FARLIG: De nye innendørsgrillene har ført til en bølge av restaurantbranner. Oslo brann-og redningsetat har evaluert brannene, og mener innendørsgriller må ha tilknytning til pipeløp og plasseres lenger fra brennbart materiale. Her er brannen på Nedre Foss gård restaurant i 2015. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FARLIG: De nye innendørsgrillene har ført til en bølge av restaurantbranner. Oslo brann-og redningsetat har evaluert brannene, og mener innendørsgriller må ha tilknytning til pipeløp og plasseres lenger fra brennbart materiale. Her er brannen på Nedre Foss gård restaurant i 2015. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Brann- og redningsetaten har evaluert 11 branner på Oslo-restauranter:

Brannsjefen slår alarm etter sjokkrapport om Oslo-restauranter: - Faren er så stor at vi må rope varsko

Brannetaten mener flere restauranter er rene brannfellene, og krever strakstiltak.

(Dagbladet): - Brannene kom så tett. Vi hadde storbrannen på Nedre Foss, deretter brannen på Soria Moria, på Illegal Burger og på Cargo på Sørenga. Vi måtte finne årsaken, sier brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug.

Behov for nye forskrifter

Dagbladet møter brannsjefen sammen med Hege Hammer, avdelingssjef på brannforebyggende avdeling i Oslo brann- og redningsetat. De to har ledet arbeidet med å evaluere i alt 11 restaurantbranner i Oslo på under tre år.

BEKYMRET: Oslos brannsjef Jon Myroldhaug og avdelingssjef på brannforebyggende avdeling, Hege Hammer, er bekymret for brannfaren ved de nye grillrestaurantene. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
BEKYMRET: Oslos brannsjef Jon Myroldhaug og avdelingssjef på brannforebyggende avdeling, Hege Hammer, er bekymret for brannfaren ved de nye grillrestaurantene. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

De to branntoppene er ikke i tvil: Risikoen for branner i grillrestauranter er så stor at det er behov for strakstiltak.

- Ventilasjonsanlegg er ikke nok på restauranter med innendørsgrill. Vi ser det nå. Grillrestauranter trenger pipeløp. Vi roper varsko og ber om at forskriftene endres så snart som mulig. Vi kan ikke sitte stille og se på dette, sier Myroldhaug.

Foruten pipeløp for griller ønsker brannetaten at grillene plasseres lenger fra vegg. Mange av brannene har startet fordi det har blitt for varmt nær vegger og annet brennbart materiale.

STORE SKADER: Slik så det ut på kjøkkenet på restaurant HvaSkjer på Torshov etter brannen i fjor sommer. Også her er innendørsgrill involvert. Foto: Oslo Brann-og redningsetat (OBRE)
STORE SKADER: Slik så det ut på kjøkkenet på restaurant HvaSkjer på Torshov etter brannen i fjor sommer. Også her er innendørsgrill involvert. Foto: Oslo Brann-og redningsetat (OBRE) Vis mer

Oslos brannsjef understreker at brannfaren er like stor andre steder i landet hvor restaurantgriller er installert.

- Dette ikke er et Oslofenomen. Mat fra innendørsgrill er blitt populært over hele landet. Vi trenger nye, nasjonale forskrifter, og det haster, sier han.

Stor fare

De som så den splitter nye suksessrestauranten Nedre Foss gård bli slukt av flammene lille nyttårssaften 2015, kan antagelig lett framkalle skremmende bilder på netthinnen den dag i dag.

Brannen lyste opp hele Oslo, sirenene ulte, den ene brannbilen etter den andre, også fra nabokommuner, ble sendt til den gamle gården ved bredden av Akerselva, der det nettopp var investert 50 millioner kroner i mikrobryggeri og restaurant over flere etasjer.

