BURGERTEST: Det er stor forskjell på smak og konsistens - og den største burgeren på bildet er ikke nødvendigvis den største når den er ferdigstekt. Vi har testet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BURGERTEST: Det er stor forskjell på smak og konsistens - og den største burgeren på bildet er ikke nødvendigvis den største når den er ferdigstekt. Vi har testet. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Smakstest av hamburgere

Burgertest: - Har dere lurt inn en fra McDonald's?

Én av dem eksploderte. Det var ikke testtaperen.

(Dagbladet): Du skal lete litt for å finne den perfekte burgeren i norske dagligvarebutikker. Eventuelt ha litt flaks.

SAFTIG: Den perfekte burgeren er godt grillet utenpå og fortsatt rosa og saftig i midten - men SÅ saftig som her, trenger det ikke være.
SAFTIG: Den perfekte burgeren er godt grillet utenpå og fortsatt rosa og saftig i midten - men SÅ saftig som her, trenger det ikke være. Vis mer

Da vi testet ferske grillburgere, opplevde vi at én nærmest gikk litt i oppløsning, én skrumpet inn til sliderstørrelse - og én blåste seg opp, og eksploderte som en geysir og sendte glovarm kjøttsaft utover tallerkenen og bordet da vi delte den i to.

- Tenk om vi hadde spist den som en burger - med hendene!

Amerikanske Angela Taliaferro er godt etablert i Norge, men holder fortsatt på noen amerikanske vaner - som for eksempel å spise hamburgere med hendene.

Burger-puristene

En god burger skal være så god at du ikke trenger så mye tilbehør.

Taliaferro vil gjerne ha den ganske tjukk, laget på grovkvernet kjøtt. Den skal være blodig, men fast - og litt syrlig på smak. Som tilbehør har hun gjerne tomat og løk på, kanskje sennep.

Axel Ødegaards burgerpreferanser er ganske like, men han sier heller ikke neitakk til bacon på sine burgere. - Når det blir for mye ekstra, parmesanchips og jåleri - da blir det bare rot.

SMAKSPANEL: Angela Taliaferro, Axel Segovia Ødegaard og Christian Berge.
SMAKSPANEL: Angela Taliaferro, Axel Segovia Ødegaard og Christian Berge. Vis mer

Christian Berge liker at selve burgeren er god, tjukk og smakfull, og på den har han ost og litt salat.

- Men er burgeren dårlig, da kjører jeg på med alt annet tilbehør.

Slik testet vi

Testpanelet Angela Taliaferro, Axel Ødegaard og Christian Berge har vurdert utseende, lukt, konsistens og smak.

Alle burgerne er grillet av Nils Ødegaard på en Josper-grill, en industrigrill som er vanlig å bruke i restaurantkjøkken - og tilberedt på beste måte - til de har fått lik kjernetemperatur.

Han har også hjulpet med å teste hvordan burgerne oppfører seg på grillen.

Testen er gjennomført som en blindtest.

Alle produktene er kjøpt inn i Oslo og Bærum i uke 23.

Gilde - beef burger

29,90 kroner på Meny, 227 gram

Burgertest: - Har dere lurt inn en fra McDonald's?

Man kan si mye rart om de neste burgerne i testen, men de har i hvert fall karakter. Denne er tynn, tørr, og grålig på farge - og kan minne litt om en McDonaldsburger, noe panelet lurer på om det er.

McDonaldsburgere smaker imidlertid bedre og mer som en burger, denne smaker en blanding av jul og karbonade, og vi får lyst på tyttebærsyltetøy til. Det har ingen ting med burgere å gjøre!

Burgeren har den aller mest finmalte konsistensen i testen, og gir lite tyggemotstand.

- Dette blir veldig kjedelig. De andre prøver å lage noe som ligner på en burger, men dette er bare en dinosaur fra gamledager.

Coop Grill perfekt - Classic burgere

på Coop, 280 gram

Burgertest: - Har dere lurt inn en fra McDonald's?

Testens minste burgere krympet veldig under grilling, men ble tilsvarende tykke. Det er et godt tegn ifølge grillmestere, men når de er så små som dette, nesten sliders-størrelse, blir det vanskelig å finne brød om passer til.

De er veldig saftige, og gir endel tyggemotstand - men kjøttet blir litt for seigt og trevlete. Samtidig får vi også her litt kjøttkakefølelsen. Det lukter sterkt av kjøttkake, kan denne være spedd med det samme som kjøttkaker?

De blir også litt for salte.

- Dette er ikke en burger, det er en kjøttkake.

Grill Rema 1000 King size grillburger

500 gram

Burgertest: - Har dere lurt inn en fra McDonald's?

Testens snåleste burger. Den var helt flat før grilling, men blåste seg opp under steking, og de to testeksemplarene ligner på to UFO-er på tallerkenen.

Verre blir det når vi skal dele den opp for smaking - og en høy sprut av varm kjøttsaft står opp og ut av burgeren som om det var en fontene.

- Tenk om vi spiste den med hendene!

Overraskelsen er desto større når vi smaker på den, og det viser seg at dette er en av de tørreste burgerne i testen. Den har delt seg - slik at nederste del av burgeren er hard og kompakt, så har vann ligget i en stor lomme mellom burger - og stekeskorpa på toppen.

HVA HAR SKJEDD HER? Foran de oppblåste Rema 1000-burgerne, i midten Dagens Burger fra Kiwi og helt bakerst: Gildes Beef burger. Foto: Elisabeth Dalseg
HVA HAR SKJEDD HER? Foran de oppblåste Rema 1000-burgerne, i midten Dagens Burger fra Kiwi og helt bakerst: Gildes Beef burger. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Jeg får lyst til å bli fysiker for å forske på denne, og finne ut av hvorfor den delaminerer seg og eksploderer på den måten.

Folkets - Dagens burger Beef

Pris: 49 kroner på Kiwi, 300 gram

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Testens vanskeligste burger å steke, den gikk litt i oppløsning, og er ikke en god idé å servere om du liker at maten ser pen ut.

Denne kan minne litt om Meny sin (emballasjen tyder på at de er laget på samme sted, red.anm.) og den kunne godt ha vært litt høyere, men konsistensen er fin og den har god tyggemotstand selv om den er blant de finere malte burgerne i testen.

Den er fint saltet, og det er også hint av pepper her for dem som liker det.

Meny - Klassisk burger

300 gram

Burgertest: - Har dere lurt inn en fra McDonald's?

Denne oppførte seg mye bedre under steking enn Kiwis variant, samtidig som den er litt tørrere. Her hadde de hatt godt av litt mer fett!

Denne er også blant de finere malte burgerne, og er også i den tynnere enden av skalaen. Perfekt for å spise for hånd, ikke så bra om du liker å stable burgertårn.

Godt balansert smak av salt og pepper, og fin kjøttsmak.

- Vi blir ikke forundret om dette er mer eller mindre samme burger som [Dagens burger fra Kiwi] men av de to ville vi valgt denne - den ser bedre ut, og var lettere å grille.

Coop Grill perfekt Beefy burgers

280 gram

Burgertest: - Har dere lurt inn en fra McDonald's?

Denne holdt formen fint under grilling, men er litt mindre enn panelet synes er ideelt - det er på grensen til at den kan kalles en slider, og den vil forsvinne litt i noen burgerbrød.

Den er saftig og fin, men er tydelig laget av de litt mindre fine kjøttstykkene, vi finner et par sener og slintrer. Den smuldrer også noe opp.

Den har god smak av kjøtt, og noe pepper og salt, men ikke like markant som i burgerne fra Meny og Kiwi. Det som treffer smaksløkene mest er en litt uventet syrlig smak.

- Dette var kanskje den burgeren med mest karakter i testen. Den smaker litt uventet, men det likte vi godt!

Grill Rema 1000 Taste Lab: Thick & Juicy Big beef burger

360 gram

Burgertest: - Har dere lurt inn en fra McDonald's?

Endelig en burger med litt ordentlig kjøttsmak! Dette er rett og slett en burger med behagelig smak.

Den er litt blass i fargen, men fin i formen og passe saftig uten at det blir for sølete.

Burgeren er akkurat passe salt, og har god balanse mellom kjøtt og fett. Kjøttet er bra kvernet, men ørlite trevlete i den ene av burgerne vi smakte på.

Likevel: Klart best i test!

Merke Navn Antall Kjøttprosent Vekt (g) Pris Fås kjøpt i Terningkast
GildeBeef burger29422729,90Bredt2
Coop Grill perfektClassic burger28828045,40Coop3
Grill Rema 1000King size grillburger299500Rema 10003
FolketsDagens burger Beef299300Kiwi4
MenyKlassisk burger299300Meny4
Coop Grill perfektBeefy burgers298280Coop4
Grill Rema 1000Thick & juicy Beg beef burger295360Rema 10005

Les også:

BURGERVANT: På Alnabru ligger Kantinegutta. Hit strømmer det kunder hver eneste dag og de kjøper burgere over en lav sko. Vi bestemte oss for å la de burgervante yrkessjåfører smake kalorifattige burgere. Video: Per Ervland og Christopher Sjuve Vis mer

Få profftipsene: Slik blir hamburgeren saftig på grillen

Smakstest grillpølser

Smakstest av frosne hamburgere