Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Skolen har glemt det viktigste

Da jeg oppdaget den krøllete lappen i skolesekken gikk det opp for meg: - Nå forstår jeg hvorfor han ikke sa noe

Han viste meg ikke beskjeden fra læreren, men jeg tilgir ham nå.

HJEMMELAGET: Alt som er hjemmelaget er snart luksus. Heldige er vi som kan fikse fiskesuppe. Foto: Lisbeth Michelsen
HJEMMELAGET: Alt som er hjemmelaget er snart luksus. Heldige er vi som kan fikse fiskesuppe. Foto: Lisbeth Michelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Da jeg oppdaget den krøllete lappen i skolesekken gikk det opp for meg: - Nå forstår jeg hvorfor han ikke sa noe

Det er tirsdag. Jeg tror i alle fall det er en tirsdag, når jeg henger over komfyren og lager hvit saus. En béchamel.

Det er rart hvordan man ikke går lei av å se hvordan smør smelter, glir ut av sin faste form og gir ny farge til kjelebunnen. Så er det melet som raskt klumper seg i møtet med sin gule venn. Melken skal straks forvandle denne grøten til en silkemyk, nydelig hvit saus. Kanskje har vi i litt muskat?

Gleden ved å lage hverdagsmat er det færre og færre som kjenner på. Og jeg gir herved myndighetene store deler av skylda.

Selv har jeg alltid tenkt at skolen skal lære oss ting vi har nytte av her i livet. Så jeg spør: Hva vil du helst beherske: En god fiskesuppe eller annengradsligninger?

Søk i våre 5000 oppskrifter

Alle er enige om at vi må kunne skrive, lese og regne. Jeg også.

Men, se for deg den dagen du flyttet hjemmefra. Og du skulle lage deg din første middag. Ble det ostesmørbrød? Pulversuppe? Eller måtte du ty til Fjordlands ferdigmatsortiment?

Etter å ha fullført 12-13 år med utallige timer på skolebenken - så er denne nedrige pulversuppa belønningen?

Du har gått gjennom verdens mest striglede, gjennomarbeidede opplæringsregime, i tråd med nitidig utarbeidede læreplaner og undervisningen er utført med det siste innen pedagogiske . Du behersker diktanalyse herfra til evigheten, annengradsligninger og annen matte med bokstaver, du kan svømme og spille blokkfløyte.

Men, kan du lage hvit saus? Fiskesuppe?

Etter at fiskekakene ble servert, var det tid for skolearbeid. Da dukket det opp en krøllete lapp med en gla’melding i ranselen: Barna skal lage høstsuppe! Endelig noe matnyttig!

«Som vedlegg ligger det en oversikt over hva det er ønskelig at ditt barn tar med. I tillegg til grønnsakene ber vi også om at alle tar med seg en liten grønnsakskniv og en skjærefjøl», het det i meldingen. Nå forstår jeg hvorfor han ikke sa noe - han så nok for seg at dette ville kreve mye innsats.

Skolen reflekterer hva vi synes er viktig. Noen timer på barneskolen og en svingom innom skolekjøkkenet på ungdomsskolen, er det nok til å sette oss i stand til å lage mat i voksen alder?

Vi må nok konstatere at vi lever i Fjordlandet. Og det er bare dumt å sette lit til neste generasjon - det er den vi nå lærer at mat er noe man kjøper i plastpakker og varmer opp hjemme.

I meldingen het det for øvrig: «Vi kjøper inn buljong, salt og pepper».

Raust.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!