Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mamma Rybaks vinneroppskrift

Da Alexander Rybak vant MGP i 2009, fikk han servert mammas familiehemmelighet

Mens sønnen synger "That's How You Write A Song", viser mamma Natasja Rybak hvordan du lager pannekakene han elsker!

Nå kan du heie på Alexander Rybak i årets Grand Prix finale og lage hans livrett; nemlig mamma Rybak´s Blinchiki, som er russiske pannekaker med hjemmelaget cottage cheese. Foto: Per ErvlandVis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Alexander Rybak (31) var ikke i tvil om hvordan han ville feire da han vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 2009: Det måtte bli med mamma Natasjas pannekaker blinchiki!

Tynne pannekaker som fylles med en hjemmelaget cottage cheese smakt til med rosiner, er Alexander Rybaks livrett! Foto: Per Ervland
Tynne pannekaker som fylles med en hjemmelaget cottage cheese smakt til med rosiner, er Alexander Rybaks livrett! Foto: Per Ervland Vis mer

Uansett hvordan det går med hennes sympatiske sønn i finalen i Lisboa førstkommende lørdag, kan Alexander være sikker på en ting: Når han kommer hjem på besøk til Nesodden, kan han glede seg til favorittretten på bordet.

- Blinchiki er pannekaker laget på russisk vis.

Blinis er en annen russisk pannekake, men den lages og serveres på en annen måte.

FLOTT FAMILIE: Alexander Rybak med pappa Igor og mamma Natasja (Foto: Tor Lindseth/Se og Hør)
FLOTT FAMILIE: Alexander Rybak med pappa Igor og mamma Natasja (Foto: Tor Lindseth/Se og Hør) Vis mer

-Blinchiki er enkle å lage, smaker veldig godt og er også sunne - fordi de inneholder naturlige ingredienser og er nesten uten fett, forteller Natasja Rybak (53) til Dagbladet.

«Å tage hva man haver», er et godt utgangspunkt for Alexander Rybaks mamma når hun gyver løs på kjøkkenet.

Er det september, bruker hun gjerne tørket steinsopp i blinchikien - eller kokt kjøtt hvis hun har rester fra gårsdagens middag.

- Blinchiki er hverdagsmat for oss med bakgrunn fra Russland og Hviterussland. Det er i grunnen fyllet som skiller dem fra de norske pannekakene, sier hun.

God på biff

- Hva er Alexanders favoritt?

-Blinchiki med cottage cheese, rosiner og rømme. Han elsker det, men det går en stund mellom hver gang han er hjemme - rett og slett fordi livet hans er så travelt.

- Hva er knepet for å lykkes med disse pannekakene?

- At man tar seg godt med tid og følger oppskriften. I Norge skal man gjerne lage middag på 20 minutter eller så enkel som mulig. Men i den slaviske tradisjon bruker vi gjerne veldig mange ingredienser, og da er ikke maten ferdig på 1-2-3!

-Alexander har derfor aldri tid til å lage disse pannekakene selv, men biff - derimot - er han skikkelig god på! ler Natasja Rybak.

- Hva drikker dere til?

- Som drikke lager gjerne familien kompott - tørket frukt som er godt vasket, fått veldig kort oppkok og deretter stått og trukket på platen en god stund.

- Du kan bruke det du har til rådighet, men den beste kombinasjon består av epler, pærer, svisker, aprikoser og rosiner, anbefaler Natasja.

Mer av livets erfaring

- Da vi intervjuet deg etter MGP-finalen i 2009, uttalte du: «Alexander er det viktigste og kjæreste i mitt liv.» Hva er forskjellen på ham i en ni år eldre utgave?

PANNEKAKER: Oppskrift på skikkelig nydelige pannekaker, som er enkle å ta med på tur. Du trenger ikke putte godsakene på pannekakene, de kan like gjerne puttes i røra før du steker dem. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer Vis mer Vis mer

- Han er vår eneste sønn og kjærligheten er den samme. Alexander er den samme gutten, bare med mer erfaring i bagasjen. Musikk er fortsatt den største interessen hans, men han liker å prøve seg på ukjente veier - som å skrive barneboka «Trolle og den magiske fela» eller å lage en musikal. Jeg ønsker ham lykke til i alt han finner interessant å jobbe med på hans vei som kunstner! sier Natasja Rybak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media