Priskrig på påskevarer:

Coop raser mot Kiwis billig-appelsiner: Vi måtte bare smake - og ble overrasket

Best på pris eller kvalitet?

FINN PREMIUM-APPELSINENE: Det er forskjell på appelsiner. Her har vi lagt et par premium-appelsiner i standard-kartongen for illustrasjonens skyld. Klarer du å se hvor mange?
FINN PREMIUM-APPELSINENE: Det er forskjell på appelsiner. Her har vi lagt et par premium-appelsiner i standard-kartongen for illustrasjonens skyld. Klarer du å se hvor mange? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Søndag kunne Dagbladet melde at dagligvarebutikkenes kamp om påskekundene så smått var i gang: Kvikk Lunsj til fem kroner og appelsiner til reduserte priser er første skritt i priskrigen på sesongvarene.

- Vi skal ha de billigste appelsinene, sa Kristine Aakvaag Arvin, informasjonssjef i Kiwi, til Dagbladet før helgen.

Det er det ikke alene om å ønske.

Nå tar imidlertid priskrigen en litt ny vending. For én ting er å være billigst, men hvilken kjede har de beste appelsinene?

Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop, hevder overfor Dagbladet at Kiwi lurer kundene ved å ha annensorterings-appelsiner på tilbud, mens de selger premium-appelsinene sine til en langt høyere pris.

- De kaller den standard-appelsin, mens den vanlige appelsinen som de har brandet «Cevita» ikke er satt ned tilsvarende. Vi har all appelsin i løsvekt med samme standard som den de kaller Cevita til samme pris, slik vi har lovet kundene, sier Takle Friis til Dagbladet.

Kvalitetsforskjell på premium-appelsiner

Kiwis informasjonssjef er sterkt uenig i Coops uttalelse.

- Vi lever av tillit og lurer aldri kundene våre.

Hun peker også på at det er kvalitetsforskjeller på premium-appelsinene i de ulike kjedene.

- Kiwi har valgt Cevita-appelsiner som sine premium-appelsiner. Kun én av ti appelsiner oppfyller kravene for å bli merket Cevita og disse er dyrere å kjøpe inn enn andre appelsiner, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

På nettsidene til Cevita står det følgende om kvaliteten på appelsinene:

«Først av alt står smak, fordi det betyr aller mest for deg som forbruker. Men vi er også ekstremt nøye på konsistens, altså at produktene er ferske, friske og innbydende. For en del produkter er også størrelse viktig; det gjelder appelsiner, klementiner og alle bær. Sist, men ikke minst skal alle Cevita-produkter ha god holdbarhet.» ​

Vi måtte selvsagt smake for å se om det er noen forskjell. Det er det. Men ikke slik vi var forespeilet.

Kokkene ville valgt Extras appelsin

På tapasrestauranten Delicatessen på Grünerløkka i Oslo er kjøkkensjef Matt Webber og sous chef Alejandro Duran Vallejo ikke i tvil: Extras premium-appelsin er best.

SMAKEN ER VIKTIGST: Alejandro Duran Vallejo og Matt Webber har smakt på et tilfeldig utvalg appelsiner fra de norske lavpriskjedene for Dagbladet.
SMAKEN ER VIKTIGST: Alejandro Duran Vallejo og Matt Webber har smakt på et tilfeldig utvalg appelsiner fra de norske lavpriskjedene for Dagbladet. Vis mer

Det var ikke selvsagt. Før de skar opp appelsinen for å smake, synes de den så tørr og gammel ut i skallet, og begge ville ha valgt Rema 1000s appelsiner om de skulle dømme etter utseendet.

Stridens appelsiner:

  • Rema 1000 har to typer appelsiner, premium og standard.
  • Extra har to typer, premium og X-tra.
  • Kiwi har tre typer appelsiner, premium, standard og First Price (kun i utvalgte butikker, og ikke med her).
  • Vi har smakt på to typer appelsiner fra hver kjede. Dette er et tilfeldig utvalg, vi lot kokkene velge hvilken de ville smake på blant tre appelsiner i hver klasse.
  • Merk at utvalget appelsiner kan variere fra butikk til butikk. Vi kjøpte alle våre på Grünerløkka og Rodeløkka i Oslo, onsdag 6. mars.
  • Vi har valgt å holde økologiske appelsiner utenom denne smakingen, da de også er unntatt priskrigen.

- [Rema 1000s appelsiner] er mer glansfulle, har en god størrelse, og penere farge.

Når premium-appelsinene er skåret opp, er det imidlertid Extras som frister mest: Den er mørk og klar i fargen, «svetter litt» og er god og saftig.

Extras appelsin er også klart best på smak.

- Den er søt, men ikke for søt, og veldig saftig, sier Webber.

- Denne er best av alle appelsinene vi har smakt på i dag, sier Duran Vallejo.

Merk at dette er etter tilfeldig valgte appelsiner i de butikkene Dagbladet har vært i, og at utvalget og kvaliteten kan variere fra filial til filial.

