Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

KOKKENES VILLESTE HISTORIER:

Da Mamma Mia-Meryl dukket opp på nabobordet, kunne ikke Kåre dy seg. - Jeg måtte bare spørre

Trond Moi og andre kjendiskokker om stjernemøter og uforglemmelige episoder fra restaurantlivet.

STJERNESKINN: Meryl Streep var i Oslo i 2001 for å være konferansier på Nobel-konserten sammen med Liam Neeson, da hun la veien om Briskeby for å spise omelett hos Trond Moi. Arkivfoto: Reuters/NTB Scanpix
STJERNESKINN: Meryl Streep var i Oslo i 2001 for å være konferansier på Nobel-konserten sammen med Liam Neeson, da hun la veien om Briskeby for å spise omelett hos Trond Moi. Arkivfoto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske kokker i eliteklassen rekker sjelden å kjede seg ved kjøkkenbenken. Dagbladet spurte kokkene ved noen av landets beste restauranter om deres mest uforglemmelige øyeblikk på jobb. Her er noen av svarene vi fikk.

MØTTE MERYL: Trond Moi har laget mat til kongelige fra hele Europa, og omelett til Meryl Streep. Foto: Jon Petter Thorsen
MØTTE MERYL: Trond Moi har laget mat til kongelige fra hele Europa, og omelett til Meryl Streep. Foto: Jon Petter Thorsen Vis mer

- Å lage lunsj til kongelige gjester fra hele Europa i forbindelse med bryllupet til Mette Marit og Håkon i 2001 var stas. Vi jobbet 48 timer i strekk, og la lista så høyt vi kunne, forteller Trond Moi fra Bølgen & Moi.

Maten falt tydeligvis i smak, for da lunsjen var over fikk Moi og laget hans stående applaus fra hele selskapet.

Moi glemmer heller aldri den dagen han var på jobb på Bølgen & Mois restaurant på Briskeby i Oslo, og en av verdens mest kjente skuespillere kom inn gjennom døren.

SIKRET SEG ET MINNE: Kåre Conradi var til stede i restauranten da Meryl Streep spiste lunsj, og sikret seg ifølge kjøkkensjef Moi et spesielt minne fra opplevelsen. Foto: NTB/Scanpix
SIKRET SEG ET MINNE: Kåre Conradi var til stede i restauranten da Meryl Streep spiste lunsj, og sikret seg ifølge kjøkkensjef Moi et spesielt minne fra opplevelsen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Det var Meryl Streep! Min store favoritt gjennom en årrekke. Plutselig sto hun der i baren min og ville ha omelett. Jeg var himmelfallen, forteller Moi.

Episoden fant sted i 2001, og Streep var trolig i den norske hovedstaden i forbindelse med at hun skulle være konferansier på Nobel-konserten.

Fikk hakeslepp

Lettere forbløffet lot Moi stjernen få spise i fred, uten å gjøre noe stort nummer ut av situasjonen, forteller han.

- Men jeg nøt hvert sekund hun var der, og snek meg til å se på henne så mye jeg kunne.

På et annet bord i rommet denne formiddagen satt tilfeldigvis Mois venner Ari Behn og Kåre Conradi.

- De to fikk helt hakeslepp da hun kom inn, og klarte ikke å la være å glane, forteller en lattermild Moi.

Da Streep hadde spist ferdig, kom hun i følge Moi ikke en gang ut døren sammen med sitt følge, før skuespilleren Kåre Conradi så sitt snitt:

- I likhet med meg var han svært begeistret for Streep. Etter å ha sett henne på nært hold var han så oppglødd at han rappet Meryls vinglass som et minne fra opplevelsen.

Kåre Conradi husker godt det som skjedde. Til Dagbladet forteller han at han også tok turen bort til Streeps bord, og snakket litt med henne.

- Blant annet om «Stones in his pockets», forteller Conradi, og sikter til forestillingen han hadde stor suksess med sammen med Øystein Røger på Nationaltheatret på den tiden.

- Etterpå spurte jeg kelneren om jeg kunne få glasset hennes. Det fikk jeg. Glasset satte jeg på Nationaltheatret, og der ble det stjålet. Mer dramatisk enn som så var det ikke, ler Conradi.

