Restaurantanmeldelse, Cru

Cru restaurant - Gjør fordommer mot britisk mat til skamme

Er du usikker på om England har noe å fare med som matnasjon, bør du ta en tur på Cru. 

Du kan være så anglofil du bare vil.

Å hevde at det britiske kjøkkenet lyser opp den globale mathimmelen, er å strekke strikken vel langt.

Men kanskje er fordommene mot det britiske kjøkkenet som fordommer flest: ufortjente.

CRU: Lokalene til restaurant Cru er rustikke og intime - men akustikken er så god at du slipper å høre alt de prater om på nabobordet. Vis mer

Etter å ha sett menyen, ble Robinson og Fredag overbeviste om å gå for Crus åtteretters smaksmeny «Full English».

Fulle av gode smaker

Kjøkkensjefen henter inspirasjon fra den engelske landsbygda, og har erfaring fra trestjerners-restauranten Fat Duck utenfor London.

- Dette virker mer jordnært, men likevel spennende, sa Robinson etter de to første smakebitene, en munnfull agurk i sitrongelé med dillpulver og blåskjellkraft, og en toast med gravet eggeplomme og karse.

ESPUMA: Menyen er moderne britisk, og tar i bruk  molekylærgastronomiske kjøkkenredskap - som denne spumaflasken. Vis mer

Lokalet er rustikt og intimt, men akustikken gjorde at verken Robinson eller Fredag greide å fange opp innholdet i samtalene til den profilerte advokaten som satt ved nabobordet.

Maten ga nysgjerrigheten nok å jobbe med. Først sashimi av røykt kveite, med lakserogn, karriolje, erteskudd og sitronmajones, så posjert og pannestekt breiflabb.

- Fulle av gode smaker, men litt ubalansert, sa Fredag som syntes karrismaken var for framtredende mot kveita, og at det ble for mye syre med både syltet fennikel, syltet rødbet og vinaigrette til breiflabben.

– Men vinen fungerte bra til begge, sa Robinson om en knusktørr og frisk Riesling fra Ratzenberger.

Vegetarrettene imponerer

Cru tilbyr ikke vinpakke, men Robinson og Fredag fikk erfare at du trygt kan overlate valget av drikke til servitøren.

SMØR PÅ SMØR: Fine smaker, men Robinson og Fredag hadde klart seg uten smørstekt engelsk muffins i tillegg til hollandaisen. Vis mer

- Jeg synes stadig oftere vegetarretter imponerer mest, sa Fredag etter tredje rett: Varm eplepuré, stangselleriskum, potetchips, revet trøffel, biter av sprøtt rugbrød, og aske av brent purre.

Robinson var enig. Både de ulike smakene og teksturene gikk perfekt sammen. Neste rett var sjøkreps med hollandés på en smørstekt engelsk muffins.

-  Denne ville vært bedre uten en muffins som bader i smør, mente Robinson.

Vinen, en hvit burgunder fra La Combe, var derimot et godt valg.

Perfekt hjort

Midtveis mente Robinson og Fredag at Cru holdt et høyt nivå, men med irritasjonsmomenter. Så ble irritasjonen borte.

SUPPE: Skinke og eggesuppe.  Vis mer

En rillette på confitert andelår, med sprøstekt svinesvor, syltet pære med nellik og kapers, fikk Fredag til å fundere på om dette var den perfekte retten for en som har kommet inn i varmen og kastet tweedjakka etter en strabasiøs fasanjakt i tåke, duskregn og atlanterhavsvind.

- Denne hjorten er perfekt, sa Robinson storfornøyd etter første bit av neste rett.

Viltet kom med pastinakkvariasjoner, chips, puré og bakt, grønnkål og en rødvinssaus med kanel og bjørnebær.

- Her fungerer alt, sa en smilende Robinson, som også hadde fulgt servitørens trygge vinanbefaling, en Chateau Brun, Bordeaux, fra 2011.

- Trygt, klassisk og tradisjonelt

Første dessert var en is av Earl Gray-te, med sitron-curd og glassaktige sukkerplater med fennikelfrø. I glassene fikk de en god, søt Riesling fra Kloster Eberbach.

- Forfriskende is, men sitron-curden er litt i overkant bitter, mente Fredag.

Avslutningen, Blue Stilton med rugknekkebrød, kvedepure og kandiserte pekannøtter, var det ingen ting å si på.

- Trygt, klassisk og tradisjonelt, men det gjør det ikke noe dårligere, sa Robinson.

For åtte retter og seks glass vin hver, kom regningen på 3300 kroner – det er verdt prisen for mat og drikke på dette nivået. Ikke minst kan du ta turen dersom du har noen fordommer om engelskmenn og mat, som du vil rette opp.

Flere femmerrestauranter fra Robinson & Fredag:

Ett bord: Sterk femmer til en av årets fineste opplevelser

Astral: Ambisiøst, overraskende og vellykket ved Akerselva

Happolati: En reise i smakseksplosjoner og visuell fryd