OPP I RØYK: Slik så Nedre Foss gård ut før den ble flammenes bytte. Restauranten ble kårets til Oslos beste nykomling i restaurantverdenen. Først sent i høst åpner restauranten igjen etter brannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPP I RØYK: Slik så Nedre Foss gård ut før den ble flammenes bytte. Restauranten ble kårets til Oslos beste nykomling i restaurantverdenen. Først sent i høst åpner restauranten igjen etter brannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Kampen mot flammene varte over et halvt døgn. Etter en enorm innsats kunne røykdykkerne og brannledelsen lettet konstatere at den eldste delen av 1700-tallshuset var reddet.

«Vi hadde en bølge med branner i frityrrestauranter for noen år siden. Bransjen ble oppmerksom og installerte automatiske slokkeanlegg i ventilasjonshetta. Med de nye restaurantgrillene er risikobildet igjen endret.» Jon Myroldhaug, brannsjef i Oslo.

Ingen ble skadet, men de materielle ødeleggelsene var enorme. Tilbake sto en sønderknust restaurantgründer, en nedbrutt huseier og 50 ansatte som hadde mistet jobben over natta. Brannårsak: Grillen på kjøkkenet.

- Vi har fått skryt for innsatsen på Nedre Foss. Det føles likevel som at vi kom for sent. Vi skulle så gjerne vært disse brannene foruten, sier brannsjefen, som er overrrasket over hvor raskt burgerbølgen kom.

- Plutselig var de nye grillrestaurantene der, sier han.

Risikobildet endret

Brannsjefen kaller det som nå skjer «den andre bølgen». Den «første bølgen» var serien med branner i frityrrestauranter rundt årtusenskiftet.

- Etter disse brannene ble bransjen oppmerksom og installerte automatiske slokkeanlegg i ventilasjonshetta. Med de nye grillrestaurantene er risikobildet igjen endret, sier han.

NEDRE FOSS: Slik så det splitter nye grillkjøkkenet ut etter brannen på Nedre Foss. Bildet er tatt av brannmannskapene og er ikke tidligere offentliggjort. Foto: Oslo Brann-og redningsetat (OBRE).
NEDRE FOSS: Slik så det splitter nye grillkjøkkenet ut etter brannen på Nedre Foss. Bildet er tatt av brannmannskapene og er ikke tidligere offentliggjort. Foto: Oslo Brann-og redningsetat (OBRE). Vis mer

Brann- og redningsetaten ønsker at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet snarest endrer forskriftene.

«En brann som dette kan utvikle seg inne i en vegg og plutselig flamme opp over natta.» Hege Hammer, avdelingssjef på brannforebyggende avdeling i BRE (Brann-og redningsetaten) i Oslo

- Vi mangler tydelig regelverk. Retningslinjer for rengjøring og vedlikehold og hvordan montering av avtrekk skal skje fra restaurantgriller må komme på plass.

Klandrer ingen

Brannetaten klandrer ingen.

BRANN TRUER: En brann i et ventilasjonsanlegg kan ulme lenge før det skjer noe. Restaurantgjestene og de ansatte er som regel ikke i stor fare. Beboerne i etasjene over lever langt mer utrygt. Her er Cargo på Sørenga, som har vært utsatt for to branner, den første i august 2015, den andre i april året etter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRANN TRUER: En brann i et ventilasjonsanlegg kan ulme lenge før det skjer noe. Restaurantgjestene og de ansatte er som regel ikke i stor fare. Beboerne i etasjene over lever langt mer utrygt. Her er Cargo på Sørenga, som har vært utsatt for to branner, den første i august 2015, den andre i april året etter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Bransjen skal ha mye kunnskap for å kunne stille de rette spørsmålene Den mangler kunnskap. Vårt ønsker er å formidle den, sier Hammer.

Hun vil snarest kalle inn leverandører av griller og restauranter med innendørsgrill til seminar. Foreløpig har de 33 Oslo-restauranter «på radaren», men mangler totaloversikt og ønsker kontakt med alle som selger eller har innendørs- grill på et spisested.

- Dere etterlyser strakstiltak, men startet med seminar. Er det riktig vei å gå dersom brannfaren er så stor som dere sier?

11 BRANNER: Fra februar 2013 til nå har det vært en rekke restaurantbranner i Oslo der inendørsgriller har vært involvert. TABELL: Oslo Brann- og redningsetat (OBRE)
11 BRANNER: Fra februar 2013 til nå har det vært en rekke restaurantbranner i Oslo der inendørsgriller har vært involvert. TABELL: Oslo Brann- og redningsetat (OBRE) Vis mer

- Vi kan ikke dra ut og vurdere faren på hver enkelt restaurant. Det er over 1800 spise- og sjenkesteder i byen. Vi må jobbe så smart som mulig og tenker at kunnskap er første bud. Den kan vi formidle på seminar. Deretter må vi avvente en endring i regelverket, sier Hammer.

STRAKSTILTAK: Faren er særlig stor for dem som bor i etasjene over grillrestaurantene, mener brannsjef Myroldhaug og avdelingdsjef Hege Hammer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRAKSTILTAK: Faren er særlig stor for dem som bor i etasjene over grillrestaurantene, mener brannsjef Myroldhaug og avdelingdsjef Hege Hammer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ifølge Hammer er selve grillen sjelden problemet, heller ikke ventilasjonsanlegget. Det er i samspillet mellom grill, ventilasjon og plassering svikten har skjedd.

- Her er det mangel på kunnskap i alle ledd, og det til tross for at hver aktør separat er profesjonell og kunnskapsrik på sitt felt, sier hun.

To brannårsaker

Evalueringen viser at brannene oppstår av to grunner. Den første er at flammer fra grillen antenner fett i ventilasjonsanlegget, den andre at grillen, som produserer langt høyere varm enn først antatt, plasseres for nær vegg eller brennbart materiale slik at det antennes inne i veggen.

- Disse brannene er sjelden eksplosjonsartet. For restaurantgjestene og dem på kjøkkenet er ikke faren så stor. Risikoen er langt større for dem som bor i etasjene over, sier Hammer.

- Hvis man bor over for eksempel en av de nye burger-restaurantene, betyr det at man bør sove dårlig om natten?

- En brann som dette kan utvikle seg inne i en vegg og plutselig flamme opp over natta. Vi anser bygninger med grillrestauranter som utrygge og er særlig på vakt overfor bygninger oppført på 1930-tallet.

- Bør restauranter med grill få pålegg om å bygge om og innføre pipeløp?

- Hva som skal skje med restaurantene som allerede har grill, er ikke opp til oss. Vi mener faren er så stor at det er nødvendig å rope varsko. Endel restauranter bør nok bygges om.

«Usynlig» brann

Brannsjef Myroldhaug mener internkontrollen på eksisterende griller og ovner må opp «på et helt annet nivå».

Filtrene og kanalene over grillen må renses oftere og grillen plasseres tryggere.

Skjer ikke det, kan brannen raskt spre seg i ventilasjonsanlegget.

Det var en slik brann de ansatte i Soria Moria-bygget oppdaget. Det kom røyk ut fra en ventilasjonssjakt og virket ikke så alvorlig.

Først etter at røykdykkere hadde brukt varmesøkende kameraer for å måle temperaturen inne i vegger og tak, fant de brannen. Da hadde nøyaktig det samme skjedd på Nedre Foss og Cargo restaurant på Sørenga, med enorme skader.

Brann- og redningsetaten har hørt om restaurantansatte som slår av alarmen fordi den utløses til stadighet «uten at det er noe».

- Det er disse tilfellene som plutselig kan bli til storbrann. Kommer vi til med et varmesøkende kamera kan det hende vi avdekker at det faktisk brenner i ventilasjonsanlegget. Det kan i verste fall bli katastrofalt.