TRAKK SEG: Cuiming Pang skulle selge mat i mathallen på Sørenga. Hun trakk seg før åpning fordi hun mente lokalet ikke var i tråd med regler for mathygiene. Deretter varslet hun Mattilsynet, som stengte hallen. Den kinesiske kvinnen har bod på Vippa og utvider nå med egen restaurant på Grønland i Oslo. Foto: Tine Faltin
TRAKK SEG: Cuiming Pang skulle selge mat i mathallen på Sørenga. Hun trakk seg før åpning fordi hun mente lokalet ikke var i tråd med regler for mathygiene. Deretter varslet hun Mattilsynet, som stengte hallen. Den kinesiske kvinnen har bod på Vippa og utvider nå med egen restaurant på Grønland i Oslo. Foto: Tine FaltinVis mer

Dramaet på Sørenga:

Da badegjestene forsvant, startet marerittet på mathallen: - Jeg måtte varsle

- De tok ikke mattrygghet på alvor. Derfor varslet jeg Mattilsynet, sier aktør som trakk seg.

BAKTERIEBOMBE: Matrester dårlig oppbevart. Foto: Mattilsynet
BAKTERIEBOMBE: Matrester dårlig oppbevart. Foto: Mattilsynet Vis mer

Dagbladet skrev nylig at den nye mathallen Beach Belly på Sørenga i Oslo ble stengt på dagen etter pålegg fra Mattilsynet. Mathallen med ulike matboder skulle være et alternativ til restaurantmat for badende og beboere på den populære utstikkeren i sommer.

Nå er badegjestene borte og popup- prosjektet avviklet. En aktør er sint, en annen skuffet. Utleier er kraftig irritert.

STØTTE: - Det ble helt klart laget mat i lokalene, sier avdelingsleder Marit Kolle i Mattilsynet. De valgte å stenge mathallen på Sørenga etter å ha blitt varslet av Cuiming Pang. Foto: Mattilsynet
STØTTE: - Det ble helt klart laget mat i lokalene, sier avdelingsleder Marit Kolle i Mattilsynet. De valgte å stenge mathallen på Sørenga etter å ha blitt varslet av Cuiming Pang. Foto: Mattilsynet Vis mer

Konflikten handler om økonomi, ventilasjon, toaletter, hvilken standard som var lovet, og om Plan- og bygningsetaten kan ha gitt prosjektet brukstillatelse på feil premisser.

- Uhygiensk og uferdig

- Det var jeg som varslet Mattilsynet. Utleier og prosjektleder tok ikke mattrygghet på alvor. Jeg advarte dem, men de hørte ikke på meg, sier Cuiming Pang, styreleder i bedriften Kinabolle.

Den kinesiske kvinnen trakk seg fra prosjektet fordi hun mente lokalene ikke holdt mål.

- Folk kunne blitt syke, sier hun.

Da Mattilsynet kom på inspeksjon, ble forholdene beskrevet som «sjokkerende» og hallen med tilhørende boder stengt umiddelbart. Inspektørene rapporterte om rot, matrester og manglende hygiene.

USERIØST: Cuiming Pang og medhjelper og ektemann Cato Hernes Jensen, mener prosjektet på Sørenga var useriøst. Foto: Tine Faltin
USERIØST: Cuiming Pang og medhjelper og ektemann Cato Hernes Jensen, mener prosjektet på Sørenga var useriøst. Foto: Tine Faltin Vis mer

Etter forbedringstiltak åpnet Beach Belly på nytt et døgn senere. Mattilsynet anså da at helsefaren var borte, men er ikke ferdig med saken.

Sint

Det er ikke Cuiming Pang heller.

- Utleier løper fra ansvaret sitt. Det gjør meg sint, sier kvinnen

Carl Eriks Krefting, administrerende direktør i Søylen Eiendom, som eier bygulvet på Sørenga, sa i forbindelse med Mattilsynets stengning at «kjøkkenforhold er hver enkelt leietakers ansvar» og at utleier ikke har rett til å blande seg inn i når kontrakt er inngått.

Pang viser til at pop up-prosjekter blir stadig vanligere.Det krever noe av både leietaker og utleier.

- De som leier ut kan ikke skyve alt ansvar over på leietaker, i dette tilfellet leietakere som skulle disponere lokalet i tre måneder, sier hun.

TILBUD: Den nye mathallen på Sørenga ble åpnet blant annet som et tilbud til de badende. Foto: Christian Roth Christensen
TILBUD: Den nye mathallen på Sørenga ble åpnet blant annet som et tilbud til de badende. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Risikerer å måtte betale

Pang har siden i fjor servert kinesisk mat fra en bod i streetfood-hallen Vippa. Hun roser profesjonaliteten og mattryggheten i mathallen ytterst på Vippetangen. Hun sier hun ble invitert inn på Sørenga fordi prosjektlederen hadde smakt på hennes kinesiske dumplings og trodde konseptet kunne passe i det nye lokalet.

EIER: Carl Erik Krefting I Søylen Eiendom.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
EIER: Carl Erik Krefting I Søylen Eiendom. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Det synes jeg var hyggelig, sier akademikeren som sluttet i en undervisningsjobb på Blindern for å lage mat.

Åpningen ble i påvente av offentlige godkjenninger utsatt flere ganger, noe som skapte misnøye blant aktørene.

Prosjekteder for Beach Belly, Adiam Mengis, beklaget overfor Cuiming Pang i epost før åpningen «litt kaos», men lovet ventilasjon, toaletter og tilpasninger.

Mangelfullt

Da ventilasjon fremdeles manglet dagen før åpning på Sørenga, ba Pang om å få opphevet kontrakten. Ønsket ble ikke imøtekommet. Istedet har prosjektlederen bedt om husleie og Pang risikerer tap på rundt 50 000 kroner. Da mathallen måtte stenge, stilte prosjektleder Mengis til intervju. Hun vil nå ikke uttale seg om striden mellom partene, men påpeker i en e-post til Dagbladet at Pangs oppsigelse først kom etter overtakelse av lokalene - og at leietakeren opptok plassen «over lengre tid».

Den kinesiske kvinnen tilbakeviser påstandene.

«Mattilsynets stengning av lokalet er en bekreftelse på at jeg har rett» Cuiming Pang, Kinabolle

Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom sier han er kraftig irritert og mener saken burde vært ordnet opp privatsrettslig. Han stiller seg uforstående til kritikken.

- Leietaker Pang har ikke noen grunn til å kritisere oss. Vi har leid ut et rålokale for en popup-mathall. Alt er gjort i henhold til kontrakt, sier han.

«Leietaker Pang har ikke noen grunn til å kritisere oss. Vi har leid ut et rålokale for en popup mathall. Alt er gjort i henhold til kontrakt» Carl Erik Krefting, Søylen Eiendom

Ifølge prosjektleder Mengis og administrerende direktør Krefting signerte Pang på overtakelse av lokalet i den stand det var før innflytting.

Svaret fra Pang er at hennes signatur gjaldt andre forhold, ikke lokalet.

- En mathall kan ikke drives i et «rålokale». Grunnleggende ting må være på plass. Mattilsynets stengning av lokalet er en bekreftelse på at jeg har rett, sier kvinnen.

TRIST SKUE: Mattilsynet kalte foholdene i pop-up mathallen sjokkerende. Foto: Tine Faltin
TRIST SKUE: Mattilsynet kalte foholdene i pop-up mathallen sjokkerende. Foto: Tine Faltin Vis mer

Utleier står på sitt og mener leietaker hadde ansvaret for å medbringe nødvendig kjøkkenutstyr, installere toalett og ytterligere ventilasjon dersom hennes virksomhet krevet det.

- Vi skulle være i tre måneder. Hvilken leietaker ønsker å installere toalett for virksomheten med så kort horisont, spør Pang.

Mathall uten matproduksjon

Ifølge Søylen Eiendom skulle ikke mathallen brukes til noen form for matproduksjon.

- Det ble søkt om tillatelse til kiosk og enkel servering, ikke om godkjenning til å lage mat, sier Krefting.

Utleier er dermed på kollisjonskurs med prosjektlederen, som skriftlig og muntlig har hevdet at lokalet har «hatt godkjennelse på lett stek og varming av mat, ikke frityr - da det ikke er ventilasjon til dette.»

- Hun lovet gang på gang at lokalet var godkjent for lett stek og varming av mat, sier Pang, og viser fram korrespondanse der prosjektlederen skriftlig bekrefter slik godkjennelse.

Mattilsynet opplyser at det ikke er noe som heter «godkjenning for lett steking og varme av mat». Alle som produserer, håndterer og omsetter matvarer skal oppfylle krav i næringsmiddelhygieneregelverket uavhengig av produksjonsformer.

«Et gatekjøkken som serverer mat gjennom en luke i veggen, vil være et serveringssted. Det samme gjelder kiosker som i tillegg til vanlige kioskvarer selger mat som varme pølser.» Veiviser til HMS-regelverket

- Noe godkjenning fra oss har de ikke fått. Mattilsynet er ikke godkjenningsinstans, sier avdelingsleder Marit Kolle til Dagbladet.

Kiosk eller matlaging?

Plan- og bygningsetaten (PBE) ga 5. juli midlertidig brukstillatelse for lokalet. PBE oppfattet at søknaden gjaldt kiosk og salg av mat, ikke produksjon.

«Dersom søknaden gjaldt produksjon av mat burde det kommet frem, og vi ville ha vurdert behov for ansvarlige foretak i søknaden, knyttet til krav om bl.a. ventilasjon, vurdering av brannforhold og så videre», skriver kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen til Dagbladet.

Søylen eiendom kan ikke se at det er noen divergens mellom deres søknad til Plan og Bygg om «kiosk og servering» og den inngåtte leiekontrakt. Søylen mener street food normalt er prefabrikert.

-Serveringen krever dermed bare en oppvarming som eksempelvis ved salg av pølser og oppvarmet pizza i dagens kiosker, skriver direktør Krefting til Dagbladet.

Mattilsynet: -Det ble laget mat

Mattilsynet mener popup-prosjektet på Sørenga i realiteten er å regne som et vanlig kjøkken. Blant annet var det noen av virksomhetene som tilberedte mat på stedet.

- Vi har lavere krav til et festivalkjøkken, som kanskje bare er åpent noen dager og der mye av maten er laget på forhånd. Skal man lage store mengder mat gjennom tre måneder, som var tilfelle på Sørenga, vil vi stille mange av de som kravene som for et permanent kjøkken, sier avdelingsleder Marit Kolle.

Cuiming Pang viser til at popup prosjekter blir stadig vanligere og publikum kan bli skadelidende dersom ansvaret er uklart eller skyves over på små aktører.

- Jeg mener dette har offentlighetens interesse. Når utleier offentlig uttaler seg som han gjør, må jeg markere hva jeg mener. Det er min rett, sier hun.

Utleier Krefting mener på sin side at den kinesiske kvinnen prøver å benytte pressen som pressmiddel til å unndra seg sine forpliktelser etter en kontrakt.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Selv om det her er et mindre beløp, sier det seg selv at vi ikke kan gi etter for denne form for press, sier han.