Lokalmat

Coop snur etter Brimi-kjeft

Brimi tok bondens parti da Coop sa opp avtale med lokalprodusent.

GUTTA PÅ BÆRTUR: Arne Brimi mener Coop må følge med i tida og tilby lokale jordbær. Foto: Mette Møller
GUTTA PÅ BÆRTUR: Arne Brimi mener Coop må følge med i tida og tilby lokale jordbær. Foto: Mette MøllerVis mer

Saken om at de lokale jordbærene plutselig ikke skulle selges i de lokale Coop-butikkene har vakt mye oppsikt. Etter trykk i media og sosiale medier har Coop besluttet å gi etter for presset.

- En dag fikk jeg plutselig en telefon, forteller jordbærbonden Per Otto Kaurstad til Dagbladet.

- De fortalte meg at de ikke skulle ta inn mine bær i år. Og der sto jeg med 100 mål jordbær. Det betyr at jeg plutselig hadde et sted mellom 70 og 100 tonn bær uten et sted å selge dem.

VANT JORDBÆRKAMPEN: Jordbærbonden Per Otto Kaurstad sender en takk til Facebook, Brimi og gode kunder etter at han igjen får selge jordbærene sine på Coop. Foto: Kristin Veskje / Gudbrandsdølgen Dagningen
VANT JORDBÆRKAMPEN: Jordbærbonden Per Otto Kaurstad sender en takk til Facebook, Brimi og gode kunder etter at han igjen får selge jordbærene sine på Coop. Foto: Kristin Veskje / Gudbrandsdølgen Dagningen Vis mer

Ta til vettet

Da det ble kjent at bærene ikke ville være til salgs i de lokale Coop-butikkene, rykket kjendiskokken ut i lokalavisa Gudbrandsdølen Dagningen. Han tok jordbærbonden i forsvar og mente kjeden begikk en grov feil:

- Mange vil savne Kaurstad-bæra om de blir mindre tilgjengelig. Men jeg tror noen i dagligvarebransjen tar til vettet, uttalte han i avisa.

Til Dagbladet forklarer Brimi at han har et godt forhold til den produsenten:

- Han er som en lokalt helt å regne, sier han og skryter av jordbærbonden:

- Han har stått på i lang tid for å ta vare på gamle sorter og er opptatt av behandle jorda godt. Det er mange som ikke ser eller smaker forskjell på jordbær, men det gjør Kaurstad!

Brimi mener også at Coop gjør lurt i å følge med i timen:

- Dette handler om noe litt mer enn gode jordbær. Egentlig handler det om den tida vi lever i og de utfordringene vi har. Om du skal vinne markedsandeler i dag, så må du kunne svare på hvor maten kommer fra. Og den bør være så stuttreist som mulig, mener Brimi.

Coop: - Vi tok en diskusjon

Coop-butikkene har nå bestemt at de igjen vil ta inn bæra fra Kaurstad igjen.

- Hva er bakgrunnen for denne beslutningen?

- Vi tok en diskusjon etter at vi fikk en rekke tilbakemeldinger fra kunder som ønsket at vi gjenopprette avtalen med Kaurstad. Vi forstår også at dette ble en vanskelig situasjon for Kaurstad, og opprettholder derfor avtalen, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Coop har en felles innkjøpsavtale med en rekke jordbærprodusenter over hele landet. Kaurstad har ikke vært en del av denne fellesavtalen. Når flere Coop-butikker likevel har hatt bær fra denne bonden i mange år, er det basert på lokalt initiativ uten at det foreligger noen skriftlig avtale.

At Coop Innlandet i år ikke valgte å ta inn bær fra Kaurstad har flere årsaker, forklarer Kristiansen:

SNUR: Coop har bestemt seg for å ta inn bæra til Kaurstad. Foto Coop
SNUR: Coop har bestemt seg for å ta inn bæra til Kaurstad. Foto Coop Vis mer

- Coop Innlandet ønsket å bare benytte seg av den sentrale avtalen, og det handler om å sikre lavest mulig pris til kundene, god kvalitet, sikker leveranse og ikke minst at alt rundt trygg mat er ivaretatt og kan dokumenteres.

- Fordi bæra fra Kaurstad er forholdsvis mye dyrere i innkjøp, vurderer vi å ha to ulike priser i butikk, så er det opp til kundene hva de ønsker å betale.

- Hva tenker dere om Brimis tanker om å selge lokale bær?

- Vi har selvsagt ikke noe ønske om å transportere jordbær på kryss og tvers i hele landet, det er grunnen til at vi har avtale med en rekke produsenter for å sikre kortest vei til forbruker. Når det er sagt, så varierer jordbærsesongen fra landsdel til landsdel, så for å sikre norsk jordbær til alle kunder så må det bli noe transport.

- Vi må også huske på at jorbærsesongen i Ringebu er ganske kort. Så selv Kaurstad henter bær fra andre deler av distriktet og selger den under Kaurstad-navnet i perioder.

- Hvordan jobber Coop med lokalmat generelt?

- Coop har aldri hatt så mye lokalmat i butikkene som nå. For noen år tilbake opplevde vi en oppblomstring av lokalprodusenter. Utfordringen var at mange ikke var nok kjent med rutiner rundt trygg mat. Vi har derfor jobbet tett sammen med lokalmatprodusenter og bistått dem gjennom vårt sentrale varesikringssystem, forteller Kristiansen.

- Kjempefornøyd!

Nå som bære er tilbake i butikken er alt som det skal være på Ringebu igjen:

- Jeg er kjempefornøyd nå, ja. Og det er nok kundene også. Om jordbær pleier jeg å si at du skal kjenne fornavnet på han som dyrker bæra. Og med det mener jeg at Lierbær er best i Lier og Ringebu-bær er best på Ringebu, sier Kaurstad til Dagbladet og minner oss på en ting:

- Jordbær skal spises så fort som mulig! Det er forskjell på jordbær og poteter, vet du.

- Vil du vurdere å selge til Coop gjennom det sentrale leddet neste år?

- Man kan kanskje si at jeg burde hatt en grossist. Men, jeg har bygd meg opp smått og lokalt, og det har foreløpig ikke vært aktuelt.

- Og du: Facebook skal man respekt for! Det var nok det som gjorde at Coop snudde. Jeg vil gjerne få takke alle kundene som sa hva de mente og som heier på lokalmat, sier en lettet jordbærbonde på telefon fra åkeren.