STORE SKADER: Gatekjøkkenet i Hegdehaugsveien må trolig rives etter brannen natt til fredag. Det er usikkert når ny åpning kan finne sted.
STORE SKADER: Gatekjøkkenet i Hegdehaugsveien må trolig rives etter brannen natt til fredag. Det er usikkert når ny åpning kan finne sted.Vis mer

Gatekjøkken på Majorstua totalskadd

Da hamburgeren tok fyr, måtte kunde redde kokken: - Alt gikk så fort

En hamburger gjorde at spisestedet HQ BRGRS i Oslo ble totalskadd før helgen.

Seint torsdag kveld utspilte dramaet seg ved gatekjøkkenet HQ BRGRS i Hegdehaugsveien: Da en ansatt skulle lage en «classic» hamburger til en ventende kunde, sto flammene plutselig opp i taket på den vesle bygningen. I løpet av sekunder måtte man evakuere, samtidig som brannvesenet rykket ut med seks brannbiler og en kommandobil.

FULL FYR: På sin Facebook-side reklamerer gatekjøkkenet for å lage brennhete burgere...
FULL FYR: På sin Facebook-side reklamerer gatekjøkkenet for å lage brennhete burgere... Vis mer

Når Dagbladet oppsøker stedet dagen etter brannen, er hele takkonstruksjonen ødelagt. På veggene er det sot, og interiøret bærer tydelig preg etter å ha vært utsatt for flammenes rov.

Glad ingen kom til skade

- Trolig vil forsikringsselskapet vurdere gatekjøkkenet som totalskadet, slik at alt må bygges opp på nytt. Akkurat nå er det vanskelig å anslå når det vil skje, medgir innehaver Ayaz Mahmood.

Han sier at de ansatte er svært preget etter uhellet torsdag kveld, og at en av medarbeiderne ikke orker lenger å jobbe med grilling av mat.

- Vi opplevde en tilsvarende brann i 2015 Det er svært ubehagelig - og de ansatte har fulgt reglene fullt og helt, bedyrer Mahmood.

Finn knallgode burgeroppskrifter her!

Hendelsen oppsto da en kunde en time før midnatt bestilte en hamburger. Kort tid etter at den ansatte hadde lagt kjøttet på grillen, sto flammene ut av gnistfangeren. Sekunder seinere hadde det spredd seg til ventilasjonen.

- Alt gikk så fort. Min medarbeider fikk sjokk og måtte reddes ut av kunden. Han er fortsatt preget, medgir Mahmood.

Og legger til:

- Jeg er veldig takknemlig overfor vedkommende som hjalp kokken vår ut av gatekjøkkenet og all støtten vi har mottatt fra kundene våre etterpå!

Innehaver Mahmood ser fram til å gjenåpne gatekjøkkenet, og da med et nytt konsept. Samtidig endrer stedet navn til Grilla Guru.

Avsnittsleder Frode Andreassen ved avsnitt for spesialsaker i Oslo politidistrikt sier at politiet er i full gang med å etterforske hendelsen. Han er glad for at ingen personer kom til skade under brannen.

Politiet etterforsker

- Vi fikk melding om hendelsen kl. 22.57 torsdag kveld, og forsto at brannen utviklet seg svært fort. Hendelsen skal ha blitt utløst under matlaging. Ut fra rapporten ble skadene ganske omfattende, medgir avsnittslederen.

- Hva skjer videre nå?

RASKT PÅ PLASS: Grill er årsak i hver femte restaurantbrann: Foto: Oslo brann- og redningsetat
RASKT PÅ PLASS: Grill er årsak i hver femte restaurantbrann: Foto: Oslo brann- og redningsetat Vis mer

- Basert på resultatene av avhør og tekniske undersøkelser vil vi konkludere hva som skjer videre i saken. På generelt grunnlag vil jeg si at vi ikke er ukjent med grillbranner i Oslo, og vil derfor benytte anledningen til å oppfordre Dagbladets lesere til å være aktsomme også hjemme: Ikke gå fra tente stearinlys og vær aktsomme ved komfyren, oppfordrer den rutinerte politisjefen.

Spesialkonsulent Astrid Rydholt ved Brann- og redningsetaten i Oslo kommune, opplyser at statistikken fra 2015 og fram til i dag, viser at grill (kull, ved og gass) er årsak i hver femte restaurantbrann.

- Vi anslår at det er et sted mellom 40 og 60 restaurantgriller som benytter kull og ved som brensel. Dette vil utgjøre ca. fem prosent av alle restauranter/spisesteder i Oslo. Dette vil si at branner på grunn av restaurantgriller er overrepresentert, sier hun.

Brann- og redningsetaten har utarbeidet en rekke gode råd til alle som ønsker å grille, enten det skjer på en restaurant eller hjemme. Foruten å installere og plassere grillen riktig, er det avgjørende å følge brukermanualen nøye - inkludert å ha riktig type avtrekksløsning på restaurantkjøkkenet.

- Viktig med rengjøring

- Generelt oppfordrer vi alle til å være nøye med rengjøring av grill og avtrekkskanaler. Bruk av grill med høy varme og mat med mye fett, gir behov for hyppigere rengjøring av kjøkkenhette og avtrekkskanaler, fastslår spesialkonsulent Astrid Rydholt.

Dessuten er det viktig å ha riktig type slokkemiddel som kan slokke fettbrann lett tilgjengelig.