Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin-bråk:

Cheddar-gate: Rettssak etter stjernetap

Det er første gang man har vist hvordan en ostesufflé lages i en rettssal.

STJERNENYKKER: Denne uka havnet saken i retten. Marc Veyrat har saksøkt Michelin-guiden etter at han mistet sin ene stjerne. Michelin-guiden på sin side krever 30 000 Euro i erstatning. Foto: Scanpix/Michel Euler
STJERNENYKKER: Denne uka havnet saken i retten. Marc Veyrat har saksøkt Michelin-guiden etter at han mistet sin ene stjerne. Michelin-guiden på sin side krever 30 000 Euro i erstatning. Foto: Scanpix/Michel Euler Vis mer

Det koker rundt Michelin-guiden om dagen. Tidligere denne uka ble det klart at den japanske sushirestauranten Jiro Sushi mistet alle sine tre stjerner fordi det er umulig å få bord her.

Og nå er den franske restaurantguiden havnet i en svært uvanlig rettssak.

Den meriterte, franske kokken Marc Veyrat har saksøkt selveste Michelin-guiden, etter at han tidligere i år mistet en av tre stjerner.

Cheddar-gate

Saken foregår i et rettslokale utenfor Paris og omtales både som «osteskandalen» og «Cheddar-gate» i internasjonale medier.

Restauranten heter Maison de Bois og ligger i Haute Savoie i de franske alpene. Veyrat har drevet den i mange år, og er durkdreven i faget ettersom han også har drevet andre steder til å bli stjernerestauranter. Til sammen har han fått hele ni stjerner i sin karriere.

Ifølge CNN kaller Veyrat inspektørene «inkompetente» og sier at han ble fratatt stjerna på feil grunnlag. Særlig har han bitt seg merke i at inspektørene mener han brukte cheddarost i ostesuffleen. Dette anser han som en grov fornærmelse, ettersom han anvender de berømte, lokale ostene Reblochon og Beaufort.

Det som imidlertid kan ha fått inspektørene til å misforstå, er at han bruker safran i suffleen, hevder Veyrat. Dermed blir den gulere og kan muligens minne om cheddar.

Første gang

Dette er første gang Michelin-guiden blir saksøkt. Kokken forlanger, via sin advokat, at guiden skal overlevere dokumentene som gjorde at han mistet stjerna.

Og ikke bare det. Han vil også ha kopi av kvitteringene som beviser at de faktisk har besøkt restauranten og, på toppen av det hele, navnene på inspektørene som var på restauranten.

Å offentliggjøre inspektørenes identitet kan vise seg å bli vanskelig. Michelin-guidens advokat, Richard Malka, har på sin side påpekt at selv om det ikke finnes et rettslig rammeverk som beskytter identiteten til inspektørene, så forsvinner også verdien av deres virke.

- Det er som å be en arbeidsgiver å brenne sine ansatte for å tilfredsstille Veryrats ego, har Malke uttalt.

I et intervju med CNN har kokken fortalt om hvordan han led av depresjon i et halvt år etter at han mistet stjerna, og at hele teamet hans gråt.

- I 20 år har jeg ikke fått sove de tre siste månedene før guiden kommer ut. Jeg har vært så redd for å miste de stjernene. Hvordan kan man tillate dette, spør han retorisk.

- Vil man gjøre dette med advokater, leger, mekanikere og alle andre? Denne kampen vil jeg ta for de unge, de som kommer etter meg.

Kokken, som alltid bærer den lett gjenkjennelige bredbremmede, svarte hatten, har nå bedt Michelin-guiden om å droppe hans restaurant helt og holdent fra deres lister.

Michelin-guiden har på sin side bedt om erstatning på 30 000 euro.

Det er forventet at retten vil konkludere på årets siste dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media