Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Aja bryggeri i Sundland

Da pappaen sto ved et veiskille i livet, måtte Inga bestemme seg: Nå viser det seg at hun brygger på noe stort

- Folk tror ikke at kvinner kan lage øl.

MUSIKALSK Før Inga Oskal Eidsvåg (t.v.) fant sin nye yrkesvei, stilte hun og kusina Ina i 2008 opp i Sami Grand Prix. Foto: Privat
MUSIKALSK Før Inga Oskal Eidsvåg (t.v.) fant sin nye yrkesvei, stilte hun og kusina Ina i 2008 opp i Sami Grand Prix. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Sundland utenfor Drammen finner vi Aja bryggeri, et hjertested for Inga Oskal Eidsvåg (25), som har drevet stedet med sin far siden 2014. Et modig steg av Inga gjorde at drømmen hennes om å drive sitt eget bryggeri gikk i oppfyllelse, mye tidligere enn antatt.

image: Da pappaen sto ved et veiskille i livet, måtte Inga bestemme seg: Nå viser det seg at hun brygger på noe stort

- Faren min hadde kommet til et punkt i arbeidskarrieren hvor han følte at han ikke kom videre. Han var ved et veiskille. Skulle han gå tilbake til vinimport, som han hadde jobbet med tidligere, eller skulle han gjøre noe annet? Heldigvis ble det bryggeri, forteller Inga.

Drømmen om eget bryggeri

Inga befant seg midtveis i studiene i Oslo, med en hyggelig deltidsjobb på Vinmonopolet, da faren hennes plutselig kom til et brudd i livet. Drømmen om å starte et eget bryggeri hadde vært en tanke hos henne lenge, men noe hun ikke turte å drømme om i nær fremtid. Skjebnen skulle derimot få fortgang i planene, og plutselig stod de med nøkler i hånden til sitt eget bryggeri.

- Jeg fikk overtalt ham til å starte vårt eget bryggeri. Vi hadde tenkt til å ta det litt rolig i starten, men plutselig stod Haandbryggeriets gamle lokaler ledige. De som eier lokalene ga oss en veldig bra leieavtale, hvor vi slapp å betale leie før etter seks måneder. Da slo vi til og her har vi vært siden!

Faren sitt valg om å endre karriereretning har hatt sin påvirkning på Inga, som har tatt stor lærdom av at det aldri er for sent til å følge drømmene sine. Selv har hun studert filosofi, selv om mange frarådet henne fra å gjøre det, og det er noe hun aldri har angret på.

- Det er viktig å tenke på jobbmuligheter når en velger studie, men det er enda viktigere at det man studerer er noe man virkelig er interessert i. De som brenner nok for det de holder på med vil lykkes. Det er i hvert fall mitt inntrykk.

Brygger med samiske toner

På tross av at bryggeriet ligger i Drammen henter de stor inspirasjon fra opphavet til Inga, nemlig fra samisk kultur. ”Aja” betyr kilde på samisk og logoen er inspirert av et solhjul som er funnet på en helleristning.

- Vi har et øl som heter Noaidi. Det betyr sjaman. Vi pleier å si at det er et magisk øl, men det er jo selvsagt opp til den enkelte å avgjøre.

For øyeblikket brygger de en stor tank med Noaidi, som akkurat har fått en dose av en hemmelig ingrediens, nemlig litt joik fra Inga. Da er det bare tålmodighet som gjenstår, før man kan smake på de edle, nordiske dråpene.

Og samiske toner kommer regelrett ut av Inga, som nylig representerte Aja bryggeri på Bryggeribråk, en ærefull kamp om å bli det bryggeriet i Norden som er best til å sette øl til mat.

- Jeg tok en joik og folk syntes det var veldig morsomt. Vi tapte likevel, men vi følte i hvert fall at vi ga alt.

Viser stor styrke

Gladjente: Inga er storfornøyd med at drømmen om eget bryggeri er gått i oppfyllelse. Foto: privat
Gladjente: Inga er storfornøyd med at drømmen om eget bryggeri er gått i oppfyllelse. Foto: privat Vis mer

Den blide brygge-entusiasten forteller at hun trives svært godt i øl-miljøet og at hun føler seg veldig respektert av andre øl-konkurrenter, men fordommene til henne som kvinnelig brygger kommer derimot utenfra.

- Når jeg møter kunder og pappa er med, så antar de at det er han som brygger og ikke meg. Folk tror ikke at kvinner kan brygge øl, eller er sterke nok.

I dag har Aja bryggeri mange forskjellige øl i porteføljen, men ti totalt som de brygger fast. Ølet lages etter den belgiske bryggetradisjonen, og alle ølene ettergjæres på flaske, siden det gir den beste kvaliteten. De selger mest øl til Vinmonopolet, men også en del til Gulating-kjeden av ølbutikker, lokale Meny-butikker, barer og restauranter.

