Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dagligvarer, tobakk og alkohol:

Coronaboost på grensa: - Positivt

Økt omsetning for grensenære butikker og pol.

UT MOT SVERIGE: På en pressekonferanse fredag fikk USAs president Donald Trump spørsmål om hva han tenker om Sveriges håndtering av coronakrisen. Video: Det hvite hus / Youtube, Dagbladet TV 10. april 2020 Vis mer

Mens mange næringsvirksomheter sliter etter innføringen av coronatiltak i mars, har dagligvarebransjen opplevd en eksplosiv vekst, viser ferske tall fra analysebyrået Nielsen.

CORONA-BONANZA: Butikksjef Øystein Bjerke opplever økt salg når svenskehandelen har stoppet opp. Foto: Jon T. Pedersen
CORONA-BONANZA: Butikksjef Øystein Bjerke opplever økt salg når svenskehandelen har stoppet opp. Foto: Jon T. Pedersen Vis mer

Veksten i dagligvarebransjen tilskrives mange ulike faktorer - én av dem er bortfall av grensehandelen. Etter at det ble innført karantene etter en tur over grensa til Sverige 17. mars har det vært tilnærmet totalstopp i turer over grensa. Totalt i første kvartal falt grensehandelen med 0,6 prosent, etter en periode med vekst i månedene før de ulike smitteverntiltakene ble innført.

Dette har gitt en ekstra stor vekst i de grensenære butikkene opp veksten i dagligvaremarkedet i mars.

Høyere langs grensa

Coop Øst hadde en omsetningsvekst på 40 prosent uken før påske og påskeuken, sammenlignet med de tilsvarende påskeukene i fjor. Butikkene som ligger nærmest grensen har en økning som er ti til tolv prosentpoeng høyere.

- Vi har hatt en veldig positiv utvikling og vekst siden i fjor, og det har bare toppet seg etter at Norge begynte å stenge ned, sier Øystein Bjerke, butikksjef for Extra i Jernbanegata i Kongsvinger.

Det begynte med en topp da mange hamstret i forkant av sosial distansering, og veksten har vært god gjennom påsken, forteller han.

- Leverandører og ansatte kjemper for å fylle på og sørge for matforsyningen, men etterspørselen er større enn det forsyningen av diverse varer klarer å møte, men vi opplever at folk har en god forståelse for at situasjonen er ekstraordinær.

Dette gjelder blant annet mel og gjær, men også noen av de typiske grensehandelvarene som smågodt, brus og tobakk.

Bjerke peker på at bildet også er mer nyansert enn at det ble innført karantene etter turer over grensa.

- Vi skulle jo inn i påskehøytiden, og da skal folk kose seg litt ekstra uansett. Hadde det skjedd på et annet tidspunkt, ville nok kanskje tallene vært mer normalisert.

Ikke alle har brydd seg like mye om karantenen. Tall fra Politi innlandet viser at 2350 måtte i karantene etter å ha vært i Sverige i påsken.

Kjøper mer alkohol

Det er ikke bare matbutikkene langs grensa som har merket en økning i salget etter det ble innført 14 dagers karantene etter handleturer til Sverige. Vinmonopolet har også merket en markant salgsøkning i polene langs svenskegrensa, forteller Jens Nordahl, pressekontakt i Vinmonopolet.

- Jo lenger øst du kommer i Viken, jo nærmere svenskegrensa, jo større er salgsøkningen.

Polene i blant annet Fredrikstad, Halden, Kongsvinger selger normalt mindre enn butikkene i resten av landet, og det er også her økningen har vært størst.

- Vi får tilbakemeldinger fra butikkene i disse områdene at de ser mange nye ansikter, og vi tolker det som at vi har fått mange nye kunder.

Totalt i mars hadde Vinmonopolet en salgsøkning på 29 prosent mot i fjor. I påskeukene, uke 14 og 15, sammelignet mot påskeukene i fjor, uke 15 og 16, økte salget med 28 prosent på landsbasis.

- Det som er veldig interessant er at det er et veldig differensiert bilde. I Agder var det «bare» en vekst på seks prosent, Vestland økte med ni prosent, i Innlandet økte salget med to prosent, mens det sto på stedet hvil i Møre og Romsdal.

I Oslo, der det er skjenkestopp, var det en vekst på 60 prosent. I det nye fylket Viken var veksten 57 prosent, men mesteparten av økningen var på grensenære pol, der veksten har vært langt høyere enn dette.

- Dette sier noe om hvor mye grensehandel, taxfree og horeca (hotell/restaurant/catering, red anm) utgjør i utganspunktet. Dessuten har jo folk fra Oslo og Viken handlet hjemme i påsken, normalt ville jo mange herfra reist til fjells, avslutter Nordahl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!