Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fra barnevern til Bocuse-sølv for kokken Christopher Davidsen

Christopher vokste opp med rus og barnevern. Nå gir Rema-Reitan ham frie tøyler

Christopher Davidsen om barndommen, Bocuse-sølvet og den nye kokeboka.

I SITT RETTE ELEMENT: Vendepunktet for Christopher Davidsen kom da han fikk jobb i oppvasken på et hotell i Arendal. Han bestemte seg for å bli kokk. Verdens beste kokk. Foto: Fredrik Ringe
I SITT RETTE ELEMENT: Vendepunktet for Christopher Davidsen kom da han fikk jobb i oppvasken på et hotell i Arendal. Han bestemte seg for å bli kokk. Verdens beste kokk. Foto: Fredrik Ringe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvem hadde vel trodd dette, etter det helvetet jeg har vært igjennom, sa Christopher Davidsen (34).

Han sto på pallen i Mathallen i Oslo, og var nettopp kåret til årets beste kokk. Men det var ikke hans kamskjell-kumle med brunet smør og estragon, eller hans kråkeboller i selleriskinn med østersblad og sitron som gjorde ham landskjent over natten. Det var hans fortid. Og hans åpenhet omkring den.

JULEBAKST: Christopher var seks år da han kom til sin fosterfamilie. Og 14 da han rømte. Foto: Privat
JULEBAKST: Christopher var seks år da han kom til sin fosterfamilie. Og 14 da han rømte. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har aldri angret på at jeg sto fram og fortalte om min trøblete oppvekst.

Årets Kokk-utnevnelsen fant sted i Oslo i 2015. I januar 2017 ble den Trondheimsbaserte superkokken fra Rogaland kåret til sølvvinner i den prestisjefylte konkurransen Bocuse d'Or i Lyon.

Den suverene prestasjonen er den foreløpige kronen på verket for en gutt med en oppvekst utenom det vanlige.

Fosterfamilie

- Jeg har vokst opp med en mor som var narkoman. Da jeg var seks år, kom jeg til fosterfamilien, som ga meg og min søster et nytt og stabilt ankerfeste, forteller Christopher, som selv er gift og har to barn.

Fosterforeldrene, som hadde to egne barn fra før av, behandlet Christopher og søsteren som sine egne, og den dag i dag har de et nært og godt forhold.

Årene før han kom til sin nye familie utenfor Stavanger, hadde Christopher rukket å bo på hele 19 ulike steder i landet. På flere av dem var han og søsteren plassert i beredskapshjem. Moren, som var alene om ansvaret for de to barna, hadde store rusproblemer, og overlot i perioder barna til seg selv.

Da han var 14 år skjedde det som skulle forandre hele den trygge tilværelsen han hadde vokst inn i hos fosterfamilien. Etter en helt vanlig krangel mellom tenåringssønnen og fosterforeldrene rømmer Christopher til sin narkomane mor i Stavanger. Dette blir begynnelsen på år med rusmisbruk og opphold på ulike ungdomsinstitusjoner.

Vendepunktet

- Da jeg var atten, flyttet jeg hjem igjen for å prøve å bo hos mor og far. Det gikk ikke bra. Jeg begynte å røyke hasj igjen, og også å selge hasj, forteller han åpenhjertig.

Christopher bestemmer seg, i samråd med barnevernet, for å flytte tilbake til institusjonen han hadde bodd på i Arendal. Han forstår at han trenger hjelp til å komme seg ut av det harde miljøet han har havnet i. Og det er nå vendepunktet kommer:

BARNDOM: Christopher med mor og lillesøster, Cheryl, en gang på 1980-tallet. Foto: Privat
BARNDOM: Christopher med mor og lillesøster, Cheryl, en gang på 1980-tallet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg fikk jobb i oppvasken på Tyholmen Hotell i Arendal. Etter hvert fikk jeg også prøve meg litt i kjøkkenet på hotellet.

Endelig hadde han funnet sin lidenskap. Christopher begynner på hotellfaglinja på videregående skole i Risør. Han reiser frem og tilbake fra Arendal hver dag. Ved siden av har han ekstrajobben i oppvasken på hotellet.

Han trives, får gode karakterer, og tar beslutningen som han aldri har angret på: Han vil bli kokk. Verdens beste kokk.

MATKUNST: Christophers lettrøkte hjort med tilbehør fra de norske skoger tok ham til andreplassen i Bocuse d'Europe, og videre til finalen og sølv i Lyon. Foto: Bocuse d'Or Norge
MATKUNST: Christophers lettrøkte hjort med tilbehør fra de norske skoger tok ham til andreplassen i Bocuse d'Europe, og videre til finalen og sølv i Lyon. Foto: Bocuse d'Or Norge Vis mer

Hårete mål

Å forberede seg til det uoffisielle verdensmesterskapet for kokker er en beinhard jobb. Hvorfor ville han seg selv så vondt?

