Eks-statsråden har rast ned 38 kilo:

Da Bård gikk på smellen, sendte Slanke-Hege en sms: - Den forandret alt

Bård Hoksrud får hjelp til å endre mønsteret. Da går det greit å gå på en smell. Innimellom.

MØNSTERELEVEN: Hege Hasler Barhaughøgda støtter Bård i tykt og tynt. Foto: Privat
MØNSTERELEVEN: Hege Hasler Barhaughøgda støtter Bård i tykt og tynt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seks måneder etter at Bård Hoksrud ble kronet til landets Landbruks- og matminister sitter han i en ambassadebil i Tyskland. Han er på vei hjem fra Grüner Woche hvor Norske matprodusenter har vist seg fram for hele verden.

- Jeg fikk beskjeden rett før jeg skulle reise fra hotellet til flyplassen. Da jeg landet i Oslo, bar det rett inn i taxfree-butikken. Jeg greip tak i en eske med melkesjokolade-hjerter, sier Hoksrud.

Dagen etter smalt det fra nettavisene: «Hoksrud trøstespiste en svær sjokoladeboks».

Han reiste altså fra Norge som minister, men landet i gamlelandet uten et departement å styre.

10 000 AV GANGEN: Bård Hoksrud prøver å gå 10 000 skritt hver dag. Foto: Dagbladet / Lars Eivind Bones
10 000 AV GANGEN: Bård Hoksrud prøver å gå 10 000 skritt hver dag. Foto: Dagbladet / Lars Eivind Bones Vis mer

- Dette er nok helt klart den aller tyngste godtesmellen jeg har gått på. Og det har jo blitt noen, men heldigvis ikke altfor mange. Men, du kan ikke la deg knekke av sånt, sier eksministeren.

Fra i fjor våre og fram til jul har Hoksrud vært på Norges mest omtalte diett.

Skjønt diett?

Nei, spør du Hoksrud så snakker han om å endre mønster. Det har han lært av Hege Hasler Barhaughøgda som jobber på Fedons kostholdsklinikk på Majorstua i Oslo. Hun er sykepleier, kostveileder og dessuten forfatter av to bøker:

- Da jeg så at Bård hadde gått på en kjempesmell, sendte jeg ham en melding med en gang. Jeg skrev at alt er tilgitt. Dette går bra. I morgen kommer en ny dag. Vi skal se framover, sier Barhaughøgda. Det er hun som har jobben med å holde Hoksrud i tøylene gjennom sitt arbeid som kostveileder.

Herlig med SMS

- Det er morsomt å jobbe med en som er så positiv. Han er en av mine yndlingsmenn!, ler hun.

- Den sms’n fra Hege var herlig å få. Hun er veldig flink til å følge opp sånn, forteller Bård.

BITTER SJOKOLADE: Bård Hoksrud gikk ikke
BITTER SJOKOLADE: Bård Hoksrud gikk ikke Vis mer

- Jeg vet ikke egentlig om sjokoladen var så god. Selv om den nok føltes som at den smakte veldig godt der og da. Men, den sjokoladen hadde bismak. Jeg tenkte fort at dette må jeg jobbe hardt for å ta igjen.

- Hva viser vekta om dagen?

- Nå viser nåla at jeg har gått ned 38 kilo. Hege sier 40 kg, men jeg er jo litt mer forsiktig, ler Hoksrud som ikke har noen planer om å stoppe her.

Å gå på en smell

Barhaughøgda begynte å jobbe med tilfellet Hoksrud våren 2017.

- Å hjelpe Bård er ikke veldig annerledes enn å hjelpe andre. Han er, som han sier selv, et klassisk matvrak. I tillegg har han ofte lange dager med mye stress.

- Det er helt vanlig å gå på en smell. Det er ikke krise. Og ingenting ødelegger alt, forklarer hun.

- Dem som aksepterer en slik godtesmell overfor seg selv, er også dem som kommer raskest tilbake på rett kjøl. Ja, det faktisk viktig å ha god samvittighet for en utskeielse, understreker slanke-spesialisten.

IKKE MOT NORMALT: Hege H. Barhaughøgda mener man ikke skal fortvile om man går på en smell. Det er helt normalt.
IKKE MOT NORMALT: Hege H. Barhaughøgda mener man ikke skal fortvile om man går på en smell. Det er helt normalt. Vis mer

- Bortsett fra smellen, hvordan synes du han lykkes?

