TEMPELSETRA CAFE:  Indiske Tilak Raj gleder seg til å få besøk i fjellheimen i Sirdal.
TEMPELSETRA CAFE:  Indiske Tilak Raj gleder seg til å få besøk i fjellheimen i Sirdal.Vis mer

Tiltak Raj serverer kebab i fjellheimen

Da kollegaen ble tatt for korrupsjon, googlet inderen etter et fredelig sted i verden. Nå serverer han kebab i Sigdal

- Jeg tar imot alle gjester som om de var familie, sier Tilak Raj.

(Dagbladet): På Tempelsetra kafé i Sigdal i Buskerud finner vi Tilak Raj, en blid 45-åring fra India, som har funnet sin plass i den norske fjellheimen. Bak disken serverer han turglade gjester norsk tradisjonsmat, men det er spesielt én rett som går igjen som en populær klassiker, nemlig kebab.

NYTT LIV:  Før Tiltak Raj overtok driften av Tempelsetra, var han bioingeniør i India.
NYTT LIV:  Før Tiltak Raj overtok driften av Tempelsetra, var han bioingeniør i India. Vis mer

Turistforeningen bekrefter overfor Dagbladet at inderen er ganske så alene om å tilby nettopp dette i påskefjellet i år.

Tilak Rajs gjestfrihet og matkunnskaper har gjort ham kjent i Sigdal kommune, hvor han har drevet både et gatekjøkken og en kafeteria i flere år. Det gode ordet om inderen som flyttet til Norge for 17 år siden, spredte seg også hele veien opp til eierne av Tempelsetra kafé, som lot ham ta over restauranten i fjor høst.

– Matlaging er min glede. Jeg blir aldri lei eller sliten av å lage mat, og det gjør meg til en veldig glad mann at jeg får lage så mye mat til andre. Kunder på Tempelsetra kjenner jeg som venner, sier han fornøyd.

Flyttet fra en korrupt arbeidsplass

Før Tilak fikk nyte og leve av norsk fjellidyll, var arbeidssituasjonen en helt annen for den daværende unge bioingeniøren i India. Da en kollega ble tiltalt for korrupsjon, måtte også 45-åringen forsvare sin uskyld:

– Jeg bestemte meg samme dagen for å skrive min oppsigelse, for jeg ønsket å komme meg bort. Da jeg prøvde å finne ut hvor jeg skulle leve, var den største prioriteringen å finne et sted uten slike problemer.

Tilaks Google-søk førte ham til Norge, hvor han fant mye informasjon som bekreftet at nordmenn er snille folk. Han satte seg dermed på flyet nordover som 28-åring.

– Det var en veldig god opplevelse å flytte til Norge, for alt jeg hadde lest, viste seg å være helt sant, fremholder han overfor Dagbladet.

TEMPELSETRA: Tilak Raj har både kebab og norsk tradisjonsmat på menyen. 
TEMPELSETRA: Tilak Raj har både kebab og norsk tradisjonsmat på menyen.  Vis mer

Selv om Tilak valgte å reise fra korrupsjon, var han ellers veldig fornøyd med livet i India. Faren hans drev et lege-firma med urtemedisin, og Tilak jobbet både med det og som bioingeniør. I tillegg var han nasjonal mester i bryting. Han har likevel ikke angret på valget av sitt nye hjemland.

– Jeg liker nesten alt med norsk kultur. Det er i hvert fall ingenting til nå som jeg ikke liker. Jeg vet at det er her det er best å leve, sier han.

Fikk hobbyen som levebrød

Da han ankom Norge, forsøkte Tilak Raj å få godkjenning på papirene sine som bioingeniør. Det skulle derimot være enklere sagt enn gjort, og han måtte gå for plan b.

– Matlaging har alltid vært min hobby, så jeg tenkte at det ville være enklere å starte i denne bransjen. Jeg har laget mye mat for meg selv, og som sportsmann har jeg hatt behov for masse kalorier, så det har gått i mye kraftig kost; som smør, nøtter, melkeprodukter og ost - i tillegg til mye hvitløk og ingefær, forteller han.

Som vegetarianer var han ikke klar over den store forskjellen mellom norsk og indisk mat, men han tilpasset seg raskt. I dag er matretter fra begge land svært populære på kafeen i fjellheimen.

– Da jeg begynte på Tempelsetra, så hadde jeg mye fokus på norsk tradisjonsmat, men jeg merker nå at det går mer i kebab, burger og pizza enn det andre vi har på menyen.

I tillegg til den internasjonale maten, serverer inderen flesk og duppe, rødspette, kjøttkaker og elggryte. Likevel er det de nye rettene som går unna.

– Norsk mat lager man på hytta. De som spiser kebab hos meg, anbefaler det videre, for det er bra kvalitet på råvarene med ferske grønnsaker, bedyrer han.

Gir det lille ekstra

Det hersker liten tvil om at innvandreren er svært stolt over restauranten på Tempelsetra. God stemning, full fart og glade mennesker passer overens medTilaks blide og gjestfrie vesen.

Når gjester kommer med hunder, gjør han plass til dem under tak, og når det kommer slitne barn etter en lang skitur før åpningstid, er han den første til å åpne dørene.

– Jeg tror ikke at noen som har vært hos meg, ikke har vært fornøyde. Jeg prater med alle og er blid, jeg samarbeider og tar gjestene mine i mot som familie. Det er min jobb, det er det jeg lever for. Alltid gi det lille ekstra, råder Tilak.

TAKKNEMLIG Tilak googlet etter et sted i verden hvor det fantes mange snille folk - og havnet i Norge. - Jeg stortrives! sier han.
TAKKNEMLIG Tilak googlet etter et sted i verden hvor det fantes mange snille folk - og havnet i Norge. - Jeg stortrives! sier han. Vis mer

Han forteller videre at alle jobber for seg selv for å leve, men for ham er det en stor bonus å få den gode kontakten med kunder og venner.

– Man kan gi glede til andre og det er ikke vanskelig hvis du bare vil. Et godt smil er alt som trengs, og da lever du bedre.

Har høye ambisjoner

Inderen har virkelig funnet sitt drømmested, og han synes at Norge er perfekt for mennesker. Det eneste som mangler for ham er krydder og urter, som han nå ønsker å importere til bygda.

– Jeg ser at mange trenger urtemedisin, spesielt vegetarianere. Drømmen er å informere mer om krydder og urter som nordmenn aldri har hørt om, som kan gjøre under for kroppen.

Han har flere ambisjoner for Tempelsetra kafé:

– Etter påske er seongen over, og da kan jeg bruke tid på å legge til flere forskjellige matretter. Vi skal også ha mer live-musikk, men i år var jeg litt sent ute med å booke, så det ble bare med to-tre ganger.

Man skal heller ikke se bort i fra at man møter på matglade Tilak i skiløypene neste sesong. I år var det nemlig litt dårlig føre, for inderen som har gått på ski et par ganger.

– Jeg tar gjerne en tur på beina, og er mye ute for å passe på at folk rundt meg har det bra. Kanskje det blir ski på beina neste år!

Les også:

Enkle og raske retter som er perfekte for fridagene

Det beste påskelammet lager du utendørs