Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

60 prosent av cashewnøttene kommer fra Vietnam:

Da rapporten avslørte at barn og straffanger jobbet med nøttene du spiser, tok Rema-leverandøren grep

Rema 1000s nøtteleverandør hylles for grep som endrer hverdagen for utsatte arbeidere.

GIFTIG: Cashewnøtten er omgitt av et dobbelt skall, og mellom disse lagene er et stoff, ikke helt ulikt det som finnes i eføy, som kan gi allergiske reaksjoner, både ved berøring og innhalering. Foto: IEH
GIFTIG: Cashewnøtten er omgitt av et dobbelt skall, og mellom disse lagene er et stoff, ikke helt ulikt det som finnes i eføy, som kan gi allergiske reaksjoner, både ved berøring og innhalering. Foto: IEH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den buede cashewnøtta - som strengt tatt er et frø - er et stadig mer vanlig innslag i det norske kostholdet. Den er populær i vegansk og raw food-kjøkken, og nå importerer vi cashewnøtter for 120 millioner kroner i året. Omtrent 60 prosent av disse er fra Vietnam.

Det er ikke uproblematisk. En ny kartlegging viser at arbeidere i cashewbransjen mangler grunnleggende rettigheter som kontrakter, organisasjonsfrihet og regulerte arbeidsforhold.

Denne kartleggingen er første del av et samarbeid ledet av Initiativ for etisk handel (IEH) mellom flere av de største dagligvarekjedene, produsentene og Fairtrade Norge, og rapporten ble lagt fram torsdag for representanter fra cashewbransjen i Ho Chi Minh City (se faktaboks).

Til stede var også Norges ambassadør i Vietnam, Grete Løchen.

Barn i arbeid i familiebedrifter

IEHs rapport avdekket også noe barnearbeid, men i mindre systematisk grad enn tidligere funn har avdekket.

Barn som plukket cashewnøtter ble bare observert i mindre familiebedrifter, der de hjalp foreldre med innhøsting etter skoletid.

- Hvor ille har cashewarbeiderne det egentlig?

- Det er mest et strukturelt problem, at arbeiderne ikke har ordentlig frihet til å forhandle - eller organisere seg, sier Heidi Furstøl, daglig leder i IEH i Norge. Vietnam har foreløpig bare ratifisert fem av de åtte fundamentale konvensjonene fra FNs arbeiderorganisasjon ILO, men har ikke tatt inn konvensjonene om organisasjonsfrihet og forhandlingsrett - eller avskaffet tvangsarbeid.

Det er her IEH ønsker å sette inn støtet.

- Vi ønsker bedre opplæring av arbeiderne - i hvilke rettigheter de har.

MØTER BRANSJEN: En stor delegasjon møter den vietnamesiske cashewbransjen i dag. (Fra venstre) Heidi Furustøl, daglig leder Initiativ for etisk handel, Line Wesley-Holand senior rådgiver Fairtrade Norway, Grethe Løchen, Norges ambassadør i Vietnam; Vu Duc Bo Director at Tien Hung Cashew Sustainable Group, Hung Tran Faitrade Network of Asia and Pacific Producers, Ole Henning Sommerfelt seniorrådgiver Initiativ for etisk handel.
MØTER BRANSJEN: En stor delegasjon møter den vietnamesiske cashewