INNI HAMPEN POPULÆRT: Produkter med hampfrø tar av i Danmark. Det er gode grunner til å tro at det samme vil skje i Norge. Foto: Jenny Mina Rødahl
INNI HAMPEN POPULÆRT: Produkter med hampfrø tar av i Danmark. Det er gode grunner til å tro at det samme vil skje i Norge. Foto: Jenny Mina RødahlVis mer

Økologisk bølge øker salget

Bruk av cannabisfrø doblet i Danmark: Norge står for tur

Hampfrøene brukes i brød, pannekaker og peanøttsmør.

I Danmark opplever butikkene en voldsom oppgang i salget av produkter som inneholder cannabis-frø. På to år har salget doblet seg. Nå er det i ferd med å ta helt av.

- Det interessante er at vi innen utgangen av året regner med å se en firedobling, sier Lars Aarup fra Coop til danske FødevareWatch.

Cannabis-frøene finner veien inn i en lang rekke matvarer i danske butikker. Peanøttsmør, hampemelk, proteinpulver og brød er blant produktene som inneholder hampfrø. Frøene som brukes dyrkes for det meste i Danmark.

Den dominerende produsenten av de små frøene er Møllerup Gods på Djursland. Her begynte de å plante ikke-halisunerende hamp i 2015 og opplever stadig større aksept for bruk av hampfrø.

Veldig sunt

Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog og er stor tilhenger av hampfrø.

- Hvor sunt er egentlig hamp?

- Hampfrø er rike på sunt, umettet fett – omega-3. Dette er den typen fett som er bra for hjertet og blodårene, holder huden ung og smidig og som er bra for hjernen. Frøene er også fiberrike, og det betyr en sunnere fordøyelse med mindre forstoppelse og hemorroider, sier Arsky.

- Hva med andre deler av planten?

HJERNESTIMULERENDE: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky peker på at det er mange fordeler med hampfrø, blant annet er det bra for hjernen.
HJERNESTIMULERENDE: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky peker på at det er mange fordeler med hampfrø, blant annet er det bra for hjernen. Vis mer

- Fibrene kan også binde seg til kolesterol i tarmen og dermed virke naturlig kolesteroldempende. De er også fulle av proteiner med god kvalitet, derfor er de yndet kost for veganere, blandet med fullkorn, bønner og andre veganske proteinkilder. De inneholder også magnesium som forhindrer nattlige leggkramper.

- Frø er «barnet» til plantene, neste generasjon. Derfor er de godt utstyrt med opplagsnæring slik at de kan klare seg selv fra de faller i jorda til de er en levedyktig plante. Disse næringsstoffene kan vi dra nytte av når vi spiser frø, forklarer ernæringsfysiologen.

Coop Norge selger også hampfrø

At hampfrø er sunne forklarer litt av oppsvinget. I en tid hvor stadig flere blir opptatt av bærekraft og økologi treffer hampfrøene blink, mener Per Løberg Eriksen, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, som har flere produkter i sine hyller.

HØYE FORVENTNINGER: Per Løberg Eriksen i Coop mener det er grunn til å tro at salget av hampfrø-produkter vil øke.
HØYE FORVENTNINGER: Per Løberg Eriksen i Coop mener det er grunn til å tro at salget av hampfrø-produkter vil øke. Vis mer

- Det er store fordeler med hampfrøene. De er enkle å dyrke økologisk, for eksempel. Plantene er svært motstandsdyktige mot sykdommer, så sprøyting er ikke nødvendig, sier Løberg.

- Det er også helsemessige fordeler ved hampfrø, særlig på grunn av den høye proteintettheten og innholdet av aminosyrer og fiber.

- Hvordan er utviklingen av salget?

- Salget i Norge ligger omtrent på det samme som i fjor. Men, generelt selger vi flere økologiske varer en noen gang. For eksempel er det 20 prosent økning i salg av økologisk olivenolje. Jo, vi følger med på salget i Danmark, og blir ikke overrasket om salget av hamp-produktene øker også i Norge framover, forteller Løberg til Dagbladet.

Kiwi avventer

VENTER PÅ NESTE TREKK: Kiwi sitter foreløpig på gjerde og avventer, men følger utviklingen tett, forteller Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.
VENTER PÅ NESTE TREKK: Kiwi sitter foreløpig på gjerde og avventer, men følger utviklingen tett, forteller Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi. Vis mer

- Kiwi selger ikke hamp eller hampfrø i dag, sier kommunikasjonssjef i Kiwi Kristine Aakvaag Arvin.

- Vi vet at kundene i økende grad er opptatt av bærekraft, vegetarmat og sunnhet, og det er derfor ikke overraskende at disse produktene øker i Danmark. Hampfrø inneholder sunt fett, mye proteiner og kostfiber, og setter god smak på matretter. Vi følger utviklingen tett, men har ingen planer om å ta inn hamp i Kiwi nå, forteller Arvin til Dagbladet.

TEST SELV: Hvor mange metoder finnes det for å skjære et brød? Mer enn én viser deg seg. Dette og andre enkle og overraskende løsninger på ulike hverdagsutfordringer ser du i DBTVs serie Genialt!. Vis mer Vis mer Vis mer

På Meny finner du foreløpig ett produkt med hampfrø i hyllene, nemlig Smoothie Boost m/Hampaprotein.

- Vi får noen enkelthenvendelser fra forbrukere om å ta inn hamp-produkter, men dette markedet er fremdeles svært smalt. Vi følger likevel utviklingen tett fordi vi forventer økt interesse i takt med økt interesse for vegetar, fleksitar, rawfood, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonsdirektør i Meny.