Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Burger King kutter plastleker til barn:

Burger King kutter plastleker

- Kan ikke si nøyaktig når det kommer til Norge.

KUTTER PLAST: Burger King kutter plastleker fra sine barnemenyer i Storbritannia.
KUTTER PLAST: Burger King kutter plastleker fra sine barnemenyer i Storbritannia. Vis mer

Burger King slutter med å dele ut plastleker i barnemenyer for å redusere plastbruken. De oppfordrer også kunder til å levere leker tilbake, melder NTB.

Burgerkjeden har estimert at de kommer til å spare 320 tonn engangsplast hvert år i Storbritannia med de nye endringene, skriver Reuters.

Ifølge CNN gjelder tiltaket om å droppe plastleker Storbritannia.

På en ny vei

- Burger King i Norge ser med stor entusiasme på satsingen som er lansert i UK, sier Heidi Moss, marketing Manager i King Food til Dagbladet.

- Vi er en global merkevare og UK har nå startet på veien mot å fjerne alle ikke-nedbrytbare plastleker fra restaurantene. Som en del av en større global satsing kommer dette også til Norge, men vi kan ikke si nøyaktig tidspunkt enda.

Moss legger til at tiltaket må sees i en større sammenheng:

- I Norge har vi redusert bruken av engangsartikler som sugerør og plastlokk til brusbegrene våre. I tillegg er det gjort grep i restaurantene som blant annet gjelder avfallssortering og gjenvinning.

- På andre områder jobber vi målrettet for å redusere matsvinnet vårt, samt med å introdusere gode alternativer til rødt kjøtt på menyen vår.

McDonald's følger opp

Hos McDonald's innførte de tidligere bøker som et fast og plastfritt alternativ til leker i Happy Meal tidligere i år.

- Dette har blitt godt mottatt av våre kunder. Samtidig vet vi at mange kunder setter pris på leken, som gir mye glede, sier Kristina Johansen, kommunikasjonssjef i McDonald's til Dagbladet.

Hun sier at burgerkjeden opplever at kundene tar bevisste valg:

- De som verken vil ha bok eller leke, velger å ikke ta imot disse produktene. I tillegg har vi en global arbeidsgruppe som jobber med produksjonen av mer bærekraftige Happy meal-leker. Flere markeder tester nå forskjellige løsninger, sier Johansen.

Onsdag kunngjorde McDonald's Storbritannia at det vil være mulig å bytte plastleker mot frukt i deres happymeal i enkelte restauranter i Storbritannia og Irland fra oktober.

TATT AV MENYEN: McDonalds tok sine barnemenyer med (plast)leker av menyen i San Fransisco i 2010. David Paul Morris/Getty Images/AFP
TATT AV MENYEN: McDonalds tok sine barnemenyer med (plast)leker av menyen i San Fransisco i 2010. David Paul Morris/Getty Images/AFP Vis mer

Den amerikanske burgerkjeden har allerede kuttet plastleker i flere amerikanske byer. I San Francisco ble kjedens barnemeny, såkalte happy meals, tatt av menyen allerede i 2010, ifølge NTB Scanpix.

Installerer returstasjoner

Burger King Storbritannia sier i en uttalelse at de også kommer til å installere konteinere på restaurantene i Storbritannia hvor kunder kan levere tilbake leker, enten utgitt av Burger King selv, konkurrenter, magasiner eller andre aktører.

Plastlekene som blir levert tilbake, skal bli brukt til nye formål, heter det.

- Hele verdikjeden

Johansen i McDonald's presiserer at McDonalds er opptatt av å gjennomføre ulike bærekraftstilstak gjennom hele verdikjeden for å minske påvirkning på miljø og klima - ikke minst hvilke tiltak som gir mest effekt.

- Bokalternativet til Happy meal utgjør en meget liten andel av vårt totalsalg, men vi jobber med klimautslipp, avfallshåndtering, emballasje og design av smarte, framtidsrettede restauranter.

Hun trekker fram bærekraftig emballasje som et av de viktigste grepene de kan ta.

- Vårt globale mål er at 100 prosent av vår emballasje skal komme fra fornybare, resirkulerte eller sertifiserte kilder innen 20205. Allerede i dag er 90 % av emballasjen i McDonald's Norge fra papp, enten fra sertifisert bærekraftig skogbruk eller resirkulert papir.

De kutter også mengden plastemballasje, for eksempel McFlurry-koppen og plastsugerørene, og alle nye serveringsbrett som tas i bruk skal være laget av resirkulert marint søppel. Burgerkjeden har allerede kuttet matsvinn til 0,8 prosent - og selskapet jobber kontinuerlig med å redusere ressursbruken.

- Vi kommer til å fortsette å jobbe målrettet på de områdene hvor vi kan utgjøre en forskjell, og det tror vi er mulig samtidig som våre Happy Meal-kunder fortsatt skal kunne få oppleve gleden med ei bok eller leke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling