Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Da Oslo-legen hadde behandlet nok en grandis-skade, skrev han ut en uvanlig «resept»

Mange forsøker å unngå nattspising nå i januar for vektas skyld - men det kan også by på blodig alvor.

MATTABBER:  Dr KnutMelhuus skrev et dikt basert på en virkelig hendelse (se nede i artikkelen) med illustrasjon av Jan Erik Birkelid.
MATTABBER:  Dr KnutMelhuus skrev et dikt basert på en virkelig hendelse (se nede i artikkelen) med illustrasjon av Jan Erik Birkelid. Vis mer

Du kjenner deg kanskje igjen: Etter en helgetur på byen kommer du hjem, åpner døra og merker at du er litt «fysen». Å så godt det hadde vært med nattmat i form av å slenge en frossenpizza i ovnen eller fryst hamburger i stekepanna, eller - oj, nå kom jeg på det: Hva om jeg varmer opp honningkaka fra fryseren, som vi fikk fra tante Ingebjørg til jul?

Avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo Skadelegevakt vet bedre enn noen at alkoholkonsum påvirker adferden til nordmenn, for alle matvarene nevnt over er bakgrunnen for at mange i 2016 måtte oppsøke Legevakten i all hast. I dag er legevakten i hovedstaden en av Europas største skadelegevakter, og gjennomfører årlig mer enn 100 000 konsultasjoner.

FYSEN? - Det skjer dessverre en del ulykker når folk skal lage seg nattmat, bekrefter avdelingsoverlege Knut Melhuus.
FYSEN? - Det skjer dessverre en del ulykker når folk skal lage seg nattmat, bekrefter avdelingsoverlege Knut Melhuus. Vis mer

- 770 kvinner og like mange menn kuttet seg under matlaging på kjøkkenet i løpet av året. Gjennomsnittsalder for begge kjønn var 28 år, og i over tusen av tilfellene skjedde skadene som følge av uvøren omgang med kniv, forteller Melhuus til Dagbladet.

Rapporten «Skår i gleden» viser at det var 58 258 uhell i Oslo i 2016.

- Av 1035 rapporterte skoldingsskader skyldtes ett konkret tilfelle bruk av honning?

- Når man lager honning-kaker, skal honningen varmes til 50-60 grader. Brannskade på hånden var årsaken til at vedkommende oppsøkte oss, forteller Knut Melhuus.

Deling av frossenvarer farlig

Deling av frossenvarer er en høyrisikosport både dag og natt, viser tallene fra Oslo Skadelegevakt. 32 personer skadet seg i løpet av året med en kniv og maten på høykant:

- Man holder to frosne hamburgere på høykant mellom tommel og pekefinger og forsøker å dele disse med skarp kniv. Kniven glipper og treffer hånden. Vårt råd hvis kjøkkengulvet er rimelig rent: slipp de frosne burgerne i gulvet og de deler seg perfekt, konstaterer Melhuus med glimt i øyet.

I 2015 ble Melhuus kåret til «Årets Oslo-lege», etter i mer enn 30 år vært Oslobefolkningens lege på skadelegevakten når det gjelder akutte skader.

RUTINERT: I over 30 år har dr Knut Melhuus behandlet pasienter som blant annet har skadet seg under matlaging.
RUTINERT: I over 30 år har dr Knut Melhuus behandlet pasienter som blant annet har skadet seg under matlaging. Vis mer

Knut Melhuus har gjort stort lykke med kombinasjonen både å være svært dyktig i jobben sin, samtidig som han evner å ha et skråblikk på alle mattabbene som fører til lange køer på legevakten.

- Brannvesenet har etter diverse kjøkkenbranner i det siste hatt en kampanje hvor de anbefaler kald nattmat. På samme måte oppfordrer vi folk til å velge kjøkkenredskap med omhu når sulten skal stilles etter en fuktig tur på byen.

Dagbladet har fått tillatelse til å bringe diktet den anerkjente legen skrev, med den treffende tittelen «Nattmat». Her viser han til en beruset pasient som av mangel på andre hjelpemidler brukte en kløyveøks til å dele opp pizzaen - noe som medførte en avkappet finger ...

- Joda, øks på frossenpizza er en historie fra virkeligheten. Den er riktignok noen år gammel, men fortsatt aktuell, bekrefter Melhuus overfor Dagbladet.

- Hva er ditt råd til folk som er uheldige under matlagingen?

- Når uhellet er ute og man kutter seg i hånden, er førstehjelpsbehandlingen komprimerende bandasje, hånden høyt og taxi til Storgata 40 her i Oslo. Det er forresten mest en myte at det er flere som skader seg under julebordsesongen som nylig er tilbakelagt. Mange skader – ja – men på Skadelegevakten registrerer vi nesten like mange resten av året, konstaterer avdelingsoverlege Knut Melhuus.

Les også:

Mattabber kan gi deg kraftig magetrøbbel

Slik holder du kjøkkenet ryddig når du lager mat

Matlaging: Ikke sett dette i mikroen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling