Bruk gresskaret: Denne gresskarpaien er en amerikansk klassiker. Den har en spennende smak av kanel, stjerneanis og karamell.Tar du den med bort på halloween, kommer du neppe hjem med rester. 
Bruk gresskaret: Denne gresskarpaien er en amerikansk klassiker. Den har en spennende smak av kanel, stjerneanis og karamell.Tar du den med bort på halloween, kommer du neppe hjem med rester. Vis mer

Syltet gresskar, gresskarpai og ovnsbakt gresskar:

Bruk gresskaret til å lage noe skikkelig godt

Prøv ovnsbakt gresskar med nøttesmør, pai med gresskar og syltet gresskar, et perfekt tilbehør til kjøtt og fisk. 

Gresskar kan brukes til det meste. Det kan syltes, bakes, stekes og kokes.

FRISTENDE: Syltet gresskar lager du på under en time. Delikat - og veldig godt.    
FRISTENDE: Syltet gresskar lager du på under en time. Delikat - og veldig godt.     Vis mer

Når det varmebehandles får det en mild sødme som passer til alt fra en sterkt krydret curry til den tradisjonelle kalkunmiddagen og søte desserter.

Gresskar passer også til fisk, for eksempel skrei.

- Syltet gresskar er fantastisk godt. Det er enkelt å lage, og en fin måte å bli kjent med gresskar på hvis du ikke er så vant til å bruke det, sier Jan Robin Ektvedt.

Eddik, sukker og vann

Han koker opp gresskar i biter sammen med eddik, sukker og vann, og legger i en rød chili samt noen skiver ingefær og sitron.

Alle slags aromatiske krydder smaker godt sammen med gresskar, så her er det bare å smake seg fram.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Foto: NINA HANSEN
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. 
Foto: NINA HANSEN
Vis mer

Når gresskarbitene er blitt myke, heller Jan Robin alt over på et stort glass, og skrus på lokket.

- Så enkelt. Nå har du friskt tilbehør til for eksempel kalkun, kylling eller vilt. Prøv gjerne syltet gresskar i en mørk høstsalat med blåmuggost, karamelliserte nøtter og noen gode, bitre salatblader, anbefaler Jan Robin.

Du kan også servere syltet gresskar sammen med langtidsstekt lammebog.

Det gjør mesterkokken Bent Stiansen.

Jan Robin Ektvedt liker også å kjøre opp syltede gresskarbiter og litt av syltelaken til en frisk og fin pure.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er perfekt tilbehør til ost.

Gresskar er ikke bare anvendelig og godt, det er sunt også.

Den store og fargerike frukten er kalorifattig og inneholder lite karbohydrater, men er rik på kostfiber, vitamin A og kalium.

Skal bli mørt

- Bakt gresskar med nøttesmør, hvitløk og koriander- og fennikelfrø er en annen variant jeg liker godt å lage. La gresskaret stå i ovnen og kose seg til det blir mørt, gyllenbrunt og deilig. Gresskarkjernene kan du poppe, knuse og strø over før servering, sier Jan Robin.

Siden det snart er halloween, har han laget en oransje og fristende gresskarpai.

Den har fått spennende og søt smak av kanel, stjerneanis og karamell.

- Dryss over melis og server med pisket krem og litt karamellsaus, sier Jan Robin.

Les også: Skummel suppe du trygt kan servere ungene på halloween.

Den regnes som eksotisk, men kom for 500 år siden

Lag sushi-ingefæren selv