Live-published photos and videos via Shootitlive

Se bildene:

Coops skrekk-bakeri avslørt etter uanmeldt besøk: - Helt uforståelig

Skitt fra gnagere, mus og fugler ble oppdaget av Mattilsynet.

Bakeriet utenfor Bergen ble stengt på dagen etter at inspeksjonen fant «svært graverende forhold» på en uanmeldt rutineinspeksjon.

Goman Rognaldsens bakeri er det samme bakeriet hvor en medarbeider mistet armen under produksjonen - og som Dagbladet tidligere har omtalt.

Mattilsynet avdekket en lang rekke alvorlige forhold ved Goman Rognaldsens bakeri. Det meste knytter seg til manglende renhold, men i tillegg til møkkete produksjonsutstyr fant de også spor etter skadedyr.

Se alle bildene i karusellen øverst i saken.

Mattilsynet fattet hastevedtak og stengte bakeriet umiddelbart på grunn av «manglede renhold og kontroll med skadedyr», heter det i rapporten. Det ble også omsettingsforbud for brød som hadde vært på samlebåndet (kjørekarusellen) hvor det ble funnet fugleskitt, fuglefjær og dun.

Saken fortsetter under bildet.

HÅNDVASK: Slik så håndvasken ut i bakeriet da Mattilsynet kom på besøk.
HÅNDVASK: Slik så håndvasken ut i bakeriet da Mattilsynet kom på besøk. Vis mer

Det påpekes at lokalene gjennomgående hadde dårlig renhold og orden. Transportbånd var tilgriset med deigrester, brett til brød var synlig skitne og mye skitt i «kriker og kroker». Fugleskitt og lignende smuss «som synlig henger nedover vegger fra taket». I tillegg ble det funnet skitt og muggvekst i kjølevifter og på kjølerom.

Den lange listen over Mattilsynets observasjoner på bakeriet inkluderer «et generelt flueproblem», møll, fugleskitt, museskitt, rotteskit, fuglefjær, døde veps, generelt dårlig renhold – og dessuten peker de på rapporter om lignende forhold tilbake til 2017.

Mattilsynet i Bergen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

Bakeriet er en delvis eid av dagligvarekjeden Coop. Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis kan ikke huske en lignende sak.

- Det er graverende og helt uforståelig at slike forhold har oppstått, og vi beklager på det sterkeste til våre kunder i Bergensområdet.

- Bakevarer fra dette bakeriet har jo havnet i Coops butikker – er dere redd for hva folk tenker om det nå?

- Vi er klar over at dette kan skade omdømmet vårt, men håper kundene våre i bergensområdet ser at vi tar dette på største alvor og stoler på oss når vi lover at det ikke skal skje lignende hendelser igjen, sier Takle Friis.

- Hvordan har dere grepet at denne saken?

SPOR ETTER GNAGERE: Det ble funnet spor etter gnagere flere steder i bakeriet.
SPOR ETTER GNAGERE: Det ble funnet spor etter gnagere flere steder i bakeriet. Vis mer

- Det første vi gjorde var å stenge bakeriet og trekke tilbake produkter produsert der. Vi reviderte deretter alle bakeriene våre og forsikret oss om at alt er i orden andre steder. Det er også satt i gang en ekstern undersøkelse som skal hjelpe oss å komme til bunns i alle forhold rundt Rognaldsen-bakeriet.

- Det gikk rykter om at ledelsen er «skiftet ut», stemmer det?

- Bakeriet er nå stengt og har ikke behov for noen ledelse. Forholdene rundt ledelsen av bakeriet er noe av det som kartlegges i den eksterne undersøkelsen, sier Takle Friis.

Det var lenge stille fra den lokale ledelsen i bakeriet, men i et intervju med BA har de lagt seg flate for ulykken og Mattilsynets mange funn. Likevel peker de på at Coop bør ta større del av skylden for et inntrufne. Overfor Bergensavisen sier Thomas Larsen i bakeriet følgende:

- Vi forstår ikke hvorfor vi ikke kan holde åpent, Mattilsynet har ingenting å utsette på lokalene nå. Vi taper store penger på å holde stengt, samtidig som vi har mistet muligheten til å ha inntjening.