FINALE: Se finalen i den anerkjente kokkekonkurransen Bocuse d'Or live nå! Christian André Pettersen fikk tredje plass i kokke-konkurransen. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Norske Christian André er en av verdens beste kokker:

Bronse til Christian André i Bocuse d'Or: Kjæresten avslører den nye drømmen

Kokke-Norge med Bent Stiansen i spissen hyller talentet til Bocuse d'Or-deltaker Christian André Pettersen.

- Jeg har aldri i løpet av det siste tiåret opplevd et større talent innen konkurransematlaging i Norge. Han er presis, ærlig, effektiv, god på smak og perfeksjonistisk i alt han gjør. I tillegg er Christian André et tvers igjennom godt og hyggelig menneske, sier Bent Stiansen til Dagbladet.

Bent Stiansen - som vant det første gullet for Norge i Bocuse d’Or i 1993 - er dypt imponert over årets norske kandidat, som ble tildelt bronsemedaljen i den gjeve kokkekonkurransen i kveld.

Dette er Norges ellevte Bocuse d'Or-medalje, og Norge er dermed det landet med flest medaljer i denne konkurransen totalt.

I forkant av utdelingen sa Stiansen at årets konkurranse har vært så jevn at han ikke ville være forbauset om det var kjøkkenjuryen som avgjorde. Kjøkkenjuryen gir poengsum etter hvor godt de synes kokkene jobber underveis i konkurransen.

FAT «NORD»: Pettersen foran kveldens hovedrett, stekt kalvekam med kalvekjøtt og arktisk krydder, servert med sprøstekt kalvebrissel, potetsufflé, potet aligot, dampet purrestokk med brisselkrem, blomkålrosett og syltede reddiker med spirer. Foto: Tom Haga
FAT «NORD»: Pettersen foran kveldens hovedrett, stekt kalvekam med kalvekjøtt og arktisk krydder, servert med sprøstekt kalvebrissel, potetsufflé, potet aligot, dampet purrestokk med brisselkrem, blomkålrosett og syltede reddiker med spirer. Foto: Tom Haga Vis mer

Skandinavisk dominans

Mens Norge fikk bronsemedalje, fikk Sverige sølv - og Danmarks Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel endte til slutt på toppen av pallen.

Svinkløv Badehotel brant ned i 2016, men er planlagt å åpne i vår. Det er forøvrig det hotellet som har inspirert den danske TV-serien «Badehotellet».

Prisen for beste Bocuse d'Or-reklameplakat gikk til Marokko.

Danmarks Christian Wellendorf fikk pris for den beste commis, den andre kokken som er med på kjøkkenet under konkurransen. Christopher Davidsen fra Norge, som fikk sølv i Bocuse d'Or for to år siden, var blant jurymedlemmene.

Beste tallerkenrett gikk til Frankrike, og beste fatrett gikk til Finland.

Blant favorittene

Allerede før kveldens resultat ble klart i Bocuse d'Or, var nordmannen blant de fremste favorittene. Etter å ha kvalifisert seg gjennom en nasjonal konkurranse, gikk nemlig Christian André Pettersen (29) helt til topps under den europeiske konkurransen i Torino fjor sommer.

At tusener med øvingstimer på kjøkkenet ble kronet med tredje plass, ble mottatt med glede blant både kolleger og de mange nordmennene som var på plass i Lyon.

Daglig leder i Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig, er blant dem som hyller stortalentet:

- Christian André har unike lederegenskaper i kombinasjon med en ekstrem oppmerksomhet på kvalitet og detaljer, sier Sørvig.

Under konkurransen hadde hver kokk 5 timer og 35 minutter på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et internasjonalt dommerpanel. Rettene skulle tilberedes til 14 personer; 12 til antall personer i juryen og to til presentasjon og fotografering.

