Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Framtidas mat er laget av insekter, men norske butikkjeder nøler:

Coop lanserer insekt-burger, men holder døra på gløtt i Norge

Coop i Sveits lanserer i neste uke burgere og boller av insekter. Danskene knasker allerede ristede larver med chilismak. Norske dagligvarekjeder nøler, men holder døra på gløtt.

FREMTIDENS TACOFREDAG? «Kjøttbollene» er laget av velkrydrede melormer, kikerter og løk, og kan fra neste uke av kjøpes i Coop-butikker i Sveits. Foto: Coop/Essento
FREMTIDENS TACOFREDAG? «Kjøttbollene» er laget av velkrydrede melormer, kikerter og løk, og kan fra neste uke av kjøpes i Coop-butikker i Sveits. Foto: Coop/Essento Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mat laget av insekter rykker neste uke et skritt nærmere europeiske tallerkener. Danskene knasker allerede ristede melormer med chilismak, og 21. august kan sveitserne gå i Coop-butikken og kjøpe insektboller og -burgere.

Nå kan du bake med insekter.

TØRKET MELORM: Boller og burgere av insekter er klare for sveitsiske bord. Foto: Coop/Essento
TØRKET MELORM: Boller og burgere av insekter er klare for sveitsiske bord. Foto: Coop/Essento Vis mer

Tørket melorm, Tenebrio molitor, larven til melbillen, er hovedingrediensen i de sveitsiske insektproduktene. Bollene og burgerne består også av kikerter, krydder, løk og andre grønnsaker. Firmaet Essento har eksperimentert fram produktene over flere år, forteller de på sin nettside.

Professor: Vi spiser en kilo insekter i året

Sveitsiske myndigheter forandret i mai lovverket, og gjorde det mulig å selge mat til mennesker laget av tre typer insekter; sirisser, gresshopper og melormer.

- Skal aldri si aldri

- Coop har ingen umiddelbare planer om å lansere insektburgere slik det nå gjøres i Coop Sveits, sier Hege Berg-Knutsen, sjef for egne merkevarer i Coop Norge.

Berg-Knutsen legger likevel til at man aldri skal si aldri, og viser til at hva som etterspørres av forbrukerne stadig er i endring.

- Coop Norge ligger langt framme når det gjelder utviklingen av nye merkevarer og produkter, og vi følger selvsagt med på hva som skjer i Norge og resten av verden hva gjelder mat og trender, sier hun.

- SPENNENDE: Miljøsjef i Coop Norge, Knut Lutnæs, synes insektburger virker spennende. Foto: Coop Norge
- SPENNENDE: Miljøsjef i Coop Norge, Knut Lutnæs, synes insektburger virker spennende. Foto: Coop Norge Vis mer

Miljøsjef i Coop, Knut Lutnæs, synes det virker spennende med insektburger.

- Insektburgeren er et eksempel på nye produkter som utvikles som en følge av kravene og forventningene om en mer bærekraftig matproduksjon og matprodukter, sier han.

- Coop var eksempelvis først ute i Norge med egen vegetarserie, og Vegetardag-serien er blitt en stor suksess. Vi følger selvsagt utviklingen tett på vegne av våre snart 1,6 millioner medeiere.

PROTEINRIKT: Noe for sommerens siste grillmåltid? Burgere av tørket melorm fås på Coop i Sveits i neste uke. Foto: Coop/Essento
PROTEINRIKT: Noe for sommerens siste grillmåltid? Burgere av tørket melorm fås på Coop i Sveits i neste uke. Foto: Coop/Essento Vis mer

- For tidlig for Norge

Norgesgruppen, som blant annet står bak dagligvarekjedene Meny og Kiwi, følger utviklingen nøye, forteller kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne:

- Vi har registrert produkter basert på insekter, som larver og biller, men vi mener at det er for tidlig for det norske markedet. Vår erfaring er at det tar lenger tid å etablere nye varegrupper og trender i Norge enn i en del andre land. Ta for eksempel økologi og vegetar, her kom vi senere i gang enn i for eksempel Sverige og Danmark. Bærekraftige produkter er viktig for NorgesGruppen, men det må være produkter som er relevant for forbrukerne. Vi har for eksempel de siste årene lansert mange produkter innen vegetar og vegan og ser en god vekst. Samtidig har vi økt fokus på hvitt kjøtt og fisk. Dette for å imøtekomme ønsket om alternativer til rødt kjøtt. Vi gjør nøye vurderingen før vi tar inn nye produkter. Vår erfaring er dessuten at vi må tilpasse produktene til den norske ganen.

Horn Hynne opplyser at Norgesgruppen i dag ikke har noen konkrete innovasjonsprosjekter som går på bruk av insekter.

TORTILLA: Insektboller i tortillalefse med yoghurt, friske urter og granateplekjerner. Foto: Coop/Essento
TORTILLA: Insektboller i tortillalefse med yoghurt, friske urter og granateplekjerner. Foto: Coop/Essento Vis mer

Dagbladet har også bedt om kommentar fra Rema 1000, foreløpig uten respons.

Kjøttforbruket må ned

Å produsere protein fra insekter er mer effektivt enn å produsere tradisjonell protein fra husdyr, viser tall blant annet fra Universitetet i Århus. Insekter gir faktisk mer protein enn kjøtt i mange tilfeller.

MILJØVENNLIG: Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender. Foto: Jon Skille Amundsen
MILJØVENNLIG: Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender. Foto: Jon Skille Amundsen Vis mer

Millioner av mennesker verden over spiser allerede insekter.

Organisasjonen Framtiden i våre hender sier i en kommentar at de er opptatt av at kjøttforbruket må ned:

- Grunnen til dette er at kjøttproduksjonen krever større jordbruksarealer og gir større klimagassutslipp enn produksjon av annen mat. Vi heier på alle tiltak som kan bidra til redusert kjøttforbruk, men vi syns nordmenn må få velge selv om de vil erstatte kjøttet med planter eller insekter. Når det er sagt, vil det i de fleste tilfeller være mer miljøvennlig å produsere mat av insekter og planter enn av husdyr, sier Håkon Lindahl, fagsjef i Klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!