- Bård er kjempeflink! Det kunne gått mye verre. Det blir aldri perfekt med en gang. Rutiner er alltid godt etablerte. Et mønster kan ta måneder og år å forandre. Og 40 kilo på under ett år er imponerende.

Vanskelig med slanking som minister

- Da Bård ble matminister visste vi at han ville utsettes for mange fristelser. Vi snakket om dét. Vi ble enige om at han måtte planlegge dagene. Bård var helt enig i dét, sier Barhaughøgda.

- Han kunne ikke komme skrubbsulten til store, oppdekte bord. Og han måtte ha en god idé om hva han skulle smake på, og ikke nødvendigvis spise.

Å gå ned i vekt handler om å endre et mønster. Det er en grunn til at du har havnet der du har havnet, forklarer hun. Nå man vet at man skal spise fire ganger om dagen, så handler det mye om å planlegge.

- Når er det lettest å gå på en smell, Hoksrud?

- Hvis det har gått altfor lang tid mellom måltidene så er nok sjansene litt større. Men, jeg er ganske standhaftig når jeg har bestemt meg, heldigvis.

- Når man får servert fantastisk nydelig mat så føler jeg litt på det. Jeg vil jo ikke skuffe dem som har brukt masse tid og lagt sjela si i å lage fantastisk mat. Heldigvis har mange fått med seg at jeg jobber med å gå ned, og har forståelse for dette, forteller Hoksrud.

- Hva er det vanskeligste for deg å velge bort?

- Det å redusere Pepsi Max'n har kanskje vært det aller vanskeligste. Men også det å ikke drikke melk og spise brød har vært utfordrende.

Melding på julaften

Som en del av opplegget er Hoksrud også opptatt av å gå 10 000 skritt om dagen. Tilfeldigvis er han og Barhaughøgda begge fra Telemark og har noen felles kjente. Så i jula fikk hun et bilde av ministeren på rusletur:

- Vi er ute og lufter Bård, het det.

BÅRDER LINE: Hele familien passer på å «lufte Bård», slik at han får sine 10 000 skritt.
BÅRDER LINE: Hele familien passer på å «lufte Bård», slik at han får sine 10 000 skritt. Vis mer

- Ja, jeg og svigerinna var ute å gikk en tur etter ribba på julaften! Det er ikke alltid jeg klarer 10 000 skritt, men jeg prøver hver eneste dag, ler han. - Også julaften!

Barhaughøgda trekker fram kona til Hoksrud som en viktig støttespiller. Han er helt enig:

- Kona er flink til å lage den maten jeg skal spise. Når jeg er hjemme så spiser hun det jeg spiser, så det er full støtte derfra.

Fantastisk avslutning som minister

- Jeg hadde en fantastisk avslutning som minister! På Gruner Woche fikk jeg se hvor flinke vi kan være til å presentere hva vi har å tilby, sier Hoksrud. - Ja, og dessuten fikk jeg møte Angela Merkel!

- Hva fikk du gjort som matminister?

- En av de tingene jeg kunne bidra med som minister, var å bygge stolthet for norske produkter. Det er litt unorsk å slå seg på brystet, men det burde vi gjøre mer av – for vi har så mye godt å vise fram, sier Hoksrud og legger til:

NØKKEL TIL SUKSESS: Bård Hoksrud leverte fra seg nøkkelen til den nye landbruksministeren Olaug Vervik Bollestad tidligere i år.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NØKKEL TIL SUKSESS: Bård Hoksrud leverte fra seg nøkkelen til den nye landbruksministeren Olaug Vervik Bollestad tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ønsker Olaug Bollestad lykke til i jobben. Selv har jeg et bankende hjerte for lokalmaten – og jeg håper hun vil fortsette å bidra til framheve alt det gode vi har.

- I disse budsjett-tider, sparer du noen kroner selv på mindre matbudsjett?

- He-he … Nei, det har blitt en dyr fornøyelse. Det aller meste av klær blitt skifta ut, ler Hoksrud som stadig mister kilo.

Det har kanskje blitt et mønster.

- Som Hege sier, slanking handler ikke om å tenke på kilo, men å tenke på mønster.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer