Bananskandalen i Ecuador

Da danskene røpet bananskandalen som rammer hele verden, fikk plutselig Jorge dødstrussel på mobilen

Varsler og fagforeningstopp truet på livet etter avsløringer.

DRAPSTRUET: Fagforeningsleder Jorge Acosta mottok dødstrussel på mobilen forrige fredag. Foto: Esteban Barrera / Danwatch
DRAPSTRUET: Fagforeningsleder Jorge Acosta mottok dødstrussel på mobilen forrige fredag. Foto: Esteban Barrera / DanwatchVis mer

(Dagbladet): I februar publiserte Dagbladet Magasinet en reportasje fra Ecuador om hvordan en generasjon barn vokser opp med alvorlige skader etter sprøytemidlene som benyttes på bananplantasjene.

Danske Danwatch, som er prisbelønnet for sin gravejournalistikk, står bak artikkelen.

I etterkant av avsløringene har Jorge Acosta mottatt drapstrusler, forteller Danwatch.

Acosta er en av hovedkildene bak avsløringene og initiativtaker til fagforeningen ASTAC (Asosiación Sindical de Trabajadores Agricolas y Campesino).

- Vi har avdekket brudd på menneskerettighetene på bananplantasjene, og vi går ut ifra at det er årsaken til at bananprodusentene har startet å sende drapstrusler, sier Acosta.

STOPP I UTVIKLINGEN: Sara (40) med sønnen Brandon. Tiåringen er født med hjerteproblemer, svulst i hodet, og manglende testikler i pungen, og moren er ikke i tvil om hva det skyldes: plantevernmidlene som regner ned på dem fra himmelen. Foto: Esteban Barrera / Danwatch
STOPP I UTVIKLINGEN: Sara (40) med sønnen Brandon. Tiåringen er født med hjerteproblemer, svulst i hodet, og manglende testikler i pungen, og moren er ikke i tvil om hva det skyldes: plantevernmidlene som regner ned på dem fra himmelen. Foto: Esteban Barrera / Danwatch Vis mer

Overvåker fagforeningen

De siste ukene har Acosta og flere andre fagforeningsmedlemmer følt seg overvåket. Varevogner har parkert utenfor bygningen til hovedkontoret, og naboer har fortalt at de har sett at personer i disse bilene overvåker og tar bilder av hvem som kommer og går i fagforeningens lokaler.

Og så kom telefonsvarerbeskjeden til Acosta: «Vet du hvordan padder dør?»

Det var en kvinne som pratet. Hun sa ikke mer enn disse fem ordene, men Acosta visste akkurat hva hun mente.

- Her i Ecuador er det vanlig å kalle varslere, eller folk som sladrer til myndighetene, «padder», sier Acosta.

Selv om han er den eneste som har mottatt en direkte drapstrussel, er ikke Acosta den eneste av de involverte som frykter for livet. Sett i sammenheng med overvåkningen av fagforeningskontorene, og at Maricla Guzman, en av hans kolleger, ble forfulgt av en mann på motorsykkel et par dager tidligere, er det ikke rart de er bekymret.

Acosta er ikke i tvil om hvem som står bak truslene.

- Vi har ikke problemer med noen andre, jeg spesielt har absolutt ikke noen problemer med noen. Det eneste jeg har varslet om i hele mitt liv er hvordan de som jobber i bananindustrien blir utnyttet.

Ber presidenten om beskyttelse

Truslene mot Acosta har ikke gått upåaktet hen. En samling av 24 ideelle organisasjoner som er involvert i regionen, og jobber for bananarbeidernes rettigheter, har nå sendt et brev til Ecuadors president der de ber ham garantere for arbeidernes sikkerhet, spesielt de organiserte - og ikke minst Acosta og Guzman.

- Vi ber deg om å garantere den fysiske sikkerheten til MR Acosta og alle som samarbeider med ASTAC og deres familier, og å gjennomføre en grundig etterforskning av disse hendelsene, heter det i brevet som er undertegnet av Mirjam Hägele fra Oxfam i Tyskland, international coordinator for Make Fruit Fair!

Andre organisasjoner som har sluttet seg til oppropet er britiske BananaLink, danske AktiveForbrugere, franske Fair (e), og ulike fairtrade- og handelsorganisasjoner fra de fleste europeiske land.

Varsleren

Pilot Jorge Acosta (57) jobbet i 17 år med å sprøyte bananpalmer med pesticider. Instruksen var å fly i store sirkler over plantasjene, og sprøyte insektmidlene så nærme bananplantene han kunne.

DØDENS COCKTAIL: Arbeiderne rundt bananplantasjene kaller sprøytevernmidlene for dødens cocktail. Foto: Esteban Barrera / Danwatch
DØDENS COCKTAIL: Arbeiderne rundt bananplantasjene kaller sprøytevernmidlene for dødens cocktail. Foto: Esteban Barrera / Danwatch Vis mer

Men det var umulig å hindre at sprøytemidlene havnet på avveie, noe falt alltid ned over hus eller landsbyene i nærheten.

- I begynnelsen visste vi ingenting om risikoen, sier han.

Nå har han fått føle dem på kroppen. Acosta og flere av kollegene har store helseplager, med symptomer som tretthet, svimmelhet, sløret syn og for rask hjerterytme.

Acosta sluttet som pilot og dannet fagforeningen ASTAC, og bruker nå all sin tid for å kjempe for rettighetene til arbeiderne på bananplantasjene. En av de oppgavene han tar mest seriøst, er å få bukt med bruken av giftige plantevernmidler. Midler som det viser seg tar knekken på langt mer enn insekter og plantesykdommer.