Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Årets kokk 2019:

Christian André Pettersen er Årets kokk

Se sendingen fra Mathallen under.

SE LIVE: Årets kokk skal kåres. Følg avgjørelsen direkte fra Oslo. Video: Oclin Vis mer

Årets kokk er Christian André Pettersen (Fisketorget i Stavanger) og gull og førsteplass går til ham og hans Team CAP.

SEIERSKYSSET: Snart kan Christian André Pettersen feire med team CAP og kjæreste Ellen Therese Ims. Foto: Elisabeth Dalseg
SEIERSKYSSET: Snart kan Christian André Pettersen feire med team CAP og kjæreste Ellen Therese Ims. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Årets kokk representerer Norge i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or. Først i Europa-finalen til våren, og så forhåpentligvis i Lyon for kokkenes uoffisielle verdensmesterskap.

Det er andre gang Christian André Pettersen får den gjeve tittelen.

- Nå er jeg lettet og glad. All den jobbingen ... sier en lykkelig Pettersen til Dagbladet, og gir kjæreste Ellen Therese Ims en ekstra god klem og et lite kyss.

Når han har unnagjort et par seiersintervjuer gleder han seg til en ordentlig feiring, med kjæresten - og resten av teamet.

VINNER: Christian André Pettersen er Årets Kokk. Foto: Cecilie Louise Berg
VINNER: Christian André Pettersen er Årets Kokk. Foto: Cecilie Louise Berg Vis mer

- Jeg er overlykkelig! sier en nesten like lettet Ims.

Alle utmerkelser, Årets kokk 2019:

 • Andreplass og sølv: Team Bendi; Filip August Bendi (Bristol)
 • Tredjeplass og bronse: Team Dalelv, Øyvind Bøe Dalelv (Åpner snart Michaels)
 • Vinner av bærekraftsprisen: Team MDK; Marius Dragsten Kjelsrud (Spiseriet Stavanger Konserthus)
 • Prisen for beste geografiske identitet: Team Bendi, Filip August Bendi (Bristol)
 • Årets beste commis 2019 er Eline Sofie Sunde (Bristol), commis for Filip Bendi (Bristol).
 • Årets Unge Kokk er Aleksander Vartdal (kjøkkensjef på Happolati).
 • Sølv i Årets Unge Kokk går til Aron Espeland (Vaaghals)
 • Bronse i Årets Unge Kokk går til Runar Helgeland (NB Sørensen)
 • Årets pris for geografisk identitet i Årets Unge kokk går til Aleksander Vartdal (Happolati)
 • Årets commis i Årets unge kokk går til Sebastian Skauen, commis for Aleksander Vartdal. (Rest)
 • Årets «ganefryd» ble tildelt Håvard Werkland. (Speilsalen)
ÅRETS KANDIDATER: Christian André Pettersen, Marius Dragsten Kjelsrud, Filip August Bendi, Øyvind Bøe Dalelv, Håvard Werkland og coach Gunnar Hvarnes. Foto: Tom Haga
ÅRETS KANDIDATER: Christian André Pettersen, Marius Dragsten Kjelsrud, Filip August Bendi, Øyvind Bøe Dalelv, Håvard Werkland og coach Gunnar Hvarnes. Foto: Tom Haga Vis mer

Kulturminister Trine Skei Grande delte ut Ingrid Espelid Hovigs stipend til de tre beste teamene.

- Imponert

- Det har vært et fantastisk høyt nivå i år, sier en entusiastisk Bent Stiansen til Dagbladet, i forkant av utdelingen.

IMPONERT: Bent Stiansen hyller årets deltakere. Selv vant han gull i Bocuse d'Or i Lyon 1993, og hans restaurant Statholdergaarden har hatt en stjerne i Michelin-guiden i over 20 år. Foto: Elisabeth Dalseg
IMPONERT: Bent Stiansen hyller årets deltakere. Selv vant han gull i Bocuse d'Or i Lyon 1993, og hans restaurant Statholdergaarden har hatt en stjerne i Michelin-guiden i over 20 år. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Han er spesielt imponert over teknikken som vises fram, både hos de unge - og de mer etablerte kokkene.

- Det er mye entusiasme, og er et høyt faglig nivå. Det blir jevnere og jevnere, år for år.

Etter å ha smakt seg gjennom 20 ulike retter, alle med en imponerende samling smakskomponenter er det fire smaker den erfarne kokken har festet seg ved:

Jordskokkrettene til Aron Espeland og Liliana Haaland, rødbet- og pepperrotgarnityret til Aleksander Løkkeberg Vartdal, og vaktel- og eplesausen til Øyvind Bøe Dalelv.

