Ikke nok Co2:

CO₂-mangelen kommer trolig bare til å bli verre

I framtida er det ikke sikkert produsentene får prioritert å bruke gassen til øl.

FØRSTE SOM RYKER: Øl og mineralvann er det første som ryker dersom det oppstår mangel på Co2. .  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØRSTE SOM RYKER: Øl og mineralvann er det første som ryker dersom det oppstår mangel på Co2. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hver sommer ser det ut til å bli verre, sier uttaler Brigid Simmonds i The British Beer and Pub Assiciation til The Economist. Hun viser til at sommeren er ei tid da det oppstår mangel på Co₂ til ølproduksjon. Men, nå viser det seg boble-problemene kan bli større og mer alvorlig i åra som kommer.

Flere norske bryggerier fikk store problemer med forsyninger av Co₂. Selv om Norge vanligvis er selvforsynte måtte man importere Co₂ med et stort skip fra Nederland for demme opp for etterspørselen.

Co₂ er boblene i øl og brus. Men, gassen brukes også i en lang rekke prosesser i matindustrien. For eksempel brukes Co₂ til å bedøve dyr før de slaktes, rense drikkevann og sprøytes inn i pakninger for at kjøtt og grønnsaker skal holde lenger.

- Sto stille

- Hva skyldes den plutselige mangelen på Co₂ til drikkebransjen, i Norge og Europa?

– Det var en rekke hendelser som normalt ikke inntreffer samtidig, som hendte i sommer. De fleste anlegg i Europa sto stille på grunn av teknisk svikt, såkalt revisjonsstans. Dette har ikke skjedd tidligere, og dermed var krisen et faktum. Når man befinner seg i en slik situasjon med lite tilgang, er det helt nødvendig å prioritere leveranser til prosesser som har med menneske- og dyrevelferd og sikkerhet, før man leverer til bryggerier og annen industri, sier Trond Myrvold, salgs og markedsdirektør i Praxair. Praxair er en norsk storprodusent av Co₂.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer