Ikke nok Co2:

CO₂-mangelen kommer trolig bare til å bli verre

I framtida er det ikke sikkert produsentene får prioritert å bruke gassen til øl.

FØRSTE SOM RYKER: Øl og mineralvann er det første som ryker dersom det oppstår mangel på Co2. .  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØRSTE SOM RYKER: Øl og mineralvann er det første som ryker dersom det oppstår mangel på Co2. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hver sommer ser det ut til å bli verre, sier uttaler Brigid Simmonds i The British Beer and Pub Assiciation til The Economist. Hun viser til at sommeren er ei tid da det oppstår mangel på Co₂ til ølproduksjon. Men, nå viser det seg boble-problemene kan bli større og mer alvorlig i åra som kommer.

Flere norske bryggerier fikk store problemer med forsyninger av Co₂. Selv om Norge vanligvis er selvforsynte måtte man importere Co₂ med et stort skip fra Nederland for demme opp for etterspørselen.

Co₂ er boblene i øl og brus. Men, gassen brukes også i en lang rekke prosesser i matindustrien. For eksempel brukes Co₂ til å bedøve dyr før de slaktes, rense drikkevann og sprøytes inn i pakninger for at kjøtt og grønnsaker skal holde lenger.

- Sto stille

- Hva skyldes den plutselige mangelen på Co₂ til drikkebransjen, i Norge og Europa?

– Det var en rekke hendelser som normalt ikke inntreffer samtidig, som hendte i sommer. De fleste anlegg i Europa sto stille på grunn av teknisk svikt, såkalt revisjonsstans. Dette har ikke skjedd tidligere, og dermed var krisen et faktum. Når man befinner seg i en slik situasjon med lite tilgang, er det helt nødvendig å prioritere leveranser til prosesser som har med menneske- og dyrevelferd og sikkerhet, før man leverer til bryggerier og annen industri, sier Trond Myrvold, salgs og markedsdirektør i Praxair. Praxair er en norsk storprodusent av Co₂.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.