Celebert selskap

Bent Stiansen, Terje Næss, Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen. Når Årets kokk nå kåres i Mathallen i Oslo, er håpet at vinneren skal følge disse mesterkokkenes fotspor og ta gull i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or.

Dommerne i Årets Kokk er Tom Victor Gausdal, Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Undertun, Bent Stiansen, Esben Holmboe Bang, Svein Erik Renaa, Ørjan Johannessen, Gunnar Hvarnes, Christopher W. Davidsen, Kjetil Gundersen, finske Matti Jämsen, svenske Sebastian Gibrand og danske Rasmus Kofoed og Jens Peter Kolbeck.

DOMMERPANELET: Flere av Skandinavias største kokkestjerner er med å vurdere de norske kandidatene.
DOMMERPANELET: Flere av Skandinavias største kokkestjerner er med å vurdere de norske kandidatene. Vis mer

Konkurrerer for annen gang

Tre av deltakerne var også med for to år siden; Filip André Bendi, Øyvind Bøe Dalelv og Christian André Pettersen.

Christian André Pettersen, eller CAP, som han kaller seg i Årets Kokk-sammenheng, gikk seirende ut av den norske finalen, fikk gull i den europeiske finalen, men måtte se seg slått av danske Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel (gull) og svenske Sebastian Gibrand (sølv) i storfinalen i Bocuse d'Or i Lyon.

PÅ ETT FAT: Deltakerne i årets kokk skal tilberede ti tallerkener med forrett, samt en tallerkenrett - som siden anrettes på tallerken. Her er Filip André Bendis vaktelfat. Foto: Tom Haga
PÅ ETT FAT: Deltakerne i årets kokk skal tilberede ti tallerkener med forrett, samt en tallerkenrett - som siden anrettes på tallerken. Her er Filip André Bendis vaktelfat. Foto: Tom Haga Vis mer

Tredjeplass og bronse er en hederlig plassering, men han valgte likevel å fortsette en gang til. Kanskje kunne han gjøre som dagens danske dommer Rasmus Kofoed, og ta først bronse, så sølv - og så gull?

Danske Rasmus Kofoed er imponert over nivået i den norske konkurransen, når vi snakker med ham etter at første runde er over, Årets unge kokk. De fleste har fortsatt noe å gå på, men han synes likevel det er imponerende hva under 25-kokkene fikk til.

Han lar seg også begeistre over en litt annen detalj.

GULL, SØLV, BRONSE: Danske Rasmus Kofoed har tidligere fått alle pallplasseringer i den internasjonale Bocuse d'Or-finalen i Lyon. I dag dømmer han de norske deltakerne. Foto: Elisabeth Dalseg
GULL, SØLV, BRONSE: Danske Rasmus Kofoed har tidligere fått alle pallplasseringer i den internasjonale Bocuse d'Or-finalen i Lyon. I dag dømmer han de norske deltakerne. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Jeg elsker norske kokkenavn! Charles Tjessem, Renee Fagerhøi, Pål Suarez … norske foreldre har ambisjoner for barna sine! Det er så mye gøyere. I Danmark heter de Christian Rasmussen, og Søren Tommesen og sånn, sier Kofoed.

Kofoed driver i dag Geranium restaurant i København, som har tre stjerner i Michelin-guiden. Han er ikke offisiell coach eller mentor i danske årets kokk, men den danske Bocuse d'Or-vinneren Ronni Mortensen er hans kreative sous chef.

- Sjekker ut konkurransen

Mortensen er også til stede i Mathallen i dag. Han er også vilt imponert over nivået på de yngste kokkene, og han liker hvordan de får konkurrere i de samme kjøkkenene som Bocuse d'Or-kandidatene. Han ble selv kåret til årets unge kokk i Danmark i 2005.

DANSK KANDIDAT: Ronni Mortensen er kreativ sous-chef på trestjernersrestauranten Geranium og Danmarks kandidat i Bocuse d'Or. Foto: Elisabeth Dalseg
DANSK KANDIDAT: Ronni Mortensen er kreativ sous-chef på trestjernersrestauranten Geranium og Danmarks kandidat i Bocuse d'Or. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Nå gleder han seg til å se de eldste i aksjon. Blant de fem kandidatene er en av dem han skal møte i den europeiske Bocuse d'Or-finalen til våren.

- Det er veldig spennende å se konkurransen fra den andre siden. Man får et helt annet perspektiv. Jeg tror vi kan gjøre hverandre bedre.

Årets unge kokk

Arrangementet begynte allerede klokka sju i dag tidlig, da de yngste kokkene begynte å gjøre seg klare. Fra de første rettene ble servert klokka ti, runget heiaropene i Mathallen. Elleve timer seinere, når vinnerne i de to konkurransene skal avsløres, er det ikke tegn til at publikum har gått lei. Snarere tvert imot.

