Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Smart potet-triks

Butikk-potetene ble giftige. Da kom Bjarne på noe lurt

Friske poteter, mindre matsvinn og fornøyde kunder er resultatet av butikksjef Bjarne Larsens kreative påfunn.

SMART TRIKS: Butikksjef Bjarne Larsen irriterte seg over at potetene ble dårlige og måtte kastes, og pønsket ut en lur løsning. Foto: Coop
SMART TRIKS: Butikksjef Bjarne Larsen irriterte seg over at potetene ble dårlige og måtte kastes, og pønsket ut en lur løsning. Foto: Coop Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hm. Hva kan jeg gjøre for at ikke løsvekt-potetene skal bli grønne og dårlige, lurte butikksjef Bjarne Larsen i Extras butikk på Nesttun ved Bergen.

Gjennom lengre tid hadde han merket seg at poteter som lå i åpen hylle i kraftig butikklys hadde dårlig holdbarhet.

- Ikke bare ble potetene dårlige og uselgelige, men de måtte jo også kastes. Det syntes jeg som kjøpmann var irriterende og unødvendig, sier Larsen til Dagbladet.

Coop-kjedens egen Reodor Felgen bestemte seg for å finne en praktisk løsning på problemet. Grepet skulle både skjerme potetene, og være enkelt å bruke for kundene.

UNDER LOKK: De nye potetlokkene bidrar til mindre svinn og lengre holdbarhet. Foto: Coop
UNDER LOKK: De nye potetlokkene bidrar til mindre svinn og lengre holdbarhet. Foto: Coop Vis mer

- Jeg har vært kjøpmann i tretti år, og er en kremmersjel. Det var viktig for meg å finne en måte å redde potetene på.

Snart så Larsens egne, hjemmesnekrede lokk laget av avlagte brødkasser dagens lys i butikken på Nesttun.

Slik oppbevarer du potetene

Samme prinsipp gjelder for deg som har kjøpt poteter i løs vekt, og tar dem med hjem: Det gjelder å oppbevare potetene på riktig måte. Bjarne Larsens råd er enkelt:

- Oppbevar potetene mørkt og kjølig. Pakk dem gjerne inn, eller legg dem i en bolle med lokk, og sett dem kaldt. Da får du aldri mer grønne poteter.

Da han innførte lokkene i butikken, skapte det først litt forvirring, forteller han.

- Først var det litt uvant for kundene. Ikke alle fant fram. Jeg måtte justere merkingen av lokkene litt for at alle skulle finne det de så etter.

Ifølge Larsen var det mange som lurte på hvorfor han hadde dekket til potetene.

- Svært få kjenner til at poteter ikke tåler å ligge i lyset, og at de fort kan bli grønne og farlige å spise. Da jeg fortalte dem om dette, mente de at jeg burde ha satt på lokk for lenge siden, sier kjøpmannen.

Mange av kundene hans er miljøbevisste, og likte, ifølge Larsen, spesielt godt at han på denne måten klarte å redusere matsvinnet.

Nullvisjon for matsvinn

Det tok ikke lang tid før Coop sentralt plukket opp Larsens potettriks, og bestemte seg for å gjøre lokkene tilgjengelig i flere butikker.

I disse dager installeres det fabrikklagde lokk over potethyllene i nesten 400 Extra-butikker landet over, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.

- Ideen til Bjarne gjør at vi fortsatt kan ha potetene lett tilgjengelig i hyllene, og ikke i egne potetkasser, slik man for eksempel har i Sverige. Dette ble en genial løsning som gjør det enkelt for kundene å finne potetene.

Dersom lokkene blir en suksess og fungerer etter hensikten, ser Kristiansen det som svært sannsynlig at ordningen også innføres i Coops andre kjeder.

UNDER LOKK: Kundene trengte litt hjelp til å finne fram til potetene under lokkene i begynnelsen, forteller butikksjefen.
UNDER LOKK: Kundene trengte litt hjelp til å finne fram til potetene under lokkene i begynnelsen, forteller butikksjefen. Vis mer

- Coop har en nullvisjon for kasting av mat. Det betyr at vi skal gjøre store og små tiltak for å redusere matsvinnet i våre butikker, og hjelpe kundene, som eier oss, til å redusere sitt eget svinn.

Han mener at potetlokkene bidrar på begge områder. Potetene får bedre holdbarhet, butikken reduserer svinnet og kundene får poteter av bedre kvalitet. Poteter som ligger i pakker har fått ny og mer optimal emballasje, slik at minst mulig lys treffer potetene. På løsvektpotetene har Coop derimot ikke hatt noen god løsning - før nå.

- Det er alltid ekstra morsomt når vi kan gjennomføre ideer som kommer fra butikksjefene våre, som er de som er tettest på den daglige driften og kundene våre, uttaler Kristiansen.

Ikke aktuelt i andre kjeder

Kiwi opplyser i en kommentar til saken at kjeden ikke opplever poteter med forringet kvalitet som noe problem:

- Vi er positive til alle tiltak som skal føre til lavere svinn, men i Kiwi har vi nesten ikke svinn på løse poteter, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin.

Dette skyldes i følge Arvin gode rutiner og svært høy omløpshastighet på løse poteter.

- Det er en av våre bestselgere i frukt- og grøntavdelingen, og vi har hatt en stor økning i salget av dette produktet. Stadig flere kunder velger løse poteter fremfor poser.

Rema 1000 ønsker å gjøre det enkelt for kundene å redusere matsvinn, forteller Kaia Andresen, kjedens sjef for miljø og samfunnsansvar.

- Derfor har vi innført ny emballasje på potetposer som reduserer lysinnslipp, vi har høy rullering på løsvektpoteter, og vi tilbyr mindre poser for små husholdninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!