PIZZAELSKER: I over ett år spiste Brian Northrup pizza - hver eneste dag! Foto: Privat
PIZZAELSKER: I over ett år spiste Brian Northrup pizza - hver eneste dag! Foto: PrivatVis mer

Det er ikke bare kostholdet som er avgjørende for om du går ned i vekt:

Brian spiste pizza hver dag i ett år - se hva som skjedde med kroppen

Pizzaelskeren ville bevise for seg selv at det er mulig å trene seg ut av en dårlig diett. - Han gikk glipp av noe viktig, sier matprofessor.

(Dagbladet): - Altfor ofte har jeg hørt fitnessguruer, trenere, - ja til og med leger, si «Du kan ikke trene deg ut av en dårlig diett». Jeg tror de gjør en grov undervurdering av hva man kan få til om man bare jobber hardt nok, sier Brian Northrup til Dagbladet.

Det aller første de aller fleste kutter ut når de skal slanke seg eller leve sunt er søppel- og gatekjøkkenmat som burger, pommes frites og pizza.

Amerikanske Brian Northrup, selvtitulert Lord of Pizza, har spist en hel pizza fra Dominos hver dag i et helt år og gikk ned 2.6 kilo.

Han har også beholdt all muskelmasse.

Prosjektet, som Northrup har kalt #Pizzapocalypse, er grundig dokumentert både på Instagram og YouTube.

- Det finnes ingen dårlige dietter

367 PIZZAER: Brian Norhtrup har spist pizza hver dag i litt over ett år. Her er bilder av dag 30 - og dag 367. Alle bilder er gjengitt med tillatelse av Brian Northrup.
367 PIZZAER: Brian Norhtrup har spist pizza hver dag i litt over ett år. Her er bilder av dag 30 - og dag 367. Alle bilder er gjengitt med tillatelse av Brian Northrup. Vis mer

Northrup forteller at selv om det å kunne spise pizza hver dag åpenbart var i sentrum av pizzacopalypse, var hovedmålet å dele hvordan han har tenkt for å oppnå den kroppen han hadde før pizzaprosjektet.

Han var i utgangspunktet svært godt trent, som dere kan se av bildet over.

Et annet aspekt var ønsket om å spre budskapet om at det ikke finnes dårlige dietter og dårlig mat. Det er fullt mulig å trene av seg alle typer kalorier.

- Bare se på Michael Phelps, mannen ble en av verdens beste sportsutøvere på en diett han påsto besto av pizza, i tillegg til mye annet som vanligvis kalles dårlig mat, hele 12.000 kilokalorier hver dag. Det finnes ingen dårlige dietter.

Northrups teori var at hva som er en god diett, er avhengig av hvem som spiser; gener, livsstil, mål, et cetera.

- Jeg mener det er viktigere å fokusere på at du får i deg alt kroppen din trenger, i motsetning til å fokusere for mye på hva du trenger å kutte ut.

Det å fokusere på en inkluderende diett enn en ekskluderende diett er også en mye mer positiv inngang til kosthold.

- Fokuserer du på det positive og hva du gjør for kroppen din, i stedet for å fokusere på det du går glipp av og hva du ofrer, har du mye større sjanser for å holde deg sunn og frisk.

Heier på kalorier

En annen slankementalitet Norhtrup ville til livs, var kaloritelling, noe han synes er bare tullete.

- Ekstra kalorier er bare problematisk om du ikke bruker dem opp. Med nok drivstoff øker du kapastiteten din til å bli bedre, gjøre mer, oppnå mer - å være mer.

Én ting er kalorier, men hva med næringsinnhold? Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er ikke pizza bare usunt, selv om det inneholder mye salt og mettet fett, minimalt med grønnsaker - og bakt på hvitt mel med mye stivelse og lite fiber.

- Men når man skal velge en type mat å leve på er det allikevel langt fra det verste man kan spise. Pizza inneholder nemlig alle tre såkalte makro-næringsstoffene; karbohydrater fra bunnen, proteiner og fett fra osten og eventuelt noe ekstra protein og fett fra skinke, pølse, kjøttdeig eller lignende, sier Sundfør til Dagbladet.

SKEPTISK: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør vil ikke anbefale pizzadietten. Arkivfoto: Hanna Gjelsvik Berg / Dagbladet
SKEPTISK: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør vil ikke anbefale pizzadietten. Arkivfoto: Hanna Gjelsvik Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er egentlig ikke så overraskende at en person som trener 2-3 timer hver dag og som trener både utholdenhet og styrke kan både gå ned i vekt og øke i muskelmasse. Karbohydratene og fettet gir nok «bensin» til musklene under trening og ost og kjøtt gir proteiner som er byggesteinene for musklene våre.

I tillegg får du faktisk ganske mange av de næringsstoffene som kroppen trenger i en pizza, forteller Sundfør. Ost gir mye kalsium, jod, b-vitaminer, fosfor, protein og fett, kjøtt gir en god porsjon jern, B12 og protein og hvetemelsbunnen gir litt mineraler og karbohydrater. I tillegg er det mindre mengder av andre mineraler i både ost, kjøtt og hvetemel.

- Det blir derimot altfor mye salt og mettet fett på kjøpet til at dette er for sunn hverdagsmat og regne og det er minimalt med grønnsaker noe som betyr veldig lite C-vitamin, betakaroten og antioksidanter og fiber. I tillegg er pizza uten D-vitamin og omega-3 fettsyrer hvis den ikke pizzaen toppes med fisk eller sjømat da….

Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, mener at mye pizzaspising først og fremst er et problem for den vanlige sofasliter.

-Brian har trent veldig mye, og da er ikke pizza det verste man kan spise med tanke på å dekke energibehovet. Den største utfordringen ved å ha et så ensidig kosthold, er næringsstoff-mangelen som oppstår. Ingen matvare inneholder alt du trenger, fremholder den anerkjente professoren.

Legevakt

Mange har kritisert Northrups prosjekt, ikke minst fordi de har vært bekymret for hvordan det skulle gå med helsa. Det hadde de ikke trengt.

- Jeg ble ikke syk én eneste gang i år, ikke en gang en liten forkjølelse. Alle som har fulgt med på pizzacolypse kan attestere for det!

Selv om han gikk inn i prosjektet med en klar agenda, har han ikke ønsket å leke med egen helse, og han har hatt jevnlige kontroller hos legen, både før - underveis - og etter prosjektet.

PIZZAPOCALYPSE: Brian Northrup, aka Lord of Pizza, har dokumentert alle pizzaene han har spist på Instagram og YouTube.
PIZZAPOCALYPSE: Brian Northrup, aka Lord of Pizza, har dokumentert alle pizzaene han har spist på Instagram og YouTube. Vis mer

- Legen sa ikke så mye da jeg fortalte om planene mine. Jeg går utifra hun trodde jeg var gal.

«#Pizzacpocalypsen er fullført. Nå veier jeg 73 kilo. Til sammenligning veide jeg 75,5 kilo dag én. Jeg har gått ned 2,5 kilo ved å spise en hel pizza hver dag i et år.» Brian Northrup, aka Lord of Pizza

Prøvene han tok hos legen rett etter at prosjektet ble fullført i juli i år viser at pizzaspiseren fortsatt er ved god helse. Han har fått mange spørsmål underveis, spesielt om kolesterol og glukosenivået i blodet.

- Begge disse er godt innenfor anbefalte nivåer, og HDL-nivået (det gode kolesterolet) er faktisk mer enn dobbelt så bra som det trenger å være for at jeg skal regnes som sunn.

Ifølge Sundfør er det likevel ingen grunn til å kaste seg over pizzadietten med det første. Et så ensidig kosthold over tid vil kunne øke risikoen for høyt blodtrykk og kolesterol, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdom og for kreft.

- Dersom ikke det ekstremt høye aktivitetsnivået som sørger for et høyt kaloriforbruk opprettholdes vil det høye kaloriinntaket før til et overskudd av kalorier og en vektøkning som igjen øker risikoen for diabetes type to, sier Sundfør til Dagbladet.

Hun påpeker at det er stor forskjell på hvordan kostholdet en avgrenset periode og kostholdet over flere år påvirker helse og risiko for sykdom. Det er nok mange som har hatt kortere perioder for eksempel som studenter der kostholdet har vært ganske dårlig uten at dette nødvendigvis har gitt negative helseeffekter dersom man har skjerpet det inn etter hvert

Ekstremdietter

Northrup er ikke den første som har valgt et ensidig kosthold for å se hvilken effekt det har på kroppen. Tankene går raskt til «Supersize me», der dokumentarskaper Morgan Spurlock levde på mat fra McDonald's i 90 dager.

Han talte ikke kalorier, og hver gang de spurte om han ville ha «supersize», altså ekstra stor størrelse, sa han ja.

Resultatet var nedslående, Spurlock fikk dramatisk forverret helse i løpet av de tre månedene eksperimentet varte.

Den amerikanske læreren John Cisna i Iowa reagerte på premissene og tendensiøsiteten i filmen. Han ønsket å vise sine elever at det ikke nødvendigvis er hva man putter i munnen - men hvor mye. Han lot barna planlegge menyer, med maks 2000 kcal om dagen, og etter 90 dager hadde han gått ned 17 kilo.

Elsker pizza

Han forteller Dagbladet at hans tre favorittpizzaer er toppet med bacon og jalapeño; bacon og ananas; og - selv om det kan høres rart ut - ananas og fetaost.

Etter et år med pizza er han fortsatt ikke lei. Pizza generelt, og takeawaypizza spesielt, er fortsatt blant det beste Norhtrup vet. Pizzapocalypse skulle egentlig vare i et drøyt år, 365 dager, men Norhtrup lot det gå seks dager til, «fordi, vel, jeg hadde lyst på pizza til middag».

Og det er fortsatt ikke slutt.

- Jeg spiser ikke pizza hver dag lenger, men ofte. Jeg bestilte faktisk Dominos-pizza i går!