ÅRETS UNGE KOKK (fra venstre): Runar Helgeland, Liliana Haaland, Gunnar Hvarnes (hovedtrener), Celine Ekholt, Aron Espeland og Aleksander Løkkeberg Vartdal. Foto: Tom Haga
ÅRETS UNGE KOKK (fra venstre): Runar Helgeland, Liliana Haaland, Gunnar Hvarnes (hovedtrener), Celine Ekholt, Aron Espeland og Aleksander Løkkeberg Vartdal. Foto: Tom Haga Vis mer

De yngste kokkene har laget to tallerkenretter; en vegetarrett med jordskokk, en sjømatrett med Auroralaks (en spesielt feit oppdrettslaks som kun selges til utvalgte restauranter og eksportmarkedet), skalldyr og trøffeltang.

SOM ET SMYKKE: Aron Espelands lakserett. Foto: Eirik Vatne
SOM ET SMYKKE: Aron Espelands lakserett. Foto: Eirik Vatne Vis mer

Juryen som kåret årets unge kokk består av Kari Innerå, Renee Fagerhøi, Bent Stiansen, Tom Victor Gausdal, Christopher W. Davidsen, Gunnar Jensen og danske Kamilla Seidler og Rasmus Kofoed.

I tillegg følger en kjøkkenjury med på hvordan kandidatene arbeider underveis. Orden, samarbeid, hygiene, renslighet og matsvinn er blant punktene som sjekkes.

Satse tidlig

Det er første gang Årets Unge kokk arrangeres på denne måten. På samme kjøkken, og i de samme lokalene som Årets kokk.

- De unge kokkene er viktige og et satsingsområde. Det er en lang vei å gå til Årets Kokk, og da er det fint å kunne starte tidlig, sier Tom Victor Gausdal, til Dagbladet.

Gausdal er kokk og restaurantør i Lava-gruppen, men ikke minst er han tidligere sølvvinner i Bocuse d'Or (2005) og president i Årets Kokk-akademiet.

Han sitter også i juryen som har bedømt de fem unge kandidatene.

Etter smakingen, men før bedømmingen trekker han fram forrettene til Celine Ekholt og Liliana Haaland, og hovedretten til Aleksander Løkkeberg Vartdal.

- Det blir spennende å se når alle stemmene er oppsummert. Det er mye som skal stemme, ikke bare på tallerkenen, men også underveis i prosessen.

Rekruttering: - Helt krise

Gausdal trekker fram slike arrangementer som gode arenaer for å finne morgendagens toppkokker. Ikke bare som Årets Kokk-president, men også som medeier i en rekke restauranter gjennom kokkekollektivet Lava.

- De får vist seg fram, men det er også lettere når man møtes. Før dro jeg gjerne på byen for å finne folk - eller jobb. Men jeg er jo ikke så mye på byen lenger, ler småbarnsfaren.

Han mener rekrutteringsmulighetene i Norge for tiden kan best beskrives som «helt krise».

- Det er klart det går i bølgedaler, men slik det er nå, som mange kokkelinjer kutter- eller legger ned, er det vanskelig å rekruttere.

Kokkeyrket har etter hvert blitt ganske anerkjent, men det er likevel vanskelig å rekruttere gode kokker.

Det er kanskje litt enten-eller, tror Gausdal. Enten satser man på å bli toppkokk, eller så gjør man noe annet.

- Mange vet at det ligger mye hard jobbing bak, men det gjør det jo i alle yrker, om man vil til topps.

- Viktig å ta vare på lærlingene

En annen av dommerne i årets unge kokk, Kari Innerå, har hatt lærlinger i sin restaurant siden 2008. Nå sist, i sin nyåpnede Rivoli, på Munch Brygge i Bjørvika.

Hun er tydelig på at det er en viktig jobb - men også at det er en jobb. Skal man ha lærlinger, er det ikke billig arbeidskraft, de skal også få opplæring.

MED GLANS: Kari Innerå er en av Norges mest erfarne konkurransekokker. Foto: Elisabeth Dalseg
MED GLANS: Kari Innerå er en av Norges mest erfarne konkurransekokker. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Det er ikke noe vi legger vekt på, men alle våre lærlinger har bestått - med glans, sier hun stolt. - Det er ikke det som er aller viktigst, men det er veldig kjekt å se.

Med glans vil si at de har fått bedømmingen «meget god» på fagbrevet.

Innerå er en annen veteran i Årets Kokk-sammenheng. Hun har selv deltatt, vært konferansier for live-sendingen, samt styrt kjøkkenet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media