OSS TO: Christian André Pettersen og kjæresten Ellen Therese Ims skal feire i kveld. Foto: Privat
OSS TO: Christian André Pettersen og kjæresten Ellen Therese Ims skal feire i kveld. Foto: Privat Vis mer

Når konkurransen nå er over, er Restaurant Mondo i Sandnes Christian Andrés førsteprioritet. Mondo har sponset både hans og assistentkokkens tid gjennom hele løpet, fra han vant Årets kokk høsten 2017, og ble kåret til Europas beste kokk i fjor sommer.

Møttes i en kokkekonkurranse

En av dem som kjenner den norske toppkokken aller best, er kjæresten Ellen Therese Ims (27). Paret møttes i 2008 da Christian var med i norgescupen for lærlinger. Ellen Therese gikk på kokkelinja, og hjalp til med å vaske opp etter kokkene.

DETALJ: Dampet purrestokk med brisselkrem. I forgrunnen kan du skimte blomkålrosett med smørbakt blomkål med grønnsakskaviar. Foto: Tom Haga
DETALJ: Dampet purrestokk med brisselkrem. I forgrunnen kan du skimte blomkålrosett med smørbakt blomkål med grønnsakskaviar. Foto: Tom Haga Vis mer

- Vi var flere som syntes at han var veldig kjekk, og det var stor stas da han en kveld kom bort til meg i oppvasken og spurte om jeg hadde nummeret til en felles bekjent. Men etterpå viste det seg at det bare var for å snakke med meg.

Nå har paret vært forlovet i syv år.

- Christian fridde på bursdagen min, da han overrasket med middag og en sykt godt sjokoladefondant til dessert. Det har vært så travelt de siste årene, ikke minst med forberedelsene til denne konkurransen, at vi ikke har rukket å bestemme noen bryllupsdato ennå. Og kjenner jeg kjæresten min rett, vil han sikkert ordne maten i bryllupet selv, ler Ellen Therese.

Hemmelig drøm

Ni år gammel lovet superkokken sin far at han en dag skulle bli verdens beste. Løftet han ga for 20 år siden, har resultert i flere tusen timers iherdig innsats på kjøkkenet. Før finalen ba Ellen Therese kjæresten om gi absolutt alt!

I påvente av resultatene vurderte Christopher André sin egen innsats til 95 prosent.

– Jeg er fornøyd. Jeg fikk noen komplikasjoner underveis, men ellers gikk det greit, sa han til NTB. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani / NTB Scanpix
I påvente av resultatene vurderte Christopher André sin egen innsats til 95 prosent. – Jeg er fornøyd. Jeg fikk noen komplikasjoner underveis, men ellers gikk det greit, sa han til NTB. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg beundrer ståpå-viljen hans, og at han er så dedikert. Selv om det er fridag, leser Christian i kokebøker, og lurer meg stadig til å se på kokkeprogrammer på tv. De kveldene jeg forguder mest, er når vi får et par timer sammen og kan se film, eller lage god mat før vi legger oss. Også hjemme er det slik at han lager maten, mens jeg vasker opp. Den eneste maten jeg er god på, er kjøttdeig, humrer den sjarmerende sandnesjenta.

Etter å ha tilbragt noen ekstra dager sammen i Lyon, vender paret tilbake til Norge, hvor Ellen Therese jobber i barnehage og Christian André er kjøkkensjef på restaurant Mondo i Sandnes.

- Hvor er dere og hva gjør dere om fem år?

- Da ser jeg for meg at vi starter en restaurant i USA, for det er den hemmelige drømmen til Christian. Vi elsker å reise, og det å røre litt på seg ser vi begge positivt på, sier hun.

At den norske kokken og hans forlovede drømmer om å åpne restaurant i USA, er ukjent for mentoren, Bent Stiansen, men han er ikke i tvil om at dette kan bli en realitet:

- Hvis Christian André først setter seg et mål, så lykkes han, fastslår Stiansen.

Arne Sørvig i Bocuse d'Or Norge har følgende kommentar til en mulig USA-etablering:

- At folk når sine drømmer, lever vi for. Det er bare å ønske stort lykke til!