OSTEBURGER: Max Burger (til høyre) har hatt halloumiburgere i flere år. Denne uka lanserer Burger King sin utfordrer. Vi har testet.
OSTEBURGER: Max Burger (til høyre) har hatt halloumiburgere i flere år. Denne uka lanserer Burger King sin utfordrer. Vi har testet.Vis mer

Prøvesmakt:

Burger King utfordrer Max: - Dette er latskap!

Halloumi-burgerne fra Burger King og Max har potensial til å lykkes, om de lar selve osten skinne.

Onsdag lanserer Burger King en ny burger: Halloumi King, der kjøttburgeren er erstattet med et stykke fritert halloumi-ost.

Halloumi er en kypriotisk ost med en karakteristisk gummiaktig karakter, som gjør at den holder formen når man steker, griller eller friterer den. Opprinnelig ble den laget av fåremelk, men den lages også av geite- eller kumelk.

Mens McDonald's ikke har noen burgere der ost spiller hovedrollen har den svenske burgerkjeden Max flere halloumi-burgere på sin meny.

Vi har fått hjelp av Thomas Vaigauskas og James Maxwell-Stewart fra restaurant Cru i Oslo til å vurdere dem mot hverandre.

TESTPANELET: Thomas Vaigauskas og James Maxwell-Stewart har vurdert de to halloumiburgerne for Dagbladet.
TESTPANELET: Thomas Vaigauskas og James Maxwell-Stewart har vurdert de to halloumiburgerne for Dagbladet. Vis mer

Drukner i majones

Burgerne vi smakte på er relativt like, med ett unntak: Burger Kings har to lag med majones, mens Max har valgt en jalapenosalsa. Denne er med på å balansere, selv om den for så vidt også forsvinner litt i majonesfesten.

- Maxburgeren har i det minste bare majones ett sted, så det er lettere å ta bort om du synes det blir for mye, sier Maxwell-Stewart.

Rådet er uansett klart: Går du for en av burgerne, be om å få med lite - eller helt uten - majones.

Ikke fordi du skal telle kalorier, men fordi majonesen dominerer halloumiburgerne totalt.

En annen årsak til det, er at halloumiskivene er overraskende tynne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en halloumiburger, da burde osten få skinne!

- Til denne prisen burde man kunne forvente en skikkelig tjukk - eller to skiver halloumi. Minst!

BURGERVANT: På Alnabru ligger Kantinegutta. Hit strømmer det kunder hver eneste dag og de kjøper burgere over en lav sko. Vi bestemte oss for å la de burgervante yrkessjåfører smake kalorifattige burgere. Video: Per Ervland og Christopher Sjuve Vis mer

- Fantasiløst

Å bruke halloumi, grillet eller fritert, i stedet for burger er en god idé, synes vårt testpanel. Men de savner litt mer oppfinnsomhet, det blir rett og slett litt fantasiløst. Det er så mange råvarer som hadde passet bedre sammen med osteburgeren.

- En god og syrlig salsa, grillet aubergine, squash eller paprika, røkt pimiento-krydder, portobellosopp … Det er ikke så mye som skal til for å gjøre dette litt mer spennende, sier Maxwell-Stewart.

- De burde også marinere osten, halloumi er så enkelt å marinere, og blir mye bedre, sier Vaigauskas.

- Dette er rett og slett latskap - her har de tatt en standard burger, og bare byttet ut kjøttburgeren med en osteburger.

Testpanelet er ikke spesielt imponert over noen av burgerne, men måtte de valgt én, ville de gått for Max sin.

- Totalt sett er den hakket bedre, selv om den så tristest ut. Det er også lettere å skrape bort noe av majonesen.

Slik testet vi:

  • Vi har testet to halloumi-burgere; fra Burger King og Max.
  • Siden Burger Kings burger ikke var lansert på testtidspunktet er den prøvesmakt på Burger King - der de ansatte var klar over at burgeren skulle testes.
  • Testen er ikke gjennomført som en blindtest, testpanelet var klar over hvilke burgere de smakte på.
  • Max har flere halloumi-burgere, vi valgte den som var likest Burger Kings variant, for best mulig sammenlikningsgrunnlag.
  • I testpanelet er Tomas Vaigauskas og James Maxwell-Stewart fra restaurant Cru.
  • Burgerne er vurdert etter utseende, konsistens, sammensetning og smak.
  • Burgerne er testet i uke 38.

Burger King: Halloumi King

BEST BRØD: Burger Kings potetbrød imponerte anmelderne.
BEST BRØD: Burger Kings potetbrød imponerte anmelderne. Vis mer

Inneholder: Potetbrød, majones, salat, tomat, løk, halloumi

Pris: 59 (ta med) eller 65 (spis der) kroner for bare burgeren.

Burgeren fra Burger King ser bra ut. Brødet er luftig, og ost og tilbehør ligger pent i lag.

De har vært ekstra rause med sausen, og det er et tjukt lag majones smurt på begge delene av burgerbrødet.

Burgerbrødet faller i smak, men selve stjerna i burgeren, halloumi-osten, er skåret i en tynn skive, og drunker helt.

- Hvorfor har de brukt gul løk her? Rødløk egner seg mye bedre i rå tilstand.

- Dette smaker nesten bare brød og majones. Flaks at brødet smaker godt.

- Dette gir meg ingen ting.

Merk at osten friteres i samme frityrgryte som kylling- og fiskeprodukter.

Max Burger: Halloumiburger (Lakto-ovo)

FORETREKKER: Den ser tristere ut, men testpanelet ville valgt denne av de to.
FORETREKKER: Den ser tristere ut, men testpanelet ville valgt denne av de to. Vis mer

Inneholder: Briochebrød, jalapeñosalsa, halloumi, tomat, rødløk, salat, majones.

Pris: 73 kroner (ta med) eller 76 kroner (spis der).

Testpanelet synes Max-burgeren er et ganske trist syn. Denne er brettet ut for bildets skyld, men selv med papiret rundt ser det ikke veldig innbydende ut.

Briochebrødet smaker helt greit. Salat, tomat og rødløk er friskt og crispy, men det gir lite smak, også her drukner det i majones. Osten, som burde være selve stjerna i burgeren, er tynn og litt seig.

- Hvor mye majones kan du ha på en burger? Dette kunne vært godt, men majonesen dreper all smak.

- Noe majones er greit, men her sitter vi igjen med inntrykk av at det er hovedingrediensen.

- For denne prisen burde man kunne forvente seg et ordentlig stykke ost. Eller to!

- Med en brøkdel av majonesen, litt mer relish og mer ost, kunne dette vært godt. Men dette er bare trist.

Mer vegetarmat

Svenske Max var først ute av kjedene med vegetarburgere i Norge. Nå har burgerkjeden seks alternativer, fire av dem lakto-ovo-vegetariske.

Ifølge Heidi Moss, markedssjef i Burger King, er Burger King inne i en tidlig fase av vegetarsatsingen i Norge. I vår lanserte de en vegetarburger av potet, erter, gulrot, mais og grønne bønner, nå er det halloumi som står for tur.

Og flere grønne burgere skal det bli.

- Vi ser på muligheten for enda flere vegetar- og halloumi-varianter, men jeg kan ikke bekrefte noen konkrete planer i dag, annet enn at det vil komme mer, sier en hemmelighetsfull Moss til Dagbladet.

Kjeden har ikke konkrete planer om veganburgere, men følger markedet tett.

- Alternativer til rødt kjøtt er et viktig satsingsområde for oss videre - og vi jobber med å utvikle sortimentet vårt i denne kategorien.

Erkekonkurrent McDonald's følger også på halloumiburgertrenden, men har ikke umiddelbare planer om å introdusere sin egen.

- Da vi lanserte vår vegetarburger i fjor, inviterte vi kundene våre til å teste ulike alternativer for å sikre at de hadde den gode smaken og «burger-feelen» som man forventer hos oss, forteller Veronika Skagestad Aubert, kommunikasjonsrådgiver i McDonalds.

Burgerkjeden landet den gangen på Veggie McScpice, som vi testet i vår.

- Vi opplever mye engasjement knyttet til vegetariske alternativer, så vi følger med på utviklingen. Det er viktig for oss også å tilby smaksrike alternativer til kjøtt i restaurantene våre, slik at alle kan få en god opplevelse når de er på besøk hos oss.