NEDRE FOSS GÅRD: Da restauranten brant for over to år siden mistet Oslo sin nye storstue. Nå har restauranten reist seg fra asken og begynt å servere god, skikkelig god mat igjen. Foto: Christian Roth Christensen
NEDRE FOSS GÅRD: Da restauranten brant for over to år siden mistet Oslo sin nye storstue. Nå har restauranten reist seg fra asken og begynt å servere god, skikkelig god mat igjen. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Anmeldelse av Nedre Foss Gård

Brant til grunnen i katastrofen. Nå har Nedre Foss Gård gjenoppstått: - Nå snakker vi!

Med litt mer trening kommer østkantens storstue tilbake sterkere enn før.

(Dagbladet): - Det heter at det er bedre at gjestene venter på maten, enn omvendt. Men nå begynner det å trekke ut.

Brant til grunnen i katastrofen. Nå har Nedre Foss Gård gjenoppstått: - Nå snakker vi!

Robinson så på klokka. Det nærmet seg en halvtime ­siden de hadde satt seg til bords, bestillinger var for lengst tatt, men ennå hadde de ikke fått så mye som en brødbit.

- Jo, de har nok åpenbart innkjøringproblemer. Det er ikke så lenge siden de åpnet igjen. Men vinen var de kjappe med, sa Fredag og hevet glasset med Clisson fra Pépière i Muscadet-Sèvre et Maine, den første ut i vinpakken som serves til 4-retters- menyen de hadde bestemt å gå for.

- Dessuten, heter det ikke også at den som venter på noe godt, ikke venter forgjeves.

Det er to og et halvt år siden Nedre Foss gård åpnet. Ved bredden av Akerselva, skulle dette bli Grünerløkkas nye storstue. De gamle bygningene var pusset opp for et stort antall millioner, men så vel et halvt år etter åpningen, på årets nest siste dag, inntraff katastrofen: Nedre Foss Gård ble rasert av brann. Men hovedeier Nevzat Arikan, som også står bak suksesser som Arakataka og Trattoria Popolare, ga seg ikke. Seint i november kunne Nedre Foss Gård igjen åpne dørene.

MATEN MATCHER: De flotte lokalene setter visse krav til maten. Anmelderne mener det er god match denne gangen. Foto: Christian Roth Christensen
MATEN MATCHER: De flotte lokalene setter visse krav til maten. Anmelderne mener det er god match denne gangen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Er det ikke helt identisk med slik det var?

Fredag mønstret det staselige rommet og konstaterte at romløsningen var lik, ja, selv fiskebeinsparketten og de ­elegante tapetene var gjenskapt.

- Hvorfor endre noe som fungerte fint? Forresten, to ting er nytt: Det ene er akustikken. Den er mye bedre nå enn sist, mente Robinson.

Den andre tingen var menyen. I likhet med mange andre steder satses det nå på «småretter» i stedet for den tradisjonelle for- og hovedrettløsningen. Det betyr ikke at det blir rimeligere av den grunn. Her kan du kjøpe Hummer Rockefeller til 460 kroner, eller 50 gram russisk kaviar til 1650 kroner. Robinson og Fredag hadde gjort det lett for seg selv, og for kjøkkenet, og bestilt firerettersmenyen. Og nå sto første rett, kamskjelltartar med blomkålkrem, agurk og kaviar på bordet.

- En bra start. Fin kombinasjon av salt, syrlig og sødme, konkluderte Robinson. Fredag kunne ikke gjøre annet enn å si seg enig.

GJENREIST: Restaurant Nedre Foss har stått opp fra asken. De har lykkes med å gjenskape i full prakt, slik det var før det brant for to år siden. Foto: Christian Roth Christensen
GJENREIST: Restaurant Nedre Foss har stått opp fra asken. De har lykkes med å gjenskape i full prakt, slik det var før det brant for to år siden. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Neste post var bakt villkveite med artisjokk og blåskjellragu, løpstikkeolje og stangselleri. Både løpstikke og stangselleri er så smakssterke at her ble balansen feil. I tillegg var fisken langt fra perfekt tilberedt.

- Dumt når prima råvarer blir overlatt til seg selv for lenge, sa Fredag, og svelget ned en bit fisk, som kunne vært saftigere, med en slurk Porta del Vento fra Sicilia – den var det for øvrig ikke noe å si på.

HJEMMELAGET LUKSUS: se om du får det til!Vis mer Vis mer

Smilene kom raskt tilbake. Fredag tok en bit av et perfekt stekt, rosa andebryst.

- Nå snakker vi! Dette er nydelig. Og tilbehøret er spennende – svartkål, terrine av and – og en syndig og smørrik potetmos smaksatt med svart trøffel.

- Så spennende kan altså noe så hverdagslig som potet­stappe smake, sa Robinson og hevet glasset med Vignalina, en smått eiket rødvin fra Tenuta Santa Caterina i Piemonte.

GOD VIN: Robinson og Fredag skryter av vinpakken som ble servert til den 4-retters menyen. Foto: Christian Roth Christensen
GOD VIN: Robinson og Fredag skryter av vinpakken som ble servert til den 4-retters menyen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Robinson og Fredag var skjønt enige om at det var en berikelse at Østkantens storstue hadde åpnet igjen. Men sto maten i forhold til innrammingen? De var kommet til siste post på menyen, varme pærer med karamellganache og ­ingefær- og yoghurtsorbé og fra vinmenyen en nydelig ­Beerenauslese – begge deler fikk bestått med glans.

- Jeg tenker vi skriver ventetida og kveita på kvoten for innkjøringproblemer. Og 645 kroner for en fireretters meny er ingen upris. Tenker vi kan si «Velkommen tilbake» til Nedre Foss Gård, sa Fredag.

Og Robinson la til:

- Ja. Og virkelig mene det.