GIKK SIN EGEN VEI: Christoffer Balchen, butikksjef for «Årets KIWI-butikk 2018», skulle egentlig følge i fars og morfars akademiske fotspor, men overrasket sine omgivelser ved å velge en jobb i butikk. Her med KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy og gründer Tor Kirkeng.Foto: Kiwi
GIKK SIN EGEN VEI: Christoffer Balchen, butikksjef for «Årets KIWI-butikk 2018», skulle egentlig følge i fars og morfars akademiske fotspor, men overrasket sine omgivelser ved å velge en jobb i butikk. Her med KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy og gründer Tor Kirkeng.Foto: KiwiVis mer

Skulle bli advokat som far og bestefar:

Christoffer droppet advokatlønn for å sitte i kassa på Kiwi: - Har aldri angret

Christoffer Balchen (31) startet som deltidshjelp ved siden av skole og studier. Nå gjør sjefen for Årets Kiwi-butikk kometkarriere i den grønne dagligvarekjeden.

Hans far og morfar gikk på jobb som økonom og advokat i hvit skjorte og slips. Selv ikler Christoffer Balchen seg irrgrønne, røffe bukser og joggesko denne morgenen. En stor «K» fanger blikket på hjertesiden av den grønnstripete bomullsgenseren. Klokka har knapt passert 05.00. En ny dag venter mellom hyllene i Kiwi Nardobakken, Trondheim.

- Det var overhodet ikke butikksjef jeg skulle bli. Helt fra jeg lærte å snakke, har jeg sagt at jeg skulle bli som morfar. Jeg skulle studere juss. Morfar var mitt store forbilde under oppveksten.

Lite visste kristiansandsgutten den gangen om at en deltidsjobb på den lokale Kiwi-butikken skulle så spiren til det som ville forandre alt. Christoffer var 17 år, og snart ferdig på videregående skole. Der hadde han valgt fag som rettslære, matematikk og økonomi. Framtidsplanene var klare: Han skulle følge i morfarens fotspor. Morfaren var byrettsjustitiarius og aktiv politiker for Høyre i Kristiansand.

Slik skulle det ikke gå.

MED BESTEFORELDRENE: Christoffer sammen med mormor, Eva Gullestad, og morfaren han trodde han skulle følge i fotsporene til, Arnfinn Gullestad. Foto: Privat
MED BESTEFORELDRENE: Christoffer sammen med mormor, Eva Gullestad, og morfaren han trodde han skulle følge i fotsporene til, Arnfinn Gullestad. Foto: Privat Vis mer

14 år etterpå, en høstkveld for få uker siden, står nemlig Christoffer på scenen i Grieghallen i Bergen. Til stående applaus holder han et stort, blankpusset trofé over hodet. Butikken han leder er nettopp kåret til Årets Kiwi-butikk 2018, i konkurranse med 658 andre grønne butikker over hele landet. 1367 kvadratmeter store Kiwi Nardobakken regnes som selve flaggskipet blant kjedens butikker i Trondheim.

Vendepunktet

- Vendepunktet i mitt liv kom da jeg endelig klarte å bestemme meg for å følge magefølelsen, hoppe av studiene og satse på ei framtid i butikk. Det var akkurat som om noe ikke helt stemte fram til dette tidspunktet, og lettelsen var stor da jeg hadde tatt beslutningen. Jeg har aldri angret, sier Christoffer.

Lenge var deltidsjobben synonym med en inntektsbringende bigeskjeft for unge Christoffer.

I MEDVIND: Christoffer Balchen og medarbeiderne har fått en ny rutine: Å pusse pokalen for årets butikk. Foto: Kiwi
I MEDVIND: Christoffer Balchen og medarbeiderne har fått en ny rutine: Å pusse pokalen for årets butikk. Foto: Kiwi Vis mer

- Jeg har vært kontinuerlig i Kiwi siden jeg var 17, bare med ett års opphold under førstegangstjenesten i Hans Majestet Kongens Garde. Men også dette året hendte det at jeg jobbet litt da jeg var hjemme på helgeperm.

Han jobbet ved siden av økonomistudiene på Høgskolen i Bergen, og han jobbet ved siden av førsteåret på juss på Lillehammer. Etter tre år med nesa i ei bok innså han plutselig at han var på ville veier. Det som var gledesfylt og utfordrende, var butikkjobbingen. Ikke studiene og ei framtid som jurist.

- Jeg følte nok litt på det akademiske presset fra omverdenen. I mitt miljø var en god utdannelse viktig. Desto vanskeligere var det å ta avgjørelsen jeg tok, forteller han.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene uteble ikke. Verken av det positive eller det negative slaget.

«Jeg har absolutt opplevd situasjoner der jeg følte at jeg ble sett ned på, når jeg fortalte at jeg satt i kassa i en butikk.» Christoffer Balchen, butikksjef Kiwi Nardobakken, Trondheim
STØTTE HJEMMEFRA: Foreldrene, Hans Balchen og Anne Kate Gullestad Balchen, støttet Christoffer helhjertet i hans valg. Her fra bryllupsdagen i 2016. Foto: Privat
STØTTE HJEMMEFRA: Foreldrene, Hans Balchen og Anne Kate Gullestad Balchen, støttet Christoffer helhjertet i hans valg. Her fra bryllupsdagen i 2016. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har absolutt opplevd situasjoner der jeg følte at jeg ble sett ned på, når jeg fortalte at jeg satt i kassa i en butikk. «Du er ikke interessant å prate med», sa blikkene deres.

Det har på ingen måte vært en dans på røde roser å gå veien jeg valgte, forteller Christoffer.

