POSITIVT OVERRASKET: Kokk Nina Kristoffersen falt for Burger Kings nye vegetarburger. Foto: Andreas Lekang
POSITIVT OVERRASKET: Kokk Nina Kristoffersen falt for Burger Kings nye vegetarburger. Foto: Andreas LekangVis mer

Smakstest av vegetarburgere:

Burger King ypper med McDonald's: Ny burger overrasker

Nå lanserer også Burger King en vegetarburger.

- Jøss, dette var overraskende bra!

Nina Kristoffersen, sousjef på Statholderens mat & vinhus, har akkurat tatt en god jafs av Burger Kings nye vegetarburger, og ser på den, nesten undrende.

- Med litt friskere tilbehør, kunne den nesten luktet på sekseren!

Vegetarburgerbølge

Den svenske hamburgerkjeden Max var først ute med vegetarburgere. Nå har de seks alternativer, fire av dem lakto-ovo-vegetariske.

I fjor kom McDonald's med sin første vegetarburger, og denne uka lanserer Burger King sin første vegetarburger i Norge.

Vi tok med oss Nina Kristoffersen for å prøvesmake den nye Burger King-burgeren mot vegetariske alternativer fra de andre kjedene.

Årets grønne kokk

I tillegg til å være ansvarlig for restauranten i kjelleren av Statholdergaarden vant Kristoffersen konkurransen Årets grønne kokk i fjor, sammen med kollega Joachim Lindgren.

Hun har liten erfaring med å bruke kjøtterstatningsprodukter, men lager gjerne vegetarburgere med linser eller bønner.

- Jeg smakte noe kjøttersatning med soyaprotein et par år tilbake, og synes det smakte helt forferdelig! Jeg skjønner ikke hvorfor man skal herme etter kjøtt når det finnes så mye annet godt.

En variant hun anbefaler er å bruke portobellosopp - sopp med hatter så store som små burgere.

- Jeg har laget burger med soyamarinert portobellosopp, dyppet i tempurarøre og fritert, i burgerbrød med salat og dressing. Det er ikke så veldig sunt, kanskje, men veldig godt!

Fortid på McDonald's

Vi vil også opplyse om at Kristoffersen har en fortid som burgerflipper på McDonalds. Hun jobbet på burgerkjedens Aker Brygge-restaurant de tre årene hun gikk på videregående.

Det er likevel ingen overhengende fare for bindinger. Etter at hun sluttet, har hun knapt vært der, og da vi var innom mandag denne uka, var det 13 år siden sist hun hadde satt sine bein der.

Hun roser imdlertid burgerkjeden for et godt og ryddig arbeidsmiljø og mulighet for en bra og ordentlig jobb for ungdom.

- Jeg gjorde alt mulig, sto i kassen og - men aller best likte jeg å stå bak og steke burgere.

Det var også en god forberedelse på kokkeyrket å lære om tempo og samarbeid på kjøkkenet.

Max: Grand Deluxe Umami Halloumi

Max' Grand Deluxe Umami Halloumi koster 102 kroner.
Max' Grand Deluxe Umami Halloumi koster 102 kroner. Vis mer

Denne fristet på papiret, det vil si bildet, med stekt halloumi og syrlig rødløk. Dessverre var det skikkelig skivebom.

Burgerbrødet var flatt, tørt og slapt. Halloumi-osten var fritert, ikke stekt. Den syltede rødløken og tomatskiva burde kunne tilføre litt syre og friskhet, men det var druknet i den største kladden med majonesdressing vi har sett. Eneste formildende omstendigheten er en anelse trøffel(aroma) i dressingen.

Etter første bit: Her savner jeg noe salat. Ingen høydare.

Etter andre bit: Dette var kjønnsløst. Så rart. Har hørt mye bra om vegetarburgere på Max.

Etter tredje bit: Neinei. Bifftomaten er smakløs, det er alt for mye majones, osten smaker frityr, og både løk og brød er kjempesøtt.

(Pause). ... Nei. Jeg hadde blitt dårlig om jeg hadde spist opp denne.

Dette er også testens dyreste burger: 102 kroner, uten drikke eller annet tilbehør, er den ikke verdt.

Max: Chili 'n' cheese

Max' Chili 'n' Cheese-burger koster 80 kroner.
Max' Chili 'n' Cheese-burger koster 80 kroner. Vis mer

Chili 'n' cheese (Lakto-ovo) burgeren ser langt mer fristende ut enn den andre burgeren fra Max. Her er det litt salat, og fersk rødløk hamburgerdressing, smeltet cheddardip, cheddarost og jalapenos.

Selve burgeren er laget av bønner og linser, den kan minne litt om sammenpressete refried beans, og burgerbrødet er toppet med sesamfrø.

Rødløken gir krønsj, og jalapenosene litt syre, men også her blir det i overkant mye dressing: Hamburgerdressing og cheddardip - i tillegg til cheddarost.

- Det er alt for mye dressing på!

Kristoffersen synes selve burgeren er grei, men det blir i overkant.

- Det er ikke vondt, men det er ikke godt heller. Og jeg ville ikke likt å spise hele.

McDonald's Veggie McSpice

Pris: 58 kroner

Veggie McSpice fra McDonald's koster 58 kroner.
Veggie McSpice fra McDonald's koster 58 kroner. Vis mer

McDonald's vegetarburger er mindre enn burgerne på Max, uten at det nødvendigvis er noe minus. Burgeren er laget av bønner og grønnsaker, panert og fritert, og serveres med ost, salat og en sursøt tomatsaus.

Den ser litt kjedelig ut, men overrasker positivt på smak.

- Bra de bruker bønner og grønnsaker i stedet for kjøttersatning. Og her kjenner vi krydderet i burgeren godt!

En frisk yoghurt-dressing hadde gjort seg her, ikke minst siden smakene nikker i retning India, og brødet er standard burger-søtt.

- Det er ikke noe feil med denne, men Burger Kings burger var litt mer spennende.

Burger King - Vegetarburger

Burger Kings vegetarburger koster 55 kroner.
Burger Kings vegetarburger koster 55 kroner. Vis mer

Burger Kings Burger er inspirert av kjedens indiske vegetarburger, og er som McDonald's-burgeren laget av krydrete bønner, erter og grønnsaker - om enn litt mildere enn McDonald's' versjon. Burgeren serveres i søtt burgerbrød av potet, med ost, salat, tomat, løk og Burger Kings' klassiske salad cream.

- Jøss, dette var overraskende bra!

Konsistensen på selve burgeren er god, og smaken skuffer heller ikke. I seg selv er den ganske spicy og salt, men det balanseres greit av tilbehøret.

- Jeg får litt falafel-følelse, krydret bønneburger som er fritert og sprø på utsiden.

Dessverre svikter tilbehøret litt.

- Jeg ville droppet osten og majonesdressingen, og heller gjort det litt friskere med en yoghurtdressing til det krydderet. Og kanskje litt ruccula?

Med litt friskere tilbehør kunne denne snust på sekseren. Men det blir en femmer og best i test til nykommeren.