- Haha. Det har mor og far spurt meg om også. Sannheten er at jeg satte meg dette hårete målet ganske tidlig i min karriere. Jeg jobber godt når jeg har noe å jobbe imot. Bocuse d'Or er den viktigste konkurransen man kan vinne som kokk, og jeg ville dit.

TEAM NORWAY: Hardtrening før Bocuse d'Or. Christopher med assistent Håvard Werkland og coach Gunnar Hvarnes. Foto: Bocuse d'Or Norge/Fredrik Ringe
TEAM NORWAY: Hardtrening før Bocuse d'Or. Christopher med assistent Håvard Werkland og coach Gunnar Hvarnes. Foto: Bocuse d'Or Norge/Fredrik Ringe Vis mer

Christopher var likevel ikke helt forberedt på hvor mye konkurransen kom til å kreve av ham. Allerede dagen etter at han ble kåret til Årets Kokk, var han i gang med hardtreningen til første runde av Bocuse d'Or; EM i Budapest i mai 2016. Det var aldri snakk om å hvile på et eneste laurbærblad.

Etter at han sikret sølvet i EM, og banen mot VM var klar, ble det enda tøffere.

- Det hendte nok at jeg spurte meg selv underveis om hva jeg egentlig holdt på med, innrømmer Christopher.

Han forteller om måneder med treningsøkter på mellom 10 og 16 timer, seks dager i uka. Den siste måneden Bocuse d'Or i Lyon i januar 2017 bodde han nærmest i treningskjøkkenet. Ingen barnebursdager, ingen hytteturer med familien.

FAVORITTMATEN: Christopher har samlet sin egen favorittmat i den nye kokeboka.
FAVORITTMATEN: Christopher har samlet sin egen favorittmat i den nye kokeboka. Vis mer

- Men det var verdt det. 100 prosent.

Utfordringer

Utfordringene sto i kø under oppkjøringen til konkurransen, forteller Christopher:

- Det skjedde noe hele tiden. Jeg jobbet jo mot klokka. Mange brikker skulle på plass, svarer han.

Plutselig fant han for eksempel en trykkfeil i menyen som dommerne skulle få. Glass ble knust på veien. Råvarer som skulle flys inn fra Norge til Frankrike, forsvant. Og fungerte nå egentlig sølvfatet optimalt?

- Det verste skjedde under selve konkurransen i Lyon, da strømmen forsvant og var borte i nesten en halv time.

I ettertid tenker han at slike humper i veien bare bidro til å gjøre ham god. Han fikk noe annet å tenke på. Fokuset fra nervøsiteten forsvant.

Christophers mor dør bare måneder før han drar til Lyon for å delta i sitt livs tøffeste konkurranse.

- Dette gjorde det bare enda viktigere for meg å gjøre det bra, sier han.

​Han hadde mye å leve opp til. Nordmenn før ham har gjort det skarpt i den prestisjefylte konkurransen. Det ble brukt mye penger på ham. Hva skulle han si til sponsorene hvis han ikke klarte å oppfylle forventningene?

- Hva om jeg skulle bli den første nordmannen gjennom tretti år som ikke kom blant de 10 beste? Tanken lå der hele tiden.

Christopher tar sølv i Bocuse d'Or denne januardagen i 2017. Etter konkurransen får han høre at flere av dommerne mente at det var han som skulle ha vunnet, og ikke amerikaneren Mathew Peters.

- Det fikk bare sølvet til å smake enda bedre, innrømmer han.

Livet smiler

I dag smiler livet enda bredere. Bocuse-sølvet har gitt Christopher travle dager. Mange vil smake maten hans, og mange vil høre historien hans.

- Jeg har det helt fantastisk. Oppdragene strømmer på, og det er mye reising. Jeg lager mat, og jeg forteller om veien jeg har gått.

VERDENS NESTBESTE KOKK: T.v. coach Gunnar Hvarnes, t.h. commis (assistent)
VERDENS NESTBESTE KOKK: T.v. coach Gunnar Hvarnes, t.h. commis (assistent) Vis mer

I høst kom også kokeboka der han deler maten som har fulgt ham siden barndommen: betasuppa, kjøttkakene, fredagstacoen og hamburgeren.

- Jeg har flettet inn historien min i boka. Håpet er å inspirere både på kjøkkenet og i livet generelt. Alle sliter med et eller annet. Jeg fant en vei ut av problemene, og den vil jeg dele.

Han har et helt konkret råd til alle som måtte slite med livene sine:

- Ta i mot hjelpen du blir tilbudt. Er du ung, er det lurere enn du tror å lytte til de voksne. De vet hva de snakker om. Jeg brukte selv lang tid på å forstå dette.

Når Rema-eier Odd Reitans nyrestaurerte Hotel Britannia i Trondheim står klart i januar 2019, er det med Christopher på kjøkkenet. Målet er at hotellets restaurant Speilsalen skal bli en av landets beste. Maten skal være franskinspirert og moderne. Råvarene lokale.

Tobarnsfaren har satt seg hårete mål tidligere. Sjansen er stor for at han vil lykkes også denne gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!