OPPFINNSOMME: Den hvite jakka var stiftet fast til veggen, og de mørke partiene avslører hvor man holdt for å åpne den skjulte veggen. Foto: Mattilsynet
OPPFINNSOMME: Den hvite jakka var stiftet fast til veggen, og de mørke partiene avslører hvor man holdt for å åpne den skjulte veggen. Foto: MattilsynetVis mer

Lagt i bakken i dramatisk aksjon:

Da Mattilsynet slo til mot restauranten, kom plutselig en mann løpende ut av veggen

Mattilsynets årvåkne inspektører avdekket hemmelig rom på asiatisk restaurant i Oslo.

(Dagbladet): Tenk deg at du er på en helt vanlig restaurant midt i Oslo sentrum. Så, med ett, hører du et hyl fra en politimann som roper: «Stopp den mannen! Han kom ut av veggen!». Samtidig som personen blir anholdt, blir du oppmerksom på at en skjult dør i den ene veggen på personalrommet er åpnet - og at det innenfor er et hemmelig produksjonskjøkken fylt med blant annet ulovlige andeegg fra Taiwan!

RUTINERT: Seniorinspektør Egil Nergård deltok i aksjonen, der det bak en skjult vegg ble avdekket et hemmelig produksjonskjøkken. Foto: Lars O Gulbrandsen
RUTINERT: Seniorinspektør Egil Nergård deltok i aksjonen, der det bak en skjult vegg ble avdekket et hemmelig produksjonskjøkken. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Hendelsen - som nå blir omtalt gjennom Dagbladet – viser ifølge Mattilsynet hvor utspekulerte enkelte kan være. Etter som serveringsstedet seinere har startet opp igjen med nye eiere, og hendelsen ligger godt tilbake i tid, velger Dagbladet å ikke offentliggjøre navnet.

Den godt planlagte kontrollen var et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, politiet, Tollvesenet og Mattilsynet - og førte til at kinarestauranten ble stengt grunnet helsefare.

- Da vi kom inn i lokalet, gikk en kollega og jeg umiddelbart i gang med å sjekke matvarenes opprinnelse i fryseboksene på restauranten, forteller seniorinspektør Egil Nergård - som stilte i aksjonen fra Mattilsynets side.

Han forteller videre:

- Samtidig gikk en politimann inn i personalgarderoben. Plutselig hører vi ham rope: «Stopp den mannen, han kommer ut av veggen!». Umiddelbart ser vi på hverandre og lurer på om det har tørna for mannen, men så ser vi en kineser komme løpende i full fart! En av tollerne fikk fysisk stoppet ham, slik at han raskt kunne anholdes. Da oppdager vi også at det er en skjult inngang fra personalgarderoben til et eget produksjonskjøkken - og at denne døra nå sto på vid gap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av rapporten som ble laget, framgår det at produksjonsforholdene på det skjulte kjøkkenet og lageret var svært uhygieniske. Mattilsynet beslagla også 732 fermenterte andeegg ulovlig innført fra Taiwan.

ELENDIG HYGIENE: På et hemmelige rom fant inspektørene blant annet flere kasser med kylling. Foto: Mattilsynet
ELENDIG HYGIENE: På et hemmelige rom fant inspektørene blant annet flere kasser med kylling. Foto: Mattilsynet Vis mer

«Virksomheten har foretatt grove og vesentlige brudd på bestemmelser gitt i medhold av matloven. De har utsatt forbrukerne for en betydelig helsefare ved å drive på en særdeles uhygienisk måte og i et produksjonslokale som var skjult for myndighetene,» heter det blant annet.

Advokat Odd Kristian Johansen mente på vegne av eierne av kinarestauranten at ileggelsen av virksomhetskarantenen var et altfor strengt virkemiddel, «siden de ikke har skjult produksjonslokalet med hensikt.» Mattilsynet fikk imidlertid fullt medhold av klageinstansen - og mente at måten inngangen til lokalet var skjult, og at det heller ikke var meldt inn som næringsmiddelvirksomhet - viser at lokalet med hensikt ble benyttet til å lage mat der hvor tilsynet ikke har hatt adgang.

Oppdager ulovlig arbeidskraft

STENGT: Forholdene i kinarestauranten førte til at den ble beordret stengt. Foto: Mattilsynet
STENGT: Forholdene i kinarestauranten førte til at den ble beordret stengt. Foto: Mattilsynet Vis mer

Trine Hammer i Arbeidstilsynet bekrefter at de for bare få uker siden avdekket serveringssteder med ulovlig arbeidskraft.

- Det er svært sjelden vi har en aksjon uten at vi har avdekket ulovlig arbeidskraft. Det er høy grad av utnyttelse når det kommer til lønn og arbeidstid. Arbeidsgivere er blitt mer kyniske. Dette foregår både i restaurant og gatekjøkken, framholder Hammer som er tilsynets nasjonale koordinator.

FORBUDT INNFØRT: Inspektørene beslaglagte en rekke fermerte andeegg under aksjonen - ulovlig importert fra Taiwan. Foto: Mattilsynet
FORBUDT INNFØRT: Inspektørene beslaglagte en rekke fermerte andeegg under aksjonen - ulovlig importert fra Taiwan. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Hvorfor er det slik, tror du?

- Dette er en lavterskelbransje for dem som ikke har gyldige tillatelser på plass; dette gjelder både oppholdstillatelse og anledning til å arbeide. Vår erfaring er at hvis en bedrift begår lovbrudd ett sted, gjentar det seg gjerne også på andre områder. Vi er veldig glad for at det nå er innført minstelønn i bransjen. Dette virkemiddelet bidrar til å synliggjøre den useriøse delen av bransjen,

Hun framholder at det er positivt at etatene jobber tett sammen og får avdekket blant annet ulovlig arbeidskraft mye tidligere enn før.

PØLSETEST: De danske, røde pølsene kommer til Norge. Men smaker egentlig det norske folk forskjell? Video/klipp: Frida Andersen, reporter: Nicolai Aagaard Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/mat/na-kommer-de-rode-polsene-til-norge---fargen-kommer-fra-hvaforno-sa-du/69763735 Vis mer

- Hva skjer med dem som blir pågrepet?

- Er politiet med på aksjonene, er dette deres ansvar. Hvis vi har tilsyn uten dem, melder vi fra til UDI, forteller Trine Hammer.

FØLGER MED: Trine Hammer i Arbeidstilsynet setter stor pris på samarbeidet med blant annet Mattilsynet. Hun bekrefter at de for få uker siden avslørte ulovlig arbeidskraft på et serveringssted. Foto: Privat
FØLGER MED: Trine Hammer i Arbeidstilsynet setter stor pris på samarbeidet med blant annet Mattilsynet. Hun bekrefter at de for få uker siden avslørte ulovlig arbeidskraft på et serveringssted. Foto: Privat Vis mer

Arbeidstilsynet har siden 2015 hatt et spesielt fokus på forholdene i serveringsbransjen, og konstaterer at forholdene er ryddet opp mange steder.

Kokker i håndjern

KONFISKERT: Et kjøleskap med ulike matvarer av usikker opprinnelse ble også funnet på rommet bak den skjulte døra. Foto: Mattilsynet
KONFISKERT: Et kjøleskap med ulike matvarer av usikker opprinnelse ble også funnet på rommet bak den skjulte døra. Foto: Mattilsynet Vis mer

Gjennom 18 års tjeneste har seniorinspektør Egil Nergård i Mattilsynet gang på gang erfart at virkeligheten overgår fantasien. Han understreker at de aller fleste som har serveringssteder i Oslo-området driver godt, men at det alltid vil finnes unntak:

- Av og til hender det at de involverte får det veldig travelt med å komme seg unna, når vi er ute på inspeksjon. På en felleskontroll for noen år siden rømte en opp på taket, tråkket feil og datt gjennom og ned til oss! En annen gang rømte kokken fra restauranten vi undersøkte, og gjemte seg bak noen gravstøtter på Vår Frelsers gravlund! Men vi fikk pågrepet både han og kollegaen. Politiet påførte dem håndjern, samtidig som gjestene i restauranten satt og lurte på hvor maten deres ble av …

Marit Kolle, avdelingssjef ved Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum, er svært stolt av sine medarbeidere - som seniorinspektør Nergård:v

- Egil er en av Mattilsynets mest erfarne og kompetente inspektører innen matkrimarbeidet. Han har jobbet med ulovlig omsetning av mat og samarbeidet tett med andre etater i over 17 år. Han har et brennende engasjement for området, og er også en ressursperson for Mattilsynet i opplæringen av andre inspektører på området, konstaterer hun.