Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bergens tidligere ordfører ut mot byens bryggeri:

Da Friele kalte Hansa-ølet for vann, skummet det over:- Blir forenkling

Bryggeri-investor Herman Friele mener håndverksbrygget øl er mer som vin. Ekspert er uenig.

BYEN ER BERGEN: Herman Friele ble i Dagens Næringsliv sitert på at Hansa-ølet smaker som vann. Selv har han investert i mikrobryggeri. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BYEN ER BERGEN: Herman Friele ble i Dagens Næringsliv sitert på at Hansa-ølet smaker som vann. Selv har han investert i mikrobryggeri. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Hansa smaker jo som vann, er sitatet fra Herman Friele som prydet forsiden til Dagens Næringsliv i mai - og som fikk det til å skvette i lesernes porselenskopper med kaffe.

Samtidig som den tidligere ordføreren dundret løs mot Bergens eget bryggeri, kunne finansavisa melde at Herman Friele selv er største eier med en fjerdedel av aksjene av et eget mikrobryggeri i byen.

- Sitatet er tatt litt ut av kontekst. Jeg mener ikke at Hansa smaker vann, men snakket om forskjellen på industri og håndverksbrygget øl. Den førstnevnte er mer en tørstedrikk, mens håndverkbrygget øl drikkes mer som vin, presiserer han overfor Dagbladet.

Friele mener håndverksbrygget øl har en mer substansiell smak, men med færre konsumenter enn industriølet som han sier både er rimeligere og mer lettdrikkelig.

- Jeg drikker gjerne Hansa etter en skitur. Når jeg er tørst, smaker det veldig godt, men skal jeg kose meg en lørdagskveld drikker jeg håndverksbrygget øl.

- Bedre i varmen

SMILER: Toppsjef Lars Giil i Hansa Bryggerier tar Herman Frieles utspill med stor ro.
SMILER: Toppsjef Lars Giil i Hansa Bryggerier tar Herman Frieles utspill med stor ro. Vis mer

- Vi vet at Friele som god bergenser nok er glad i Hansa også, men at øl fra småskalabryggeriene smaker annerledes enn god kald pils fra Hansa kan vi være enige om, sier Lars Giil, administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier.

På spørsmål om han er enig med Friele i at industriøl er mer en tørstedrikk, mens håndverksbrygget er mer som vin, svarer Giil at det ikke handler så mye om forskjellen i bryggeristørrelse, men om forskjeller i øltypene som brygges.

- Flere av de små lager nå lettere øltyper, mens vi større brygger andre øltyper enn bare pils. Vi mener jo selvsagt at Hansa Pils er noe av det mest forfriskende man kan drikke, og i denne varmen er vi vel skjønt enige om at Hansa Pils passer bedre enn en tung porter.

- Vanskelig å skille

Forfatter og ølekspert Gustav Foseid - som er tidligere norgesmester i hjemmebrygging - mener Friele tar feil om han sier han kan smake tydelig forskjell på håndverk og industribrygget øl.

EKSPERT: Gustav Foseid er svært skeptisk til Herman Frieles uttalelser rundt øl.
EKSPERT: Gustav Foseid er svært skeptisk til Herman Frieles uttalelser rundt øl. Vis mer

- Det blir en forenkling. De tilhører riktig nok en tradisjon hvor hovedtyngden av industriøl er mer lettdrikkelig, mens øl fra småbryggerier har mer smak, men det finnes mange eksempler på det motsatte, sier han, og trekker fram Hansa Porter eller juleøl som er øl fra et stort bryggeri med mye smak.

Et rekordvarmt maivær har ført til storsalg hos landets største bryggerier.

Kommunikasjonssjef Nicolay Brusgaard i Ringnes forteller at de aldri kjørt ut så mange varer fra dag til dag denne måneden før:

- Vi har stor lagerkapasitet og har klart å levere det vi skal, men vi har jobbet på spreng, sier han.

Brusgaard forteller at Ringnes ligger an til økning på mellom fem og ti prosent når det gjelder varer levert til restauranter og barer. Bryggeriet forventer en økning til dagligvarebutikker også, men ikke med like store utslag. De har solgt mest av det lettdrikkelige som folk pleier å foretrekke når det er sol, nemlig lyst øl, cider og vann.

- Vi har hatt en ekstraordinær mai, så mange fine dager er ikke hverdagskost for nordmenn. Folk nyter sola og salget skyter i været.

Selger 20 prosent mer

Hansa regner med en salgsøkning på 20 prosent mer i mai i år sammenliknet med i fjor.

- Dette været er bra for oss, og alle butikker og utesteder som selger øl. Vi nyter det så lenge det varer, sier han.

For Aass Bryggeri har finværet utfordret beholdningene deres.

GÅR TOMME: Aase Bryggeri i Drammen er svært fornøyde med det gode været.
GÅR TOMME: Aase Bryggeri i Drammen er svært fornøyde med det gode været. Vis mer

- Med slikt vær går vi tomme for Aass Sommerøl og Aass Ankerpils tidligere enn planlagt, selv om vi har produsert ca. ti prosent mer enn i fjor. Vi må følge nøye med på utviklingen framover for å ha riktig mengde vare, sier markedssjef Sølvi Anita Eide i Aass Bryggeri. Hun forteller at det hovedsakelig de lyse øltypene som Aass Pilsner og Aass Fatøl som går best, samt Aass Lite Vienna Lager som har hatt stor økning. Mack Bryggerier i Tromsø har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Bryggeri- og drikkevareforeningen er klare med maitallene for hele bransjen om to uker. I april opplevde ølsalget en oppgang på 8, 12 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media