Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ikke nok Co2:

CO₂-mangelen kommer trolig bare til å bli verre

I framtida er det ikke sikkert produsentene får prioritert å bruke gassen til øl.

FØRSTE SOM RYKER: Øl og mineralvann er det første som ryker dersom det oppstår mangel på Co2. .  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØRSTE SOM RYKER: Øl og mineralvann er det første som ryker dersom det oppstår mangel på Co2. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hver sommer ser det ut til å bli verre, sier uttaler Brigid Simmonds i The British Beer and Pub Assiciation til The Economist. Hun viser til at sommeren er ei tid da det oppstår mangel på Co₂ til ølproduksjon. Men, nå viser det seg boble-problemene kan bli større og mer alvorlig i åra som kommer.

Flere norske bryggerier fikk store problemer med forsyninger av Co₂. Selv om Norge vanligvis er selvforsynte måtte man importere Co₂ med et stort skip fra Nederland for demme opp for etterspørselen.

Co₂ er boblene i øl og brus. Men, gassen brukes også i en lang rekke prosesser i matindustrien. For eksempel brukes Co₂ til å bedøve dyr før de slaktes, rense drikkevann og sprøytes inn i pakninger for at kjøtt og grønnsaker skal holde lenger.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Sto stille

- Hva skyldes den plutselige mangelen på Co₂ til drikkebransjen, i Norge og Europa?

– Det var en rekke hendelser som normalt ikke inntreffer samtidig, som hendte i sommer. De fleste anlegg i Europa sto stille på grunn av teknisk svikt, såkalt revisjonsstans. Dette har ikke skjedd tidligere, og dermed var krisen et faktum. Når man befinner seg i en slik situasjon med lite tilgang, er det helt nødvendig å prioritere leveranser til prosesser som har med menneske- og dyrevelferd og sikkerhet, før man leverer til bryggerier og annen industri, sier Trond Myrvold, salgs og markedsdirektør i Praxair. Praxair er en norsk storprodusent av Co₂.

- Er det ikke ironisk at vi egentlig har for mye Co₂, og at industrien ikke klarer å produsere nok? Hvordan henger dette sammen?

- Det er en komplisert prosess å først fange CO₂ fra en prosess (raw gas), for så å rense, flytendegjøre og så lagre i store lagertanker. Normalt produserer jo industrien nok til behovet, men på grunn av at så mange anlegg falt ut samtidig opplevde vi det som en krise, forklarer Myrvold.

Større problemer

MÅ PRIORITERE: Når det oppstår mangel på Co2 må man prioritere vekk øl og brus, sier salgs og markedsdirektør i Co2-produsenten Praxair, Trond Myrvold,
MÅ PRIORITERE: Når det oppstår mangel på Co2 må man prioritere vekk øl og brus, sier salgs og markedsdirektør i Co2-produsenten Praxair, Trond Myrvold, Vis mer

Economist peker på at problemene med å forsyne industrien med CO₂ vil bli større. Etterspørselen etter Co₂ i Europa vokser raskere enn tilbudet. Man skulle tro at det bare var å øke produksjonen, men så enkelt er det ikke.

I Europa (i motsetning til USA) er CO₂ stort sett er et biprodukt av ammoniumproduksjon for kunstgjødsel. Ettersom CO₂ økonomisk sett bare utgjør en brøkdel av verdien, vil det ikke svare seg å produsere ammonium for CO₂s skyld.

- Kjenner dere igjen denne beskrivelsen?

- Vi kaller CO₂ en co-produkt i stedet for biprodukt. Et produkt du får fra å produsere noe annet. CO₂-markedet er noe sammenliknbart med strøm, der man i perioder med lite tilgang trenger å importere (via CO₂-skip). Dette vil nok på sikt bidra til at prisene på CO₂ vil variere i takt med produksjon og import, sier Myrvold.

Ikke kontroll

- Det er nok også litt sammensatt med andre råvarepriser. For eksempel er et anlegg som normalt produserer CO₂ (som coprodukt) avhengig av at råvareprisene på verdensmarkedet ikke er vesentlig lavere enn det man har som produksjonskostnad i Europa. Det er nemlig ingen som bare produserer CO₂. Da kan det jo lønne seg for en produsent å importere framfor å produsere. Det er vanskelig å være mer konkret om dette da det er mekanismer som vi ikke har kontroll på, forteller Myrvold til Dagbladet.

- Den Co₂-en vi drikker gjennom brus, øl og vann, ender den til slutt i atmosfæren i likhet med avgasser fra biler?

- Dette er korrekt, men det er et stort men. Husk at Co₂-en alle aktører selger, er fanget CO₂ og ikke er «virgin». I stedet for å slippe det til atmosfæren fanges CO2en og blir til et salgsprodukt. Når det til slutt slippes til atmosfæren har den gjort en formidabel innsats. Den har for eksempel fryst og kjølt mat uten at man har måttet bruke annen energi. Når maten når butikken du handler i, så har CO₂ kjølt maten under transport uten forurensende dieselaggregater. I fiskeforedling slipper man å fryse vann, som er energikrevende. I stedet bruker man tørris.

- Jeg vil påstå at CO₂ som produkt er et miljøvennlig alternativ. CO₂ har iboende kuldeenergi, og andre egenskaper som har stor nytte i industrien.

Krisa over for denne gang

- Vi fikk en bra leveranse i på torsdag. Så om 2–3 uker vi er på normalen, sier Christian Aass, direktør i Aass bryggerier i Drammen.

JULEØL REDDA: Christian Aass, Direktør ved Aass Bryggerier i Drammen, er glad for at krisa er over for denne gang.
JULEØL REDDA: Christian Aass, Direktør ved Aass Bryggerier i Drammen, er glad for at krisa er over for denne gang. Vis mer

- Det var først og fremst juleølet vi holdt på med nå, faktisk. Det er godt at krisa nå ser ut til å være over.

- Tror du dere vil oppleve flere slike situasjoner i tiden framover?

- I Norge har vi bare en produsent av Co₂. Når det er monopol, så fungerer ikke markedet så godt. Men, jeg tror likevel ikke dette blir et stort problem i Norge. Om den norske produsenten skulle svikte, så får vi håpe at markedet tilpasser seg, sier Aass til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!