BEARNÉSSAUS: Ifølge eieren av Pavarotti Gastropub i Drammen har flere gjester klaget på at sausen deres ikke er like god som sausen fra pose. Foto: NTB Scanpix
BEARNÉSSAUS: Ifølge eieren av Pavarotti Gastropub i Drammen har flere gjester klaget på at sausen deres ikke er like god som sausen fra pose. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gastropuben Pavarotti har tapt millioner

Da drammenserne klagde på at béarnaise-sausen minnet for lite om posesausen hjemme, fikk restauranteieren nok

Nå synger det på siste verset for Pavarotti i Drammen.

(Dagbladet): «Til lags åt alle kan igjen gjera; det er no gamalt og vil so vera», skrev salige Ivar Aasen. I dag kan Drammens Tidende bringe historien om at en av byens tradisjonsrike restauranter gir seg. Så seint som i 2015 ble Pavarotti kåret til til Drammens beste spisested, men til avisa opplyser eier Jo Anders Solberg at for dyre innkjøp og mat som er laget fra bunnen av har ført til milliontap.

- Vi har jobbet mye med kvalitet, laget hamburgere og hamburgerbrød fra grunnen av, sier Solberg i intervjuet med Drammens Tidende.

Og legger til:

- Men når kundene klager over at vår hjemmelagede bearnéssaus ikke smaker som den posevarianten de er vant til, hva har du da å stille opp med?

Erik Johan Holm, som inntil nylig har vært daglig leder i Pavarotti, vil overfor Dagbladet ikke kommentere hvordan bearnés-klagen oppsto, utover:

- Dette får eier Jo Anders Solberg svare for selv.

Til Dagbladet bekrefter eier Jo Anders Solberg at både han og kokkene er lei av å gjentatte klager fra gjestene rundt bearnéssausen.

- Vi har forsøkt å drive gourmetpub, men folk vil bare ha posesaus fra Knorr eller Toro. Drammen er en fin by, men for liten til å drive gourmetrestaurant i. Selv om jeg akkurat nå er i tenkeboksen rundt videre drift, er trolig det beste alternativet å leie ut, sier Solberg.

Liker det man er vant til

Seniorforsker Einar Risvik i Nofima er ekspert blant annet på smaker. Når han får høre om hendelsene i Drammen, gir han følgende bilde:

- Vi vet barn ofte foretrekker å spise grillpølser framfor wienerpølser, selv om sistnevnte både er av bedre kvalitet og et mer smakfullt alternativ. Årsaken er at grillpølser er billigst, og at det er dette barna er vant til å bli servert i oppveksten. Toro har brukt 25 år på å halvere saltinnholdet i sine produkter, fordi de har endret oppskriftene i så sakte tempo at forbrukeren ikke har merket forskjell. Men likevel synes jeg det er rart at gjestene på en restaurant i Drammen har klagd på at bearnéssausen smaker annerledes enn hjemme - for man forventer jo en annen opplevelse når man spiser ute, framholder Risvik.

GIR SEG: - Det er vanskelig å drive gourmet-restaurant i Drammen, sier Jo Anders Solberg. Foto: privat
GIR SEG: - Det er vanskelig å drive gourmet-restaurant i Drammen, sier Jo Anders Solberg. Foto: privat Vis mer

Arnt Steffensen, leder for Kost- og ernæringsforbundet, mener at det tjener restauranten i Drammen til ære at de har lagd klassisk bearnés fra grunnen av.

- Nå har jeg ikke smakt sausen på denne restauranten, men jeg har smakt posebéarnaise. Den kan på en god dag smake helt utmerket, men det er som regel en blek kopi av originalen. Så er det vel slik at de færreste lager denne sausen hjemme, for det er litt arbeid forbundet med det. Det innebærer eggeplommer, lav varme, mye visping og stor fare for at det hele skiller seg. Dermed tar folk snarveien, og noen tiår seinere tror folk at posevarianten er slik det skal være. På det grunnlaget, og igjen med forbehold om at jeg ikke har smakt restaurantens variant, er jeg tilbøyelig til å gi poenget til restauranten, sier Steffensen.

Savner mer matsatsing på skolen

Han legger likevel til at i det store bildet er det er en utfordring at folk flest lager mindre mat fra bunnen av, og at vi bruker stadig oftere ferdigprodukter fra næringsmiddelindustrien:

- Vi er i ferd med å få en generasjon som ikke vet hvordan man lager brun saus, og det henger litt sammen med manglende satsing på faget Mat og helse i skolen, det vi kalte heimkunnskap i gamle dager. Andreas Viestad brukte begrepet «matfaglige analfabeter» for et par år siden, og det er en treffende beskrivelse. Det er jo et paradoks, all den tid det går kokkeprogrammer på tv ustanselig. Dette handler om forebyggende folkehelse. Det er jo et paradoks at de to tingene som har stor betydning for framtidig helse; lære å lage mat, og lære å svømme, ikke satses mer på.