Fyller opp handlevogner med gaver

Butikksjefens julebudskap: - Å gjøre noe liknende i sin lokale matbutikk tar ikke lang tid, og det vil glede så mange

Handlevognene håver inn spiselige julegaver til de som trenger det mest. - En stor suksess, sier butikksjef.

FULL AV GAVER: Ser du en slik handlevogn hos din lokale matbutikk, kan du være med å glede de som trenger det mest i jula. (Foto: Privat)
FULL AV GAVER: Ser du en slik handlevogn hos din lokale matbutikk, kan du være med å glede de som trenger det mest i jula. (Foto: Privat) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En handlevogn uten eier står fylt opp til randen av sjokolade, pepperkaker, frukt og kjeks på Kiwi Gauterød i Tønsberg.

Snart skal varene hentes og deles ut av Frelsesarmeen til familier som ikke har så mye fra før.

- Handlevogna er en kjempesuksess, sier butikksjef Mats Gundersen til Dagbladet.

For en drøy uke siden fikk han ideen om å plassere en vogn ved kassene, med følgende beskjed:

«I denne vogna kan du donere bort matvarer til familier som ikke har så mye fra før.»

- Da jeg jobbet som butikksjef i Horten før, prøvde jeg ut det samme. Det slo så bra an at jeg måtte gjøre det samme her på Gauterød. Jeg kontaktet Frelsesarmeen og spurte om de ville være med på et samarbeid, og det ville de, sier Gundersen. Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

JULEGAVER: Det fylles opp med både pepperkaker, frukt og sjokolade i handlevognen som står i Kiwi-butikken på Gauterød i Tønsberg. Og det ser ikke ut til å stoppe. Her står butikksjef Mats Gundersen sammen med Guro Fossnes i Frelsesarmeen. (Foto: Privat)
JULEGAVER: Det fylles opp med både pepperkaker, frukt og sjokolade i handlevognen som står i Kiwi-butikken på Gauterød i Tønsberg. Og det ser ikke ut til å stoppe. Her står butikksjef Mats Gundersen sammen med Guro Fossnes i Frelsesarmeen. (Foto: Privat) Vis mer

- Tårene rant

- Da jeg så handlevogna stappet full av flott mat, begynte tårene å renne. Jeg ble helt overveldet, sier Guro Fossnes, som er matansvarlig i Frelsesarmeen.

I går hentet hun sju bæreposer fulle av kaffe, kaker, pålegg, pølser og sjokolade som nå går til vanskeligstilte familier og personer.

- At vi har fått inn så mye på så få dager er rørende, synes Fossnes, som gleder seg til å dele ut maten.

- Jula er ei tung tid for mange. Når folk går rundt med stjerner i øynene, handleposer med dyre julegaver, og gleder seg til jul, er dette tøft for dem som sliter, forteller hun.

- Så når de får gleden av slike tiltak som dette, kan jeg se takknemligheten deres lyse lang vei.

Varer for flere tusen

Butikksjef Gundersen beskriver kundene som gir som snille og gavmilde. På bare én uke har handlekurven blitt helt full av varer for mange tusen kroner.

- Folk kommer med alt fra frukt og grønt, pepperkaker, - ja, til og med ferdig innpakkede julegaver, forteller han.

Nå håper han at ryktet om handlevogna kan spres videre, og at enda flere matbutikker vil gjøre noe av det samme. For gavene kommer raskt.

- Etter 15 år i butikkyrket har jeg sett kunder som sliter, selv om det ikke alltid er like synlig. Folk sliter mer enn du tror. Det er ikke alle som har så mye, og som kanskje kjenner ekstra på det i jula, sier Gundersen.

- Å gjøre noe liknende i sin lokale matbutikk tar ikke lang tid, og det vil glede så mange, sier han.

I utgangspunktet skal handlevogna stå fram til julaften, men Gundersen har en idé om å la den bli stående – året rundt.

Kirkens Bymisjon på laget

Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin, synes tiltaket til Gundersen er flott.

FLOTT: Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin, roser de lokale matbutikkene for deres engasjement. (Foto: Kiwi)
FLOTT: Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin, roser de lokale matbutikkene for deres engasjement. (Foto: Kiwi) Vis mer

- Det er flere Kiwi-butikker som gjør tilsvarende. I våre 654 butikker over hele landet, er det mange dyktige folk som engasjerer seg i lokalsamfunnet på ulike måte, sier hun.

Kirkens Bymisjon har en nasjonal avtale med Kiwi der de henter matvarer som nærmer seg utløpsdato.

- Avtalen bidrar til at Kirkens Bymisjon kan servere rundt 300 000 næringsrike måltider i løpet av året på deres serveringssteder, forteller Arvin.

Endelig får barna en fin jul

- Vi møter mange mennesker som gruer seg til jul. Det kan være barnefamilier som er helt fortvilet over de høye kostnadene som følger med jula, sier administrasjonsleder i Kirkens Bymisjon, Eric Laetare.

- Å være med på å gi til de som ikke har noe, betyr uendelig mye. Endelig får barna deres oppleve en fin jul. Det er flott å se så mange som engasjerer seg rundt om i landet, sier han.

Vil gi en hyggelig julefeiring

Også hos Rema 1000 Madlakrossen er det populært å hjelpe de som trenger det mest. De samler inn varer som doneres til «Hjelp oss til å hjelpe» i Rogaland.

FYLLES OPP: Alice Johannesen, kjøpmann i Rema 1000 Madlakrossen, viser stolt frem handlevognen som stadig mottar spiselige julegaver. (Foto: Privat)
FYLLES OPP: Alice Johannesen, kjøpmann i Rema 1000 Madlakrossen, viser stolt frem handlevognen som stadig mottar spiselige julegaver. (Foto: Privat) Vis mer

- Vi vil hjelpe de som fortjener og trenger en hyggelig julefeiring, sier kjøpmann Alice Johannessen.

«Hjelp oss til å hjelpe» bidrar med støtte til rusutsatte, hjemløse, enslige, familier, studenter, eldre og alle andre som trenger det i Rogaland.

- På denne måten er butikken med på å bidra med varer, og skaper et samhold i lokalsamfunnet. Sammen med kundene våre kan vi utgjøre en positiv forskjell for andre mennesker, sier Johannesen.

VIL GJØRE EN FORSKJELL - Vi gjør dette for å kunne bidra tilbake og hjelpe dem som ikke har så mye å rutte med, og kunne utgjøre en forskjell, sier kjøpmann Tore Aasestrand. Foto: Privat
VIL GJØRE EN FORSKJELL - Vi gjør dette for å kunne bidra tilbake og hjelpe dem som ikke har så mye å rutte med, og kunne utgjøre en forskjell, sier kjøpmann Tore Aasestrand. Foto: Privat Vis mer

Takknemlig for å kunne hjelpe

- Jula er tid for ettertanke og samvær med familie, men det er utrolig mange som ikke har familie å være sammen med. Da er det godt å vite at det er ildsjeler i landet vårt som steller til julefeiring for disse. Vi er takknemlig for at vi får lov til å hjelpe, sier kjøpmann Tore Aasestrand som donerer de innsamlede varene til Hjelpegruppen for Ålesund og omegn.

Kjøpmann Stein Lysthaug ved Rema 1000 Moflata donerer også egne varer fra butikken.

- Vi synes det er et flott tiltak som går direkte til noen som virkelig trenger det, derfor samarbeider vi med «Omvendt Julenisse»-prosjektet som startet innsamlingen. Vi opplever at det også er en stor glede å gi, både for oss og for kundene, sier han.

- Prisverdig

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, synes konseptet med handlevogna er et prisverdig tiltak.