Dette mente kokkene om premium-appelsinene:

Extras appelsiner: ​Ser litt trist ut, men er saftig og søt, uten å bli for søt. Klart best av alle appelsinene.

Kiwis Cevita-appelsiner: Disse er store og pene, men noen av dem ligner nesten mer på grapefrukt. Den er lys i både skall og kjøtt og det smaker ikke så mye, den er nærmest utvannet på smak, til tross for at den er ganske tørr og ikke så saftig.

Rema 1000s XL-appelsiner: Disse ser best ut, de er søte og gode, men igjen litt tørre, og de smaker ikke like godt som Extra-appelsinene.

SER FORSKJELLEN: Cevita-appelsinen i midten er tydelig lysere og i kjøttet og mindre saftig enn de to andre - til tross for at den smaker utvannet.
SER FORSKJELLEN: Cevita-appelsinen i midten er tydelig lysere og i kjøttet og mindre saftig enn de to andre - til tross for at den smaker utvannet. Vis mer

- Større er ikke bedre

Skulle spanske Duran Vallejo valgt blant alle appelsinene, ville han i utgangspunktet gått for en av de mindre og rimeligere variantene.

SMÅ OG SØTE: Små appelsiner har ofte søtere og mer konsentrert smak, ifølge kokkene, men denne gangen var det en stor appelsin som smakte best.
SMÅ OG SØTE: Små appelsiner har ofte søtere og mer konsentrert smak, ifølge kokkene, men denne gangen var det en stor appelsin som smakte best. Vis mer

- Det er jo dette som er appelsiner, disse ser ut som appelsinene vi kjøper i Spania. Noen av de største appelsinene ser jo nesten ut som grapefrukt!

Av de små appelsinene vi testet, ville de begge valgt Extras appelsiner, om de kun skulle gått utifra utseendet. Men også her skulle det vise seg at utseendet bedrar.

Best blant de små var Kiwis standard-appelsiner, som i utgangspunktet var dem som fristet minst. Årsaken? De var nesten helt glatte i skallet, nesten som om de var dekket av en voks. Men smaken overbeviste kokkene:

- Disse har en god og søt smak, fint balansert med det syrlige.

SMART TRIKS: Dinside fortsetter jakten på bedre måter å skrelle appelsin på. Her er det fire nye metoder som testes ut, med forskjellig hell. Video: Dinside Vis mer Vis mer

Heller ikke denne har smaks-eksplosjonen kokkene ønsker seg, og er også nærmest lett utvannet på smaken, men langt mindre enn Cevita-appelsinene.

Nå er vi også helt på slutten av sesongen for de spanske appelsinene, som er i sesong i Norge fra jul til påske.

Dette mente kokkene om standard/billig-appelsinene:

Kiwis standard-appelsiner: Saftig appelsin med søt og frisk smak.

Extras Xtra-appelsiner: Denne er søt, men veldig tørr og kompakt. Den smaker greit, men det er jo nesten ikke noe juice her. Fås kun kjøpt i tokilos nett.

Rema 1000s standard-appelsiner: Denne ser litt trist ut først, men har fin farge på fruktkjøttet når vi åpner den. Den skiller seg ut med en svært syrlig smak, men kan nok falle i smak hos dem som foretrekker syrlige appelsiner.

(Merk at vi her har sammenlignet «standard»-appelsinene til Kiwi og Rema med billigappelsinene til Extra. Utseendemessig utgjorde det ikke noen forskjell, snarere tvert imot.)

Best eller billigst?

Det viktigste for de tre lavpriskjedene er uansett å være billigst. Prisene på tilbudsvarer endrer seg minutt for minutt.

Slik så appelsinprisene ut i butikk fredag forrige uke og tirsdag denne uken:

Kiwi fre Kiwi tirs Rema 1000 fre Rema 1000 tirs Extra fre Extra tirs
Billige appelsiner11,809,9013,509,9011,909,95
Premiumappelsiner19,9017,9019,9017,9019,9015,00

- Vi skal ha de laveste prisene, også på appelsiner. Akkurat nå står jeg i en Rema 1000- butikk i Oslo og her koster våre lavest prisede appelsiner 9,90 for øyeblikket, premium-varianten koster 19,90, sier Rema 1000s prisdirektør Stian Mårdalen til Dagbladet onsdag.

- Ut i fra demografi kan utvalg og pris variere litt, noe våre prisjegere både Oslo og i andre lokalmarkeder følger nøye med på, slik at kundene våre får de laveste prisene på de varene de ønsker å kjøpe hos Rema 1000.

Hos Kiwi synes de det er oppsiktsvekkende at det kan virke som om Coop tror priskonkurransen kun handler om appelsiner og Kvikk lunsj.

- Priskonkurransen står mellom Kiwi og Rema, og Coop forsøker å spore av ved å snakke om våre appelsiner.

- Det er underlig at de ikke bruker mer tid på å forsøke å henge med i den tøffe priskonkurransen enn å pirke i Kiwis appelsiner. For vi i Kiwi gir oss aldri på pris. Det har vi lovet kundene våre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer