Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bård Hoksrud har Norges «nest viktigste jobb»

Da Hoksrud ble statsråd, gikk det skeis med slankinga: - Gjør den samme tabben hele tida

Etter to måneder som landbruks- og matminister snakker han så varmt om bønder at man tror han har traktor.

DET ER LOV Å VÆRE BLID: Bård Hoksrud koser seg i rollen som Landbruks- og matminister. Den 18-årige Bård Hoksrud hadde ikke satt penger på at han ville ende med en ministerpost.
DET ER LOV Å VÆRE BLID: Bård Hoksrud koser seg i rollen som Landbruks- og matminister. Den 18-årige Bård Hoksrud hadde ikke satt penger på at han ville ende med en ministerpost. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi knuser franskmenn og spanjoler!

Bård Hoksrud gliser fra øre til øre og snakker om norske bønder som sin nye bestevenner. Han mener Norges gullmedalje i oste-VM gjorde viser hva som bor i det norske landbruket.

image: Da Hoksrud ble statsråd, gikk det skeis med slankinga: - Gjør den samme tabben hele tida

Vi har ikke satt oss før Hoksrud begynner å skryte av norske bønder. Det er knappe tre måneder siden han ble Landbruks- og matminister. Og nå snakker Hoksrud så varmt om landbruksmaskineri, bønder - og subsidier - at det er fristende å minne ham om hvilket parti han tilhører.

- Nå skal vi øke lokalmatsalget fra fem til ti milliarder i dagligvaren.

- Doble, sier du? Hvordan skal det foregå - er det nye politiske tiltak på beddingen?

- Vi bruker mye penger på mat gjennom jordbruksavtalen. Omtrent 100 millioner kroner på diverse tiltak som er med på å løfte fram dette. Lokalmat er et område som kan gi bonden ekstra inntekter. Kan man lage veldig god mat og i tillegg tjene penger, så er ingenting bedre enn det, sier Hoksrud.

- Før vi går videre: Jeg må minne om at du er fra Fremskrittspartiet …?

- He-he … Alle skjønner at jeg har Frp'ern i meg. Det som er viktig for meg er at bonden skal få bestemme over seg selv og gården. I utgangspunktet bør vi bruke mindre på subsidier. Men, når det er sagt, så er alle enige om at vi skal ha landbruk i hele landet. Å drive på Jæren er ikke det samme som å drive i Finnmark, sier Hoksrud som later til å ha funnet seg svært, svært godt til rette i departementet. Han fortsetter:

- Denne sommeren viste oss hvor bra det er med mangfold! Når regnet uteble og det gikk skeis med avlinger på Østlandet, gikk det bedre andre steder. Det viser hvilke fordeler det er med landbruk over hele landet, sier en nyfrelst Hoksrud og minner, tross advarselen, enda mer om et statsråd fra et parti med høyere traktor-faktor.

GRUNN TIL Å GLISE: Bård Hoksrud virker svært tilfreds, han klarer ikke holde tilbake. - Folk merker det nok på meg, sier han.
GRUNN TIL Å GLISE: Bård Hoksrud virker svært tilfreds, han klarer ikke holde tilbake. - Folk merker det nok på meg, sier han. Vis mer

- Tørken gjorde også noe med folks holdning til bønder. Mange jordbrukere har nok blitt ertet med at de lever på subsidier, men jeg tror folk flest ser annerledes på det nå.

- Å la Bård Hoksrud bli matminister - er ikke det å sette bukken til å passe havresekken?

- Haha! Jo, det kan du godt si. Men, jeg er som kjent på diett. Jeg gikk jo ned over 20 kilo, men etter at jeg ble matminister har det stoppet litt opp! Det har gått litt skeis med slankeplanene, for jeg gjør den samme tabben hele tiden: Folk vil så gjerne vise fram all den gode maten som lages rundt om i kongeriket, og det er ikke lett å holde tilbake da.

Imponert over bøndene

Siden han tok over etter Jon Georg Dale i august har Hoksrud reist på kryss og tvers og blitt godt kjent med bonde-Norge. Hoksrud har latt seg imponere av alt som foregår.

- Vi bør være stolte av det vi får til. Jeg mener det bør være mulig å selge enda mer til utlandet enn det vi gjør. Vi er jo best i verden!, utbryter han plutselig når han kommer på at Norge bruker nest minst antibiotika på dyra i hele verden (- Bare slått av Island), at vi eksporterer svinegener, kugener, vinner oste-VM og …

- I tillegg har vi verdens beste kokker. I februar har vi nok en sjansen til å slå selveste Frankrike igjen. I mitt eget hjemfylke, Telemark, har vi dessuten Lindheim Ølkompani som nettopp hentet hjem gull- og bronsemedalje i øl-landet Belgia, skryter Hoksrud.

- Nå som du har blitt så glad i dem, er du bekymret for at det blir færre bønder her i landet?

RUSLE BORT BIFF: Hoksrud er glad i å rusle - og biff. Han forsøker å gå 10.000 skritt om dagen for å holde vekta i sjakk.
RUSLE BORT BIFF: Hoksrud er glad i å rusle - og biff. Han forsøker å gå 10.000 skritt om dagen for å holde vekta i sjakk. Vis mer

- Det er en utvikling som har gått over mange år. Bøndene har blitt veldig effektive. Bønder har nok to valg; enten få en viss størrelse på bedriften, eller drive i kombinasjon med turisme eller annet. Flinke bønder har klart å redusere kostnadene - i snitt fire prosent i året, sier Hoksrud.

