INVITERER PÅ BRUS: Bjørn Brunæs inviterer Olaug Bollestad til fabrikken på brus. (Foto: Privat)
INVITERER PÅ BRUS: Bjørn Brunæs inviterer Olaug Bollestad til fabrikken på brus. (Foto: Privat)Vis mer

Ny avgift på lettbrus

Brusbråket tok en uventet vending da fabrikksjefen inviterte Bollestad (KrF) på brus: - Du kan komme til meg

Krangelen om de nye avgiftene vil ikke avta med det første.

(Dagbladet): Det skummer stadig rundt de ny brusavgiftene.Før helga kunne Dagbladet melde at Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen går hardt ut mot forslaget og fikk støtte av NHO.

TEST: Vi har testet de mest solgte norske julebrusene, og en svensk favoritt. (Redigering: Marie Røssland)Vis mer Vis mer

I et brev fra Nome til alle landets brusprodusenter, gikk han rett i strupen på nestleder i KrF, Olaug Bollestad. Der omtaler han nestlederen som «en skurk». Det fikk Bollestad til å reagere skarpt.

Sakens kjerne handler om at de nye avgiftene rammer sukkerholdig brus på lik linje med brus som ikke inneholder sukker, som for eksempel smaksatt vann.

INVITERER: Brusfabrikant Bjørn Bunæs inviterer KrFs Olaug Bollestad til fabrikken og møtes med motinvitasjon. (Foto: Privat)
INVITERER: Brusfabrikant Bjørn Bunæs inviterer KrFs Olaug Bollestad til fabrikken og møtes med motinvitasjon. (Foto: Privat) Vis mer

Brusbransjen føler seg urettferdig behandlet i saken, særlig fordi de har inngått en avtale med Helseminister Bent Høie hvor målet er å redusere forbruket av sukker. (Høie var ikke tilgjengelig for kommentar i går). At avgiften ikke skiller mellom sukkerholdige og sukkerfrie produkter får bransjen til å se rødt.

Det gjelder også Bjørn Bunæs. Han er eier av to brusfabrikker. En på Aurskog (utenfor Oslo) og en i Telemark. I går forfattet han et brev til statsminister Erna Solberg hvor han ber om at klokskapen må seire og at «forslaget trekkes tilbake».

Nå har han skrevet et åpent brev som er en invitasjon til Bollestad som vi her gjengir i sin helhet:

Dagbladet har videreformidlet invitasjonen til Bollestad, som kommer med følgende uttalelse:

SVARER MED Å INVITERE TILBAKE: Brus-sjefen inviteres til Stortinget. Foto: KrF
SVARER MED Å INVITERE TILBAKE: Brus-sjefen inviteres til Stortinget. Foto: KrF Vis mer

- Begrunnelsen vår ble beskrevet i saken som sto før helgen. I denne formen som invitasjonen kommer, hvor undertegnede blir beskrevet som kunnskapsløs, useriøs, impulsiv og skurk (av Nome red.anm.), takker jeg nei til invitasjonen, og fortsetter:

- Jeg har forståelse for at bransjen opplever dette som krevende, og inviterer til respektfullt møte på mitt kontor, sammen med vår finansfraksjon. KrF står ved sitt vedtak som også er en del av et fellesvedtak i budsjettet. KrF mener dette er et godt folkehelsetiltak. Jeg og finans kan på dette møte forklare hvordan og hvorfor vi har landet der vi har landet, sier Bollestad om invitasjonen fra Bunæs.

Svaret fra Bollestad blir tatt godt i mot av Bunæs. I en mail Dagbladet har fått tilgang utdyper Bunæs sitt syn på saken. Her understreker han faren for økt grensehandel, bransjens egeninteresse i å lage sunnere produkter og påpeker at avgiftene «allerede er på verdenstoppen». Han avslutter med å takke Bollestad for invitasjonen og kommer gjerne «tirsdag eller onsdag».

Det gjenstår å se om møte vil finne sted.