- Jeg er den som brygger mest av meg og pappa. Vi prøver å brygge tre ganger i uka, men noen uker er det så travelt at vi bare rekker to. Å brygge øl tar en hel arbeidsdag, og det er en del tunge løft i tillegg til mye vasking. En må like fysisk aktivitet for å jobbe i et bryggeri, hvor mange av prosessene er manuelle.

I tillegg til å brygge selv, importerer Inga øl fra Belgia og selger det til Vinmonopolet. Hun gjør også mye administrativt for bryggeriet, melder opp produkter og følger opp kunder.

- Med bare to ansatte er vi helt avhengige av at vi begge kan alt.

Har arvet smaken for kvalitet av familien i nord

- Jeg har likt øl fra den første smaken. En av de første ølene jeg smakte var et trappistøl fra Belgia. Det var en blå Chimay og den smakte helt annerledes enn Aass pils, som var min eneste ølreferanse på det tidspunktet. Helt siden jeg smakte den har jeg hatt en forkjærlighet for belgiske øl.

Fascinasjonen for øl og smaker førte til at Inga og faren, Jan-Tore, begynte å brygge sammen hjemme, etter at de fikk et ølbryggerkurs hos Ølakademiet i julegave fra familien. Gaven førte til en ny lidenskap for far og datter.

- De tenkte at det kanskje ville gjøre at de fikk litt godt øl ut av julegavene. Det skulle vise seg å være en veldig lur investering, forteller Inga.

Ingen i familien har drevet med ølbrygging tidligere, men alle liker heldigvis øl. Deler av slekta i nord holder på med reindrift, så neste steg på agendaen blir å få til noen spennende samarbeidsprosjekter, avslører 25-åringen.

- Øl og reinkjøtt er en strålende kombinasjon!

Inga er oppvokst som forsvarsbarn og har aldri bodd på en plass lengre enn seks år. I følge henne selv har dette gjort henne fleksibel, siden hun har blitt tvunget til å bli kjent med folk på hvert sted.

- Det hjelper veldig i den jobben jeg har i dag, for øl selger seg ikke av seg selv!

Bryggeglede: Aja bryggeri har mange gode øl i porteføljen. Her brygger Inga med humleblomst. Foto: privat
Bryggeglede: Aja bryggeri har mange gode øl i porteføljen. Her brygger Inga med humleblomst. Foto: privat Vis mer

25-åringen vet aldri helt hva hun skal svare når folk spør hvor i Norge hun kommer fra, men det er en plass som har fått en ekstra stor plass i hjertet hennes.

- Det føles veldig som å komme hjem når jeg reiser til Kautokeino og Bardufoss, og jeg har lært mye av familien min der. Jeg har fått en respekt for råvarer som jeg har tatt med meg sørover. Det å bruke gode ingredienser er en nyttig egenskap.

Øl og musikk i harmoni

I tillegg til å være en ivrig øl-entusiast, har musikken også fått en stor plass i hjertet til Inga, som har lært masse om sang og musikk fra familien i Kautokeino. I 2008 tok hun talentet videre til Sámi Grand Prix, hvor hun og kusinen, Ina, fremførte en egenkomponert, moderne samisk sang.

- Det var en veldig flott opplevelse. Det er alltid stor stas å være i Kautokeino under påskefestivalen. Masse folk, kule arrangementer, konserter og topp stemning! Under fornorskningstiden var joik forbudt, så det er fantastisk at det finnes arrangementer som Sámi Grand Prix, som hyller samisk musikk og kultur.

De to kusinene komponerte sangen, Niegadit, som handler om det som mange sanger gjør, nemlig kjærligheten. Den daværende 16-årige Inga hadde allerede store planer for seg selv og livet sitt.

- Det å skape noe selv har alltid vært en drøm, enten det er på en scene, med en oppgave eller et øl. I Norge har vi alle forutsetninger for å lage verdens beste øl. Det inspirerer meg.

I tiden fremover ønsker hun å kombinere sine to interesser oftere. Øl og musikk er jo tross alt beryktet for å gå hånd i hånd.

- BD57, Brewdog-baren i Oslo, arrangerte Bryggeri Roast i fjor høst, en konkurranse mellom bryggeriene hvor en skulle «roaste» motstanderens øl. Da hadde jeg med gitaren i et par av rundene. Ellers skal jeg fortsette å synge til ølet når det står på tank. Kan ikke skjønne noe annet enn at det vil ha en positiv effekt på ølet, avslutter den tøffe jenta fra nord.

Les også:

Mari Boine nekter å være samenes talsperson

Vant ølkonkurransen med seks år gammelt øl

For 20 år siden beklaget kongen behandingen av samene. I dag gikk Erna Solberg langt i å gjøre det samme

Slik blir du en ølkjenner