SKRYTER: Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, synes konkurrentenes tiltak er prisverdig. Coop har stor suksess med å levere mat til Matsentralen. (Foto: Coop)
SKRYTER: Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, synes konkurrentenes tiltak er prisverdig. Coop har stor suksess med å levere mat til Matsentralen. (Foto: Coop) Vis mer

- Mange av våre butikker gjør liknende tiltak. Butikkmedarbeiderne sitter tettere på lokalsamfunnet, og vet hva som trengs til jul, sier han.

Coop har samarbeidet med Matsentralen i Oslo i mange år, og har støttet den finansielt i tillegg til levering av overskuddsmat. Coop Nordland har vært med å etablere Matstasjonen i Bodø, og leverer overskuddsmat dit.

- Vi leverer mat til Matsentralen i Tromsø og har inngått avtale med den nystartede Matsentralen Bergen. I tillegg finnes lokale avtaler mellom Coop-butikker og frivillige organisasjoner om levering av overskuddsmat, sier Kristiansen, og legger til:

- Selv om vi kjemper for lavere priser hver dag, så strekker ikke alltid pengene til for alle. Da er det positivt at våre butikksjefer og våre konkurrenter bidrar til med slike grep.

Frelsesarmeen takknemlig

Matsentralen

  • Matsentralen er en veldedig forening som bekjemper matsvinn og hjelper vanskeligstilte.
  • Over 500 000 mennesker i Norge lever under EUs fattigdomsgrense, samtidig er det et stort miljøproblem at 355 000 tonn mat kastes.
  • Matsentralen er en løsning på disse to samfunnsproblemene.
  • Initiativet til en matsentral kom fra dagligvarebransjen, og høsten 2013 ble den første stiftet av Blåkors, Evangeliesenteret, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og IOGT Norge.
  • Matsentralen er finansiert gjennom støtte fra dagligvarekjedene, leverandører, legater, stiftelser og gaver fra næringslivet. I tillegg betaler mottakerorganisasjonene en årlig medlemsavgift.

Kilde: Matsentralen.no

- Vi er glade for alle varme hjerter og gode tiltak som hjelper oss å hjelpe. Og vi er veldig glade for alle gode krefter og nyvinninger som gjør oss i stand til å hjelpe på en enda bedre måte, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen Norge.

Året gjennom har Frelsesarmeen et godt samarbeid med mange matbutikker rundt omkring i landet om matvarer til utdeling, og en del av midlene de får inn i julegryta går også til å kjøpe mat.

- Jo mer vi får gratis, desto mer kan vi bruke til å hjelpe med andre ting folk trenger, som varme klær eller fritidsaktiviteter til barna, forteller han.

Matsentraler

Ifølge Smith-Solevåg, er det ikke nok mat fra butikkene til veldedige formål, til tross.

MER MAT TIL VELDEDIGE FORMÅL: Geir Smith-Solevåg, avdelingssjef i Frelsesarmeen Norge, mener det bør gis bort enda mer mat. (Foto: Mette Randem)
MER MAT TIL VELDEDIGE FORMÅL: Geir Smith-Solevåg, avdelingssjef i Frelsesarmeen Norge, mener det bør gis bort enda mer mat. (Foto: Mette Randem) Vis mer

- Det er på en måte bra, for de selger ut mer til reduserte priser mot slutten av holdbarhetstida - og bidrar på den måten til at maten faktisk blir spist. Og reduserer dermed matsvinn.

- Men våre brukeres behov for mat er jo der like fullt. Flere steder i landet etableres det nå også matsentraler, og vi er aktivt med, både ved å etablere og å bruke disse, sier han.

Maten Frelsesarmeen får fra matsentralene er derimot ofte direkte fra grossistleddene.

- Der opererer man med et ganske langt tidsvindu, og hvis en leveranse kommer på feil side av disse marginene, blir det mat til våre brukere som har for kort holdbarhet til å selges i butikk, men som fremdeles har god tid igjen til de går ut på dato. De gir oss derfor økt forutsigbarhet og økt kvalitet på matleveransene, avslutter Smith-Solevåg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer