SPARSOM: Karen Elene Thorsen, alias @fattig.student, har knekket koden til god, sunn og billig middagsmat. 80 000 mennesker følger middagstipsene hennes på Instagram. Foto: Privat
SPARSOM: Karen Elene Thorsen, alias @fattig.student, har knekket koden til god, sunn og billig middagsmat. 80 000 mennesker følger middagstipsene hennes på Instagram. Foto: PrivatVis mer

Superspareren Karen Elene bruker minimalt på mat:

Bruker 300 i uka på mat: - Har knekket koden

Studenten Karen Elene Thorsen tok noen helt spesielle grep for å spare penger på mat, og skapte furore på Instagram.

METT STUDENT: Karen Elene Thorsen studerer Livsstilsendring og Folkehelse på Høyskolen Kristiania. Foto: Privat
METT STUDENT: Karen Elene Thorsen studerer Livsstilsendring og Folkehelse på Høyskolen Kristiania. Foto: Privat Vis mer

- Egentlig er jeg helt elendig med penger, sukker Karen Elene Thorsen, studenten som i løpet av kort tid har fått over 80 000 følgere på Instagram-profilen «@fattig.student».

Her publiserer hun gode tips og oppskrifter til medstudenter og andre som vil spise godt - for lite penger.

Det hele startet da hun for et drøyt år siden flyttet hjemmefra for å studere. Planen var å leve billig, og spare så mye som mulig til framtidig reising. Siden det gikk en stund før hun fikk jobb ved siden av studiene, fant hun ut at hun måtte spare på andre måter. Matbudsjettet var det første hun gikk løs på.

Ikke nudler og knekkebrød

For Thorsen var det aldri aktuelt å leve på studentklassikerne knekkebrød og nudler. Billig? Ja, men ikke optimalt for en som er over gjennomsnittet opptatt av et sunt og variert kosthold.

- Jeg klarte til slutt å knekke en kode som gjorde at jeg kunne spise sunt, godt og billig, forteller Thorsen, som i dag bruker mellom 300 og 400 kroner i uka på mat.

Planlegging er alfa og omega, skal vi tro superspareren. For å kunne bruke så lite penger som mulig på frokoster, middager, lunsj og kvelds i en hel uke, følger hun noen enkle regler.

- Jeg handler bare en gang i uka. Dersom jeg går på butikken flere ganger, klarer jeg ikke å holde meg til budsjettet.

MAT TIL EN UKE: Koteletter, bacon og masse grønnsaker er utgangspunktet for ukens middager for @fattig.student. Foto: Privat
MAT TIL EN UKE: Koteletter, bacon og masse grønnsaker er utgangspunktet for ukens middager for @fattig.student. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er rik!

Thorsen studerer Livsstilsendring og Folkehelse på Høyskolen Kristiania, og understreker at selv om hun kaller seg Fattig Student på Instagram, stemmer ikke dette på noen måte med virkelighetens verden:

- Jeg har tak over hodet, mat på bordet, og jeg går på skole. Jeg er rik!

Det er lett å synes litt synd på seg selv som student når budsjettet ikke holder til gulost, eller det beste brødet, tror Thorsen. Samtidig er det verdt å huske på at vi bor i verdens rikeste land, mener hun:

- Vi får penger av staten for å gå på skole. Selv om stipendet ikke strekker til for alle, så har vi ikke akkurat vondt av å jobbe to ganger i uka, eller spare opp pengene fra sommerjobben, for å få alt til å gå rundt.

Thorsen mener at hennes erfaringer fra denne tiden med slunken lommebok vil gjøre henne flinkere til å styre økonomien seinere i livet.

Studentlivet anno 2019 kan by på utfordringer. Akkurat nå tror hun at mange studenter som ikke har strøm inkludert i leieprisen sliter litt. Hun selv inkludert.

- Men jeg tror at det bare er bra å være litt «fattig» i en periode i livet. Da lærer man plutselig at penger faktisk ikke vokser på trær, men må jobbes for, og brukes fornuftig.

Penger ute av syne

Foreløpig har hun klart å spare seg opp en grei sum, som en gang skal brukes til reising.

- Men for å kunne spare så mye som mulig, sørger jeg for at sparepengene er et annet sted enn på kontoen jeg ser hver gang jeg logger meg inn i nettbanken min. Det gjør jeg ved hjelp av en spare-app. Jeg har også i perioder satt over sparepengene mine til mammas konto, så de skulle være utenfor rekkevidde.

Thorsen er nemlig ikke veldig annerledes enn mange andre studenter med ferskt stipend og lån på kontoen:

- Jeg kan uten problemer bruke opp hele stipendet mitt på en dag. Og når jeg er på byen, tror jeg alltid at jeg er rik. Jeg kjøper drinker og nattmat i hytt og vær, og spanderer i øst og vest. Nå har jeg begynt å legge igjen kortet hjemme før jeg drar ut, og det har fungert ganske bra. Vipps er forresten også lurt å slette før du drar ut!

Når det er tid for stipend- og lønnsutbetaling, sørger Thorsen for at pengene går rett inn på ulike kontoer. En konto heter «Leie». Dit går penger til husleie og strøm. En annen heter «Mat», og der setter hun inn penger som bare skal brukes på mat.

Kreativ i matveien

Menyen hennes består mat laget med så få matvarer som mulig. Målet er variasjon. Thorsen liker ikke å spise det samme til middag flere dager på rad.

- Jeg prøver å være kreativ med restematen. Tomatsuppa fra i går blir en fin spagetti bolognaise, lasagne eller pizzasaus i dag.

Thorsen lager fire middager i uka hjemme. Hun får middag på jobb en dag i uka, og spiser rester 1 - 2 dager i uka. I helgene lager hun ofte mat med venninner.

- Om jeg kjøper inn til mer enn fire middager, rekker jeg rett og slett ikke å bruke maten før maten blir dårlig. Hvor mange middager du spiser i uka, varierer selvsagt fra person til person. Meningen med ukemenyene mine er å inspirere. Det er fullt lovlig å bytte ut matvarer, eller legge til noen ekstra middager!

Hun er overveldet over responsen hun har fått på Instagram.

- Det er helt utrolig. Jeg kan fortsatt huske dagen jeg fikk 500 følgere, og syntes det var helt sykt. Nå er det nesten 80 000 studenter og ikke-studenter, som blir inspirert av oppskriftene mine hverdag. Veldig gøy!