Derfor må mange på Legevakten

Da Oslo-legen fikk inn enda en pasient som hadde sklidd på glatta, diktet han opp en «resept»

Glatte gater og uhell på kjøkkenet får titusener til å oppsøke legevakten i Oslo. I Bergen - derimot - kan rullende søppelkasser medføre stor fare...

BÆ-BU: En rekke fallulykker i 2017 fikk dr Knut Melhuus til å skrive ut et humørfylt dikt (se nede i artikkelen) med illustrasjon av Jan Erik Birkelid.
BÆ-BU: En rekke fallulykker i 2017 fikk dr Knut Melhuus til å skrive ut et humørfylt dikt (se nede i artikkelen) med illustrasjon av Jan Erik Birkelid.Vis mer

(Dagbladet) Ifjor kunne avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo Skadelegevakt fortelle hvordan byens beboerebare delvis lyktes med sin matlaging. Blant annet hadde Melhuus og kollegene hatt besøk av en beruset pasient som av mangel på andre hjelpemidler brukte en kløyveøks til å dele opp pizzaen - noe som medførte en avkappet finger!

GLIMT I ØYET: Dr Knut Melhuus anbefaler leserne å la den skarpeste kjøkkenkniven bli liggende i skuffen.
GLIMT I ØYET: Dr Knut Melhuus anbefaler leserne å la den skarpeste kjøkkenkniven bli liggende i skuffen. Vis mer

Rapporten «Skår i gleden» viste at det i 2016 totalt var 58 258 uhell i Oslo. Blant disse var 1540 kvinner og menn som kuttet seg under matlaging, veldig ofte skjedde skadene som følge av uvøren omgang med kniv. Blodferske tall tyder på at fjoråret endte enda verre:

- Antall ulykkesskader har økt med 6,5 prosent hittil i år. En økning som langt overskrider befolkningsøkningen, bekrefter dr Melhuus overfor Dagbladet.

Han legger til:

- Mye av dette skyldes skader i forbindelse med positive aktiviteter i befolkningen ute og inne, men mer enn halvparten av økningen er dessverre uheldige fotgjengere på glattisen som som følge av underkjølt regn i hovedstaden.

På matfronten er det registrert nær samme antalle skader i 2017 som i 2016.

Les også: Først ble to pasienter behandlet for «avokadoskade». Så måtte også overlegen til pers

- Antall uhell med avokado har gledelig gått ned fra 87 i 2016 til 66 i 2017, men kutt i fingertupper etter nærkontakt med mandolin veier opp for dette med en økning fra 38 til 59, forteller avdelingsoverlegen.

Under kan du lese den uvanlige «resepten» han skrev i anledning alle som hadde sklidd og skadet seg i ifjor!

DELE AVOKADO: Dette er den tryggeste måten å dele en avokado og fjerne steinen. Video: Per Ervland Vis mer

- Pass opp for kålrabi og søppelkasser!

Fungerende legevaktsjef Torbjørn Hiis Berg i Bergen kommune røper at 33 000 pasienter i fjor ble behandlet på bruddavdelingen i byen.

- Noen opplever problemer når kniven treffer steinen i avokadoen, og andre når de skal skjære opp kålrabi før jul. Men det er glatte skosåler som er bakgrunnen for at flest pasienter oppsøker oss, forteller Berg.

- Hvilke andre type skader peker seg ut fra fjorårets statistikk?

- Underkjølt regn og glatte sko er ingen heldig kombinasjon. Mange eldre er flinke til å bruke brodder, og jeg skulle ønske at også de yngre - som ofte går med joggesko uansett årstid - lærte seg dette. Ellers er det ikke å anbefale å hente avisen vinterstid med tøfler på beina. Vi har også dem som kommer til oss etter at de har vært ute og hoppet i søppelbøtta, med tanke på å få mer plass. Men når søppelbøtta har to hjul og den begynner å rulle, hender det at personen faller ned og brekker et håndledd eller to! fremholder Bergens fungerende legevaktsjef med et smil.

Skrev dikt om fallskader

TRAVLE DAGER: Bergens fungerende legevaktsjef Torbjørn Hiis Bergh ønsker at flere bruker brodder når det er glatt.
TRAVLE DAGER: Bergens fungerende legevaktsjef Torbjørn Hiis Bergh ønsker at flere bruker brodder når det er glatt. Vis mer

I 2015 ble Melhuus kåret til «Årets Oslo-lege», etter i mer enn 30 år å ha vært Oslobefolkningens lege på skadelegevakten når det gjelder akutte skader. Knut Melhuus har gjort stort lykke med kombinasjonen både å være svært dyktig i jobben sin, samtidig som han evner å ha et skråblikk på alle mattabbene som fører til lange køer på legevakten.

Dagbladet har fått tillatelse til å bringe diktet den anerkjente legen skrev, med den treffende tittelen «Polka på holka». Her viser han til resultatene av blant annet underkjølt regn.

- Hva er ditt råd til folk framover, slik at man reduserer sjansen for å måtte oppsøke Skadelegevakten?

- Legg den skarpeste kjøkkenkniven i skuffen og bruk brodder ute, anbefaler dr Knut Melhuus.