- Vi er flinke til å ta i bruk ny teknologi her i landet. Akkurat nå er jo problemet overproduksjon av kjøtt og egg. Det største utfordringen er at vi må få solgt varene våre. Jeg er opptatt av å framsnakke hvor flinke vi er - vi har så mye bra å vise fram.

- Vi vet at gjennomsnittsalderen for norske bønder er omtrent 60 år. Og de får stadig større bruk. Det høres ikke ut som et godt miljø for nyvinninger?

ARMSLAG: Bård Hoksrud virker til å ha godt armslag i departementet. Besøk på Slottet er neste punkt på programmet denne dagen.
ARMSLAG: Bård Hoksrud virker til å ha godt armslag i departementet. Besøk på Slottet er neste punkt på programmet denne dagen. Vis mer

- Nå kommer ungdommen! Jeg møtte unge bønder i Østfold, mange av dem er i 30-åra og det er enkelt å få gode jobber i landbruket nå.

- Om du fikk lov til å gjøre akkurat som du ville som minister, uten noen som helst motstand - hva ville du helst gjennomføre da?

… lang pause …

- Det dukker av og til opp reguleringsspørsmål og konsesjonsordninger som jeg jobber litt med. Her har forgjengerne mine gjort mye allerede. Vi som Frp'ere har alltid sagt vi må liberalisere. Men, det er klart, her er det jo delte meninger. For eksempel kan det handle om å dele opp gårder. Om et søskenpar vil dele gården i to, men blir hindret av regler, vil jeg gjerne være med og bidra til løsninger. Noen ganger lar det seg løse, andre ganger ikke.

- Har du noen fanesaker?

- Mange!

- Hvordan kan ditt departement bidra i klimakampen?

- Noe av det viktigste er avl. Hvordan kan dyra bli mer produktive? Kan vi gjøre noe med foret som bidrar til mindre metan-utslipp? Det er mange ting å ta tak i, mener Hoksrud.

- Greve biogassanlegg er et eksempel. De tar husdyrgjødsel og matavfall og gjør det om til biogjødsel som bussene i Vestfold kan kjøre på. Jeg skal være forsiktig med å si noe, men selv hevder de at det kan være mulig med negativt utslippsregnskap.

Han forteller også entusiastisk om biogassanlegget som er laget her.

- Tomatene er fantastiske!

- Du var butikksjef på Nøtterøy i 20-åra. Hva har du med deg fra den tiden?

- He-he … Begge jobbene handler jo om å få mat fram til folket. Men også å lytte til forbrukerne. En ting er kvalitetsmat, men vi må også ha forståelse for at pris er viktig for mange, særlig i enkelte faser av livet.

- Hvilke politiske forbilder har Bård Hoksrud?

- Nelson Mandela, sier Hoksrud uten å blunke.

- Jeg har alltid vært opptatt av rettferdighet. Selv om Carl I. Hagen inspirerte meg til å bli med i partiet, var det faktisk Jon Alvheim som rørte meg mest.

- Han var opptatt av de svake. Han framsto alltid som sinna. En gang sa jeg til ham at han ikke måtte være så morsk. Da svarte han: - Jeg kan ikke smile når jeg snakker for folk som er syke og har det vondt.

- Har han rett i det?

- Jeg skjønner hva Jon mener. Men, det rare er at Jon egentlig var en blid fyr.

- Du er jo alltid blid?

- He-he. Jeg er ikke sikker på om de hjemme er enig i det.

- Nå snakker du med meg, snart skal du til kongen, det er god stigning i programmet, skjønner vi. Men, når fredagen kommer og du setter deg ned, hva har du i glasset, Hoksrud?

Han trekker litt på det før han svarer:

- Nei, jeg er jo veldig glad i Pepsi Max, da, smiler Hoksrud.

…?

Matministeren er altså på diett, liker ikke vin, drikker sjelden øl, har blomkål i fryseren og spiser helst biff om noe skal feires.

Du er ikke redd for å framstå som jålete, da?

…?

- Nei da, bare tuller. Men, hvem er mest opptatt av mat i FrP?

- Hm … Hoksrud tenker seg om igjen.

- Tror ikke det er så mange som er mer glad i mat enn meg. Men, jeg er ikke noen matsnobb!

- Jeg tror ingen, ingen, vil beskylde deg for å være snobbete Bård. Hva spiser du helst?

- Jeg synes kjøtt er fantastisk! Jeg må innrømme at jeg ikke har vært så glad i grønnsaker. Men, gjennom dietten min har jeg jo innsett et og annet.

- På grønnsaker har vi for øvrig stort potensial i Norge. Vi lager bare halvparten selv her i landet. Og vi produserer bare ti prosent av frukten vi spiser. Det er jo naturlige begrensninger, men vi kan godt produsere mer her på berget.

- Vi skal bli matnasjonen 2030. Oste-VM var bare begynnelsen!

- Hva tenker 18-årige Bård Hoksrud om dagens utgave?

- He-he … Han trodde i alle fall ikke han skulle bli minister! Nei, 18-åringen Hoksrud skulle jo jobbe i dagligvarebutikk! Jeg var allerede i butikk og på god vei til å bli butikksjef. Det var målet. Og derfor trengte jeg ikke noe skole heller, tenkte jeg den gangen. Landbruks- og matminister skal straks besøke kongen. I det han tar på seg jakka sier han det man har følelsen av hele tiden:

- Det er fantastisk herlig å være her! Alle som hører meg snakke om dagen merker nok det!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!