- Men det å sitte i kassa er både krevende og faktisk kanskje den viktigste jobben vi gjør. Der får vi møtt kundene ansikt til ansikt, og der får vi også slått av en hyggelig prat innimellom.

Mens mange stilte seg undrende til hans livsvalg, ga andre ham bifall og en klapp på skuldra.

- Noen syntes også at jeg var tøff den gangen, som turte å satse litt annerledes. Og etter hvert har situasjonen forandret seg. De fleste forstår nok at å være leder for 35 ansatte, og drive en butikk med omsetning på 90 millioner, er et vanvittig stort ansvar.

Støtte hjemmefra

Også hjemmefra har han utelukkende fått støtte, noe som har betydd mye:

- Både far og mor er veldig stolte. De har hele tiden hatt tro på meg, og latt meg ta mine egne valg.

HOPPET AV: Begge skulle bli jurister, men Christoffer hoppet av studiene til fordel for butikkjobben. Her, med ektefellen, Linn Mari Balchen, som han har to sønner med. Foto: Privat
HOPPET AV: Begge skulle bli jurister, men Christoffer hoppet av studiene til fordel for butikkjobben. Her, med ektefellen, Linn Mari Balchen, som han har to sønner med. Foto: Privat Vis mer

I dag er Christoffer gift med en jurist, har to sønner - og er sjef for den største Kiwi-butikken i Trøndelag.

- At jeg valgte å droppe jusstudiene var nok umiddelbart litt tøft for juristen på hjemmebane. Nå går det heldigvis bra. Hun forstår at jobben min er like mye livsstil og hobby. Da tilbudet om butikksjefjobben kom, var vi to om å ta avgjørelsen, forteller Christoffer.

Ingen må tro at dette er noen ni til fire-jobb, forstår vi på mannen, som i 2015 var én av bare 60 av totalt 12 500 Kiwi-medarbeidere som ble tatt opp som trainee i kjedens utdanningsprogram. Butikksjefstillingen tiltrådte han i januar 2017.

«Min største utfordring er å gå hjem fra jobb.» Christoffer Balchen, butikksjef Kiwi Nardobakken, Trondheim

- Har du stå på-vilje, er positiv, blid og framoverlent, er mulighetene mange i min jobb. Oppgavene er varierte, og mye mer enn bare å sitte i kassa. Vi håndterer enorme mengder varer innenfor et stort spekter av varegrupper, vi bestiller, vi fyller inn varer, vi driver renhold og vi driver ikke minst kundeservice, og den skal alltid skal være på topp. Hverdagen er hektisk, og det kreves at alle er skjerpet hele tiden.

Livsmottoet hans er todelt: Hard arbeidsinnsats gir resultater. Og: Gjør ting enkelt!

HUMOR: Ett stykk butikksjef, klar for årets sommerfest på jobben. Foto: Privat
HUMOR: Ett stykk butikksjef, klar for årets sommerfest på jobben. Foto: Privat Vis mer

- Min største utfordring er å gå hjem fra jobb. En typisk hverdag for meg er å stå opp i fem-, sekstiden, enten det er for å dra på jobb, eller for å stå opp med min eldste sønn og levere i barnehagen. På jobb er det først kontorrutiner, og deretter daglige rutiner og forefallende arbeid i butikken. Så bærer det hjem til familien, før jeg stuper i seng seinest klokka ti.

Blir stresset uten struktur

Trivsel og et godt arbeidsmiljø er alfa og omega, mener Christoffer, med etternavnet Balchen, som av medarbeiderne like gjerne blir kalt for både Balchs, Balch, Balcholini - og El jefe, spansk for «sjefen».

- Hva er det beste ved jobben din?

- Mye! Alle menneskene jeg møter. Både kunder og ansatte. Å jobbe mot mål hver eneste dag. Å bli utfordret, og å utfordre. Og å være leder og se at andre rundt deg lykkes.

Han snakker av erfaring. Christoffer har selv opplevd betydningen av å bli sett, bli gitt ansvar, og å bli satset på.

- Å bli leder, og selv kunne videreformidle det jeg har lært underveis, er utrolig givende. Det er samtidig et framtredende trekk ved kulturen i dette selskapet. I Kiwi føler vi oss verdsatte, og som et stort team. Jeg tør påstå at vi er Norges største familie. Grønn, så klart.

TOK POKALEN: Så glad blir man når man blir kåret til Årets butikk. Christoffer med noen av sine 35 medarbeidere. Foto: Kiwi
TOK POKALEN: Så glad blir man når man blir kåret til Årets butikk. Christoffer med noen av sine 35 medarbeidere. Foto: Kiwi Vis mer

- Hva er ditt viktigste budskap i hverdagen til dine 35 medarbeidere?

- Helt klart at de skal være stolte over jobben sin.

- Hva blir du stresset av?

- Jeg vet hvordan jeg vil at ting skal være, og er nok som person veldig nøye på utførelsen. Jeg blir stresset når ting ikke er strukturert og i system. Eller når vi ikke er à jour med arbeidsoppgavene.

- Hvordan skal butikken din bli enda bedre?

- Ved å fokusere ytterligere på kundeservice, rutiner og struktur. Det som er godt nok i dag, er ikke godt nok i morgen. Å jobbe i forkant er et viktig nøkkelord.

- Har du noen spesielle daglige rutiner du alltid følger opp?

- Jeg sørger alltid for å si «ha det» til de som er på jobb, før jeg drar. Dette er viktig for meg, og noe som blir satt pris på. Ellers har vi fått et nytt daglig gjøremål, som alle mer enn gjerne bidrar til: Å pusse pokalen for «Årets butikk»!