DRAMATISK: Onsdag kveld hadde brannmannskapene sitt svare strev med begrense skadene. Fornøyelsesparken Bakken åpnet igjen som planlagt i dag, men et mindre område er sperret av på ubestemt tid. Foto: NTB Scanpix
DRAMATISK: Onsdag kveld hadde brannmannskapene sitt svare strev med begrense skadene. Fornøyelsesparken Bakken åpnet igjen som planlagt i dag, men et mindre område er sperret av på ubestemt tid. Foto: NTB ScanpixVis mer

Store styrker rykket ut - gjester evakuert

Branndrama i verdens eldste fornøyelsespark: - Kom røyk fra gulvet

Oppvasker slo alarm. - Et under at ingen kom til skade, sier direktøren til Dagbladet.

Sist fredag var det stor fest på Bakken nord for København. For første gang i sin 435 år lange historie åpnet nemlig fornøyelsesparken dørene for å ha åpent også noen dager i oktober.

Men det ti dager lange programmet - som hadde kallenavnet «Høstfest» - tok en dramatisk vending onsdag denne uka: Da måtte samtlige gjester i parken evakueres på grunn av en voldsom restaurant-brann.

ÅPNET IGJEN I DAG: - Veldig trist med brannen, men jeg er inderlig glad for at ingen personer ble skadet, sier direktør Nils-Erik Winther ved Bakken fornøyelsespark.
ÅPNET IGJEN I DAG: - Veldig trist med brannen, men jeg er inderlig glad for at ingen personer ble skadet, sier direktør Nils-Erik Winther ved Bakken fornøyelsespark. Vis mer

Torsdag morgen måtte brannvesenet fortsatt bruke tid og ressurser på å etterslukke og starte opprydningsarbeidet.

Totalskadd bygning

- Brannen er under kontroll, men arbeidet der ute vanskeliggjøres på grunn av tett tåke, så det går langsomt framover, fortalte vaktsjef ved Nordsjællands Politi, Jan Hedager, til pressen torsdag morges.

Da alarmen gikk onsdag kveld, rykket store styrker ut. I løpet av kort tid var 15 brannbiler og brannmenn på plass. Selv om det er for tidlig å antyde årsaken til ulykken, er vaktsjefen ved Nordsjællands Politi tydelig på opprinnelsesstedet:

- Det er i hjørnebygningen hvor restaurant Lara ligger i underetasjen og Balkon 51 ligger i overetasjen.

Direktør ved Dyrebakken, Nils-Erik Winther, bekrefter overfor Dagbladet at de to serveringsstedene er totalskadde. En kran har vært på plass i dag for å rive deler av den ellers nedbrente bygningen.

- Vi er vant til å ha både mange nordmenn og svensker på besøk hos oss, og vi håper at de fortsetter å komme. I dag åpnet vi som normalt, men en liten del av parken kommer til å være stengt framover, framholder Winther.

- Vet man noe mer om brannårsaken?

- Nei, politiet trenger ennå noe tid for å konkludere. Men jeg vil gjerne skryte av hvor klokt innehaveren av restaurantene håndterte situasjonen. Så fort Nabil Dia ble klar over situasjonen, ringte han brannvesenet og forklarte blant annet at røyken så svart ut. De ti-tolv gjestene ble evakuert umiddelbart, og alt gikk fredelig for seg, forteller fornøyelsesparkens direktør.

Til danske medier forteller Nabil Dia at det var en medarbeider i oppvasken som ved 20.30-tiden onsdag kveld gjorde ham oppmerksom på røk i lokalet.

- Ute på lageret oppdager jeg at det kom røyk opp fra gulvet. Jeg kontakter deretter brannvesenet, og de kan visst høre på meg at det har skjedd noe grusomt. Etter som jeg har vært på brannkurs, var jeg trygg på hvordan jeg skulle håndtere situasjonen og fikk raskt evakuert stedet, forteller Dia.

Glede i dramaet

Nils-Erik Winther forklarer til Dagbladet at «vi ikke får tak i restaurantsjefen, fordi han sover og er totalt utslitt etter å ha vært oppe i hele natt.»

- Det var utrolig vondt å få telefon fra min styreformann i går kveld om at det brant på Bakken. Selv var jeg på plass etter 20 minutter. Og oppe i alt det triste er jeg veldig glad for to ting: Det er et under at ingen av gjestene kom til skade, og et man klarte å forhindre at flammene spredte seg til de andre bygningene her på Bakken. Gammelt treverk er vårt DNA, medgir Winther.

- Hva skjer videre nå?

- Vi følger de oppsatte planene. Jeg vet at nordmenn først og fremst forbinder København med en fornøyelsespark på seks bokstaver og begynner på T, men for gjengangerne vet man at det er minst like «sjov» å komme til oss på Bakken også, smiler direktøren.