Traff kona på jobb for norsk fisk

Også Tom Victor Gausdal på restaurant Strand i Bærum har hatt gjester han aldri glemmer:

REISEMINNER: Tom Victor Gausdal møtte kona på jobb for norsk fisk i Ukraina. Foto: Anne Valeur
REISEMINNER: Tom Victor Gausdal møtte kona på jobb for norsk fisk i Ukraina. Foto: Anne Valeur Vis mer

- Det var selvsagt artig å ha besøk av kong Harald og dronning Sonja på Strand. Jeg må likevel innrømme at å servere Tony Hawk og teamet hans nok er det største øyeblikket for meg. Hawk er verdens største skateboardstjerne, og et navn jeg har fulgt helt siden jeg selv begynte å skate i 1986.

Gausdal kan se tilbake på store kokkeopplevelser fra mange steder i verden. Å ta sølv i det uoffisielle verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or, i 2005, åpnet en rekke dører for den unge kokken. Han har også reist og konkurrert mye med det norske kokkelandslaget gjennom 12 år, blant annet til Chicago og Singapore. Men reiseminnet han setter aller størst pris på har han fra et helt annet sted:

- Det beste var nok da jeg kom til ambassaden i Kiev i Ukraina på oppdrag for norsk fisk, og møtte hun jeg er gift med i dag.

ALLE SLAGS GJESTER: En av dem skapte spesielt stort oppstuss, minnes Bent Stiansen. Foto: NTB/Scanpix
ALLE SLAGS GJESTER: En av dem skapte spesielt stort oppstuss, minnes Bent Stiansen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Bocuse d'Or har også betydd mye for Bent Stiansen fra restaurant Statholdergaarden. Han tok gull i konkurransen i 1993, og forteller at seieren ga ham gullnøkkelen til de innerste sirklene av verdens kulinariske elite.

- Dro opp strømpebuksen

Stiansen har flere ganger servert verdenskjente navn i stjernerestauranten i Kvadraturen. Han trekker fram to han satte ekstra pris på:

- Vi har servert både Kofi Annan og Desmund Tutu. To helt forskjellige afrikanske ledere som begge utstråler en visdom, kjærlighet og klokskap en kan lære mye av.

Som restaurantinnehaver opplever man gjester av alle slag. En av de mer besynderlige opplevelsene Stiansen har hatt i den eksklusive restauranten sin, sto en middelaldrende kvinne for:

RINGEN BLE BORTE: Gjesten skulle fri på restauranten til Dag Tjersland, men hvor var ringen? Foto: Christian Brun
RINGEN BLE BORTE: Gjesten skulle fri på restauranten til Dag Tjersland, men hvor var ringen? Foto: Christian Brun Vis mer

- Hun sto midt på gulvet i restauranten, der hun plutselig løftet opp skjørtet og trakk strømpebuksene godt opp rundt midjen, til stor indignasjon for de andre gjestene.

Dag Tjersland driver restaurant Baltazar og Skur 33 i Oslo. Han har mange gode, særlig italienske, minner fra sin kokkekarriere. Tjersland har blant annet drevet restaurant i Toscana, og laget mat til 600 mennesker under OL i Torino.

Av de mer kuriøse opplevelsene glemmer han derimot aldri det som skjedde på Baltazar i Oslo, da en gjest i klassisk Hollywood-stil ba Tjersland om å bake en ring inn i en kake.

- Gjesten skulle fri til sin kjære. Problemet var bare at ringen var borte da kaken ble satt på bordet. Den var umulig å finne. Jeg lurer ennå på hva som egentlig skjedde, forteller Tjersland.

Måtte flytte strømløst kjøkken

Kari Innerå i Bygdøy Allé-restauranten BA 53, minnes med gru den gangen strømmen gikk på restauranten.

TØFF KVELD: Strømmen gikk på restauranten til Kari Innerå, og alt ble kaos. Foto: Sune Eriksen
TØFF KVELD: Strømmen gikk på restauranten til Kari Innerå, og alt ble kaos. Foto: Sune Eriksen Vis mer

- Vi tilberedte det vi klarte på ettervarmen på komfyren, men måtte flytte hele kjøl- og fryselageret vårt til en annen restaurant. I det vi hadde lastet alt ut av bilen og inn på den andre restauranten midt på natten, kom strømmen tilbake...

Hele Norges coronakart