Fra miljøproblem til verdifull ressurs:

Christians idé kan skape gullgruve av melkerestene: - Konkurrerer med brunosten

Nordmannen Christian Solem har bidratt til en metode i Danmark som reduserer matavfall og kan bli en ny næring.

MYSER PÅ NORGE: I Norge bruker mysen i melka til brunost - i motsetning til andre land hvor dette har vært uutnyttet ressurs.
MYSER PÅ NORGE: I Norge bruker mysen i melka til brunost - i motsetning til andre land hvor dette har vært uutnyttet ressurs. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Danske forskere har tatt patent på en metode som omdanner mysen i melka til alkohol.

Myse er den delen av melka som blir tilbake når ostestoffet er tatt ut. De danske forskerne har nå klart å få en bakterie til å omdanne sukkeret i mysen til alkohol. Det var avisa Ekstra Bladet som først omtalte nyheten.

- Ideen kom fra forskerne som arbeider med fermentering, utvikling av cellefabrikker og verdiskaping av avfallsprodukter, forteller Peter Ruhdal Jensen. Han er professor ved instituttet for Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering, ved Danmarks Tekniske Universitet.

Christian Solem er lektor ved samme institutt. Han forteller at forskergruppa hadde jobbet med spesielle melkesyrebakterier i flere år:

- Jeg har selv arbeidet mye med bakterien Lactococcus lactis som brukes til det meste innen osteproduksjon. Det er denne bakterien vi har endret på, slik at den lager etanol i stedet for melkesyre, forklarer Solem til Dagbladet.

Avfallsstoff

- Jeg konstruerte prototypen av denne etanolbakterien for noen år siden. Gjennom et prosjekt her i Danmark ble vi oppmerksomme på de store mengdene med myse som blir til avfall - både i Danmark og andre land. Vi konstruerte en rekke effektive melkesyrebakterier, basert på cellefabrikker som kan utnytte melkesukkeret og lage flere verdifulle produkter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer