, forteller om hva slags skader et foster kan få, dersom mor drikker i graviditeten. Dagbladet har intervjuet Elisabeth, som i voksen alder forteller om skadene hun fikk allerede som foster. Carlsen kommer også med tips om hvordan du skal unngå drikkepress i julebordsesongen. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til at vinproduksjonen er en av Californias viktigste næringsveier, er den også en turistmagnet. 23,6 millioner besøk ble registrert i løpet av fjoråret på vingårdene som inviterer til smaking, shopping og overnatting.

USA-vin øker i Norge

  • Rødvin fra USA økte med 363.000 liter fra 2014 til 2015, en tydelig økning fra 2,3 millioner til 2,7 millioner liter. Tallene tilsvarer en vekst på 15,6 % vekst.
  • Salget av hvitvin gikk også betraktelig opp i samme periode, fra 154.000 til 243.000 liter.
  • Økningen i salget av amerikansk vin fortsatte fra 2015 til 2016.
  • Rødvin gikk opp med rundt 100.000 liter, til 2,8 millioner liter (4%).
  • Hvitvin gikk opp med 264.000 liter (9%).
  • Rosévin er også en betydelig del av salget fra USA, med et ganske jevnt salg på rundt 350.000 liter i året.

Kilde: Vinmonopolet

Brannene førte til en midlertidig bråstopp i turisttrafikken i området. Robert Koch vil ikke tippe noe om de økonomiske konsekvensene for turist- og vinindustrien:

- Det er for tidlig å si noe om hva som er realistiske tall. Bare et fåtall vingårder ble totalskadd. De aller fleste holdt åpent for publikum på vanlig måte, slik også hoteller og restauranter i området gjorde.

Han er optimistisk på vegne av årets druer og vinen som skal lages av dem:

- Dette blir absolutt et meget godt år. Etter fem år med tørke fikk vi i år regnet vi trengte ved begynnelsen av vekstsesongen, noe som var av stor betydning for årets gode avling, uttaler han.

Claudia Schug Schuetz i Sonoma-vinhuset Schug Carneros Estate Winery sier til Dagbladet at mange i vin- og turistindustrien raskt kunne konstatere økonomiske tap fordi folk holdt seg borte fra området mens brannene raste.

EIKEFAT: California er den største vinprodusenten utenfor Europa. Vinen lagres både på ståltanker og i eikefat av ulik størrelse. Foto: California Wine Institute
EIKEFAT: California er den største vinprodusenten utenfor Europa. Vinen lagres både på ståltanker og i eikefat av ulik størrelse. Foto: California Wine Institute Vis mer

- Det ble veldig stille både på vingårdene og hotellene. Sonoma var nesten som en spøkelsesby de dagene brannene var aktive, uttaler hun.

Sendte de ansatte hjem

Vinene fra Schug selges på Vinmonopolet, og Claudia Schug Schuetz forteller at de priser seg lykkelig over at så godt som alle druene deres var høstet og trygt forvart på fat og i tanker da brannene brøt ut.

- Vi var mest bekymret for sikkerheten til de av våre ansatte som bodde i de brannrammede områdene. Brannene herjet noen kilometer unna vår egen vingård, men vi merket røyken godt. Vinmakerne våre jobbet som normalt innendørs. Bare når det var helt nødvendig oppholdt de seg utendørs, og da med beskyttelsesmaske over ansiktet. På grunn av at strømmen kom og gikk, og at telefonsystemet hadde brutt sammen, ba vi de aller fleste av våre ansatte om å holde seg hjemme.

DRAMATISK: Vinprodusent Claudia Schug Schuetz opplevde brannene på nært hold. Foto: Schug Carneros Estate Winery
DRAMATISK: Vinprodusent Claudia Schug Schuetz opplevde brannene på nært hold. Foto: Schug Carneros Estate Winery Vis mer

Claudia Schug Schuetz er også svært godt fornøyd med vinhøsten:

- For oss er dette et veldig godt år, med høy kvalitet på druene. Selv om det kom en hetebølge i månedsskiftet august september, falt temperaturene igjen i resten av vekstperioden. Dette bremset modningsprosessen i druene, og sikret en fin balanse mellom sødme og syre i frukten, forteller Schug Schuetz, som hovedsakelig dyrker druesortene Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon blanc og klassiske Bordeaux-druer.

- Flotte viner

VINIMPORTØR: - Vin fra California er i sterk utvikling, sier Anne Eliasson. Foto: VCT Norway
VINIMPORTØR: - Vin fra California er i sterk utvikling, sier Anne Eliasson. Foto: VCT Norway Vis mer

- Tilbakemeldingene vi får fra våre kontakter sier at 2017-årgangen ser ut til å bli veldig bra, bekrefter Anne Eliasson.

Hun importerer amerikansk vin til Norge gjennom firmaet VCT Norway.

Eliasson fyller vinmonopolets hyller med viner fra en av de største vinprodusentene i California, Fetzer Vineyards. Vinene lages blant annet i Mendocino, Californias nordligste vindistrikt, og et av distriktene der brannene herjet som verst.

- Fetzer ble ikke rammet av brannen, og jeg har fått beskjed om at druene allerede var høstet, og at alle medarbeidere er i god behold, sier Eliasson.

Mange nordmenn er lite kjente med amerikansk vin. Det bør de gjøre noe med, synes hun. Vin fra California har nemlig de senere årene utviklet seg markant:

SNART VIN: Zinfandel er en av de viktigste druesortene i California. Foto: California Wine Institute
SNART VIN: Zinfandel er en av de viktigste druesortene i California. Foto: California Wine Institute Vis mer

- Vinene har blitt merkbart friskere, de har mindre fatpreg og de har lavere alkohol. Dette gjør at vinene oppleves som mer elegante og mindre sødmefulle enn det vi gjennom mange år har vært vant til fra USA.

Hun påpeker at vinmonopolets utvalg av vin fra California er bedre og bredere enn noen gang.

- Prøv deg på Californias røde signaturdrue, Zinfandel. Den lages det flotte, moderne viner av, tipser Eliasson.

Vin med røyksmak

Hennes kollega, Sebastian Bredal i importselskapet Symposium Wines, et underselskap i ArcusGruppen, representerer flere amerikanske vinprodusenter. En av dem er vinhuset nevnt tidligere i saken, Schug Carneros Estate Winery i Sonoma.

SPENNENDE VINOMRÅDE: Master of wine, Sebastian Bredal, er begeistret for mangfoldet i vin fra California. Foto: Arcus Wine Brands
SPENNENDE VINOMRÅDE: Master of wine, Sebastian Bredal, er begeistret for mangfoldet i vin fra California. Foto: Arcus Wine Brands Vis mer

- Der var heldigvis druene allerede i hus, og årgangen er reddet både for Schug-familien og flere andre vinhus vi har kontakt med. Også vinen som ligger til lagring på fat er trygg. Noen fryktet en stund at røyken kunne sette smak på vinen, men nå er det heldigvis bragt på det rene at røyken ikke har klart å trenge inn gjennom treet i de tykke eikefatene.

Bredal, en av fem nordmenn som kan smykke seg med den høythengende tittelen Master of Wine, betegner California som en vinregion preget av stor variasjon og mange ulike vinstiler.

- Dette skyldes at regionen er langstrakt, og at det dyrkes druer både i kjølige kyststrøk og i ekstremt varme innlandsstrøk. I tillegg vokser underskogen av yngre og eksperimenterende vinmakere, som ikke går av veien for å bruke mer ukjente druesorter i kombinasjon med tradisjonelle slag. Slikt blir det spennende vin av!

ILD OG RØYK: Mange vingårder fikk mindre skader av røyk og ild under skogbrannene. Her høstes de siste druene på en vingård i Sonoma, etter at de ansatte igjen trygt kunne bevege seg i vinmarkene. Foto: AFP/NTB Scanpix
ILD OG RØYK: Mange vingårder fikk mindre skader av røyk og ild under skogbrannene. Her høstes de siste druene på en vingård i Sonoma, etter at de ansatte igjen trygt kunne bevege seg i vinmarkene. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Fullt av garvestoffer

Bredal bekrefter at amerikansk vin lenge har slitt med et omdømmeproblem:

- Mange oppfatter ennå amerikansk vin som alkoholsterk og full av eik, fruktsødme og garvestoffer. Heldigvis er ikke bildet fullt så svart hvitt lenger.

Men du må være forberedt på å betale litt, skal du få en California-vin som er erketypisk og interessant, mener Bredal.

- Disse vinene må du betale minst to hundre og femti kroner for. Kjøper du billigere amerikansk vin, vil den ikke nødvendigvis smake av California. Prøv en frisk hvit vin av Chardonnay fra kystområdet til juletorsken, eller en karakteristisk Pinot Noir til viltmiddagen på nyttårsaften, anbefaler han.

Også Bredal har mottatt signaler om at vinhøsten i California anno 2017 lover godt. Han understreker samtidig at årgangsforskjellene er mindre på solskinnskysten i California, enn for eksempel i Europa.

- I California skinner solen alltid! Men likevel er det noen årganger som trekkes fram som ekstra gode, for eksempel 2005, 2007 og 2012. Hvem vet? Kanskje er det akkurat det dramatiske året 2017 som blir den nye store årgangen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer