NORGES BESTE KOKK: Bodøværingen Christian André Pettersen gikk til topps i årets konkurranse. Foto: CECILIE LOUISE BERG
NORGES BESTE KOKK: Bodøværingen Christian André Pettersen gikk til topps i årets konkurranse. Foto: CECILIE LOUISE BERGVis mer

Årets Kokk 2017 kåret, blir Norges gullhåp i Bocuse d'Or

Christian André Pettersen (28) er Årets kokk

- Nivået kjempehøyt. Bodø gjorde det sterkt i årets konkurranse.

(Dagbladet):

- Pappa ville vært så stolt nå. Jeg lovet ham på dødsleiet å gå til topps i Årets Kokk, forteller en rørt og glad Christian André Pettersen.

Pettersen prøvde seg i samme konkurranse for to år siden og måtte da nøye seg med sølvet.

Etter seks intense timers konkurranse over grytene kunne bodøværingen endelig slippe jubelen løs i Mathallen. Klokka 1820 ble det klart at han hadde gått til topps i Årets kokk 2017. Hver kandidat konkurrerte med to retter der årets hovedingredienser var lam og ishavsrøye.

Alt stemte

Alt stemte for Christian André Pettersen i dag. Smak, teknikk, håndverk, presentasjon.

- Det vanskeligste var logistikken.Vi har øvd og øvd, likevel måtte jeg omstille meg i hodet på konkurransejøkkenet, forteller han til Dagbladet når seieren er vel i havn.

Å stå på pallen i Bocuse d’Or, har vært målet helt siden ni års-alderen, da han hjalp faren på kjøkkenet. I dag jobber Christian Andre som kjøkkensjef på Mondo i Sandes.

På spørsmål hvor sliten han er på en skala fra en til ti etter konkurransen svarer han spontant:

-En million. Så sliten er jeg nå, sier han med et lykkelig smil.

Bøe Dalelv god nummer to

Andre premie på 20 000 kroner gikk til Øyvind Bøe Dalelv, mens Rasmus Johnsen Storlund (27) stakk av med bronsemedaljen.

Bøe Dalelv, også fra Bodø, har imponert stort som soussjef hos Bent Stiansen på Statholdergaarden og imponerte også i dag.

Prisen« Årets Ganefryd», med tørrfisk som hovedingrediens, gikk til Bøe Dalelv . Og prisen for beste identitet? Også til Bøe Dalelv.

3XBODØ: Øvyrind Bøe Dalelv (t.v) tok sølv, Christian André Pettersen tok gull, mens Rasmus J. Skoglund tok bronse. Alle kommer fra Bodø .Foto. CECILIE LOUISE BERG Vis mer
Rasmus Skoglunds ishavsrøye. Foto: Bocuse d'or Norge Vis mer

Det har vært en lang og intens reise for den enkelte kandidat, for assistenten (commis'en) og coachen fram til de i dag kunne innta hvert sitt nyinstallerte konkurransekjøkken i Mathallen i Oslo.

- Jeg håper på x-faktoren, sa æresdommer Esben Holmboe Bang fra Maaemo, da Dagbladet tidligere på dagen spurte ham om hva som skulle til for å vinne. «Kreativitet» og «originalitet», var andre egenskaper han mente vinneren måtte demonstrere.

- Varm fisk med perfekt konsistens vil få deg langt, mente Bent Stiansen, stjernekokk og Bocusevinner fra 1993.

- Nivået er kjempehøyt. Dette er fem karer som mener alvor, uttalte Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d'Or Norge.

- Vi kunne sendt alle fem til VM i Lyon, sa Gunnar Hvarnes, faglig leder i Bocuse d'Or Norge, imponert og stolt over kandidatene.

ISHAVSRØYE: Gullvinnerens fortolkning av ishavsrøye med blant annet løjrom og ville urter, sjøkreps og fennikel. Foto: FREDRIK MINGE Vis mer

Erfarne kokker

Det var et usedvanlig sterkt lag med norske kokker som stilte til dyst i Årets kokk 2017. To av dem, Christian André Pettersen og Øyvind Bøe Dalelv, kunne skilte med sølv- og bronsemedalje fra forrige gang konkurransen ble avholdt på samme sted i 2015.

Den gang var det Christopher W. Davidsen som gikk av med seieren. Gullet førte Davidsen videre til Bocuse d'Or, verdensmesterskapet i kokkekunst, der han hentet hjem sølv tidligere i år.

ISHAVSRØYE: Dommerne i gang med å smake på sjømatretten til Christian André Pettersen. Foto: Cecilie L. Berg Vis mer

Deltakerne i Årets Kokk skulle i dag imponere dommerne med hver sin kjøtt- og sjømatrett. I april fikk kandidatene vite hva slags råvarer de skulle bruke; I kjøttretten skulle lam spille hovedrollen, og det skulle være lam fra landsdelen den enkelte kandidaten kom fra. Det samme gjaldt for minst en av grønnsakene som ble brukt i retten. Retten hadde navnet «Smaken av min region.»

VINNERLAMMET: Stekt lam fra Ulstein Kloster slik vinneren presenterte det, med blant annet villsopp og persille, kantarell og trøffel. Foto: FREDRIK MINGE Vis mer
Lam, slik Filip August Bendi presenterte det for juryen i dag. Vis mer

Ishavsrøye og trøffeltang

Sjømatretten skulle tilberedes av ishavsrøye fra Vesterålen, ulike typer skalldyr og norsk trøffeltang, en nyoppdaget delikatesse fra strømsterke kystområder i Norge.

Klokka 10.00 startet dagens konkurranse i Mathallen i Oslo. Med ti minutters mellomrom begynte de fem kokkene på de kulinariske kunstverkene som de håpet ville bringe dem videre til verdens viktigste kokkekonkurranse, Bocuse d'Or i 2019.

For fullsatte tribuner, jubelrop, kubjeller og hornmusikk lagde de konsentrerte kandidatene mat helt til fristen var ute og førstemann presenterte sin sjømatrett klokka 15.00. Med ti minutters mellomrom fikk juryen servert sjømat fra alle kandidatene, før det klokka 16 var tid for første kjøttrett.

EM i Torino neste

Sjømatretten skulle legges opp på 14 enkelttallerkener, mens kjøttretten skulle legges opp på et stort fat, og deretter skjæres opp og serveres på 14 tallerkener.

Nå venter to års beinhard jobbing i kjøkkenet for vinneren. Nye konkurransemenyer skal planlegges og terpes på. Først skal han komme seg gjennom Europa-finalen i Bocuse d'Or i Torino i 2018. Resultatet der avgjør om han går videre til den påfølgende internasjonale finalen i Lyon i 2019.