Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ELDREBYRÅDEN UTÅLMODIG:

Byråden grøsser over Ingrids sykehjem: - Kan ikke la de eldre bo slik

Badet på Frognerhjemmet er uverdig, mener eldrebyråden. Hun tok Dagbladet med på befaring for å vise hvordan hun mener framtidas sykehjem bør være.

FELLESBAD: - Jeg tror ikke at de som kommer inn på dette badet opplever det som verdig, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). På Frognerhjemmet deler 53 beboere noen få bad. Bildet er tatt da Aftenposten var på besøk. Dagbladets avtale ble avlyst. Foto: Rolf Øhman/Aftenposten/NTB SCANPIX
FELLESBAD: - Jeg tror ikke at de som kommer inn på dette badet opplever det som verdig, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). På Frognerhjemmet deler 53 beboere noen få bad. Bildet er tatt da Aftenposten var på besøk. Dagbladets avtale ble avlyst. Foto: Rolf Øhman/Aftenposten/NTB SCANPIX Vis mer

Fellesbadet på Frognerhjemmet får eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til å grøsse. Oppstablet langs veggen står 10 stoler som også kan brukes som toalett. De 53 beboerne deler noen få bad. Ingrid Espelid Hovig, «hele Norges matmor» er en av beboerne på hjemmet.

- Vi kan ikke la de eldre ha det slik, sier Tellevik Dahl.

Tvangsflyttes

Dagbladet skrev nylig at Frognerhjemmet avvikles fordi det ikke er toalett og bad på alle rom. Beboerne skal rundt nyttår spres på andre sykehjem. Dermed tvinges Espelid Hovig til å flytte i en alder av 94 år.

Ingrid Espelid Hovigs nærmeste pårørende, Lars Røtterud, mener kommunen prioriterer bad framfor omsorg og trygghet. To medlemmer av FrP har fremmet privat forslag for å få saken opp i bystyret. En underskriftskampanje på plattformen «Min Sak» får bred oppslutning.

Dagbladet hadde avtale om å besøke Frognerhjemmet i forrige uke. Hjemmet kom senere til at man ikke ønsker mer presse.

Besøket ble derfor avlyst.

Eldreomsorgens utstillingsvindu

Eldrebyråden vil vise oss sykehjem slik det bør være utformet og bygget. Hovseterhjemmet på Oslos vestkant er blitt Tellevik Dahls flaggskip for eldreomsorgen i Oslo. Hovseterhjemmet med 163 beboere er kommunalt eid, men drives av Unicare på langsiktig kontrakt, og er et bygg etter eldrebyrådens hjerte.

Her er det åpne dører, også for nabolaget.

- Mange benytter kafeen. Noen kommer hit og spiser middag, forteller daglig leder Inger Johanne R. Walstad.

SKY BAR: Ingenting å si på stemningen da eldrebyråden (t.h) og rådgivere besøkte Hovseterhjemmets bar. Her kan de eldre ta en drink med panoramautsikt over Oslo. Besøkshunden Alberto skaper liv og røre på hjemmet. Foto: Lars Eivind Bones
SKY BAR: Ingenting å si på stemningen da eldrebyråden (t.h) og rådgivere besøkte Hovseterhjemmets bar. Her kan de eldre ta en drink med panoramautsikt over Oslo. Besøkshunden Alberto skaper liv og røre på hjemmet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Også frisør og fotpleie er åpen for alle, til litt høyere pris. Fra frisørstolen, treningsrommet og sykehjemmets nye «Sky Bar» er det panoramautsikt over villaområder og Oslofjorden.

Kino og bibliotek

Nedover i etasjene finner du bibliotek, kafe, butikk og kinosal med popcornmaskin og brede seter.

FORNØYD: Liten Selmer synes Hovseterhjemmet er flott. Hun setter stor pris på at rommet er stort og at hun slipper å dele bad med noen, slik hun gjorde på forrige sykehjem. Foto: Lars Eivind Bones
FORNØYD: Liten Selmer synes Hovseterhjemmet er flott. Hun setter stor pris på at rommet er stort og at hun slipper å dele bad med noen, slik hun gjorde på forrige sykehjem. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Dette er helt nytt. Vi gleder oss til å innvie salen. Hver søndag blir det film, sier Walstad.

Hver beboer har romslig værelse med stort vindu og eget bad.

- Stort bedre kan man ikke ha det, sier Annie Reintz.

- Aldeles fabelaktig, sier Liten Selmer (94).

Eget bad er avgjørende, mener Selmer. På et annet hjem delte hun bad med en sterkt pleietrengende mann.

- Det var ikke hyggelig.

Innhold viktigst

Lokalene er malt i freshe farger. Det lukter godt i gangene. Resepsjonen er som på et hotell og ulike «erindringsrom» er underveis. Værelser innredet med elementer fra en velkjent tidsepoke har vist seg å kunne vekke minner og gi flere øyeblikk av klarhet hos demente.

FOR ALLE: Kafeen på Hovseterhjemmet er åpen for alle. Folk i nabolaget kommer innom for kaffe og kake eller middag. Det gir mindre preg av institusjon, slik eldrebyråden ønsker. Foto: Lars Eivind Bones
FOR ALLE: Kafeen på Hovseterhjemmet er åpen for alle. Folk i nabolaget kommer innom for kaffe og kake eller middag. Det gir mindre preg av institusjon, slik eldrebyråden ønsker. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Når man er frisk i hodet og syk i kroppen, er sykehjemmet likevel en vanskelig ramme.

Liten Selmer omgir seg med bøker og aviser, men savner litt flere å snakke med.

- Vår oppgave er å sørge for et godt innhold, ikke bare god innpakning, sier daglig leder Walstad.

De ansatte aktiverer, og får god hjelp utenfra. Hovseterhjemmets venner, ungdommen i nabolaget og besøkshunder tar de eldre med ut i sansehagen eller med sykkeltralle. De sprekeste sykler på sykehjemmets elsykler.

«Handler» inn til lunsj

Etter nederlandsk dementlandsbymodell oppfordres de eldre til å være med å lage lunsj. De lager handleliste på egen avdeling og går deretter ned i sykehjemmets butikk for å handle varer til lunsj. Betale gjør de ikke.

- Det viktigste er å gjenkjenne varen og plukke den med seg. Vi «skriver på bok», sier Walstad.

Ikke til å rikke

Frognerhjemmet har verken sansehage, butikk eller kino, men scorer skyhøyt hos beboere og pårørende på omsorg.

Det betyr lite for eldrebyråden. Standarden skal opp. De eldre skal ikke måtte vente i dokø. Hun har fått epost fra pårørerende som valgte å flytte sine, på grunn av dosituasjonen.

- De eldre er en sårbar gruppe, men vi kan ikke gå inn i en ny kontraktsperiode med aktører som tilbyr lavere standard enn vedtatt, sier Tellevik Dahl.

Hun viser til at også eldre, som alle andre, trenger intimpleie, og det bør foregå under verdige forhold.

- Å måtte stå midt på gulvet på eget rom og få utført slik pleie i mangel av eget bad eller fordi det er dokø, hører ikke noe sted hjemme, sier hun.

Stivbeint, mener Frp

Eldrebyråden er utålmodig.

- Alle partier har vært enig om bad til hver enkelt i mange år. Det er ikke noe å vente på, sier hun.

DOBBELTMORAL: Aina Stenersen i Frp har lite til overs for måten eldrebyråden går fram på. Hun vil ha omkamp om Frognerhjemmet. Foto: Oslo Kommune.
DOBBELTMORAL: Aina Stenersen i Frp har lite til overs for måten eldrebyråden går fram på. Hun vil ha omkamp om Frognerhjemmet. Foto: Oslo Kommune. Vis mer

Frp mener hun er stivbeint. Mange kommunale sykehjem mangler bad til hver enkelt, og får likevel drive videre fordi de er del av en opptrappingsplan.

- Her ser vi dobbeltmoralen til byrådet i Oslo. Samme regelverk gjelder tydeligvis ikke for kommunale, og ideelle og private sykehjem. Nye sykehjem bør bygges med bad på hvert rom, men det bør ikke være et absolutt krav til eksisterende sykehjem, sier Aina Stenersen, medlem av helse-og sosialkomiteen for Frp og en av de to forslagsstillerne som ønsker omkamp om Frognerhjemmet.

Ble tvangsflyttet

I fjor vinter fikk det lille sykehjemmet Ullernhjemmet trettifem nye beboere omtrent samtidig. De kom fra det gamle St. Hallvardhjemmet, som ble avviklet. Bygget var gammelt og utidsmessig, rommene små, uten bad til hver enkelt. Det er mange paralleller mellom Frognerhjemmet og St. Hallvard.

- Å si at flyttingen gikk smertefritt er feil, sier prest Hilde Margrethe Voll, som fikk bli med beboerne over til Oslo vest.

Hun mener flyttingen har vært «begge deler». Noen falt raskt til ro, andre lengtet tilbake. Noen har falt fra. Om flyttingen forverret helsen, er vanskelig å si.

Presten slutter ikke å forundre seg over menneskets iboende evne til å takle forandring. Samtidig er det viktig å gå klokt fram.

- Det er mange måter å gjøre ting på. Vi må forske mer på eldre og endringsprosesser, sier hun.

Taklet flyttingen

Sigrun Ziener (80) er en av dem som ble flyttet. Vi treffer henne på selveste 80-årsdagen, nyfrisert og i finstasen, rett før familien kommer på besøk.

SELFIE: Tone Tellevik Dahl ønsket seg en selfie med Sigrun Ziener. Eldrebyråden besøkte Sigrun på 80-årsdagen.
SELFIE: Tone Tellevik Dahl ønsket seg en selfie med Sigrun Ziener. Eldrebyråden besøkte Sigrun på 80-årsdagen. Vis mer

- Jeg likte meg på St. Hallvard og ville ikke flytte, men nå har jeg det bra. Jeg har fått et stort og lyst rom, med eget sanitæranlegg. Det synes jeg alle bør ha. Det er såpass privat, sier hun.

- Men, sier hun, jeg har lest om Ingrid Espelid. Hun er mye eldre enn meg, snart 94 år. Jeg synes folk som er kommet såpass opp i åra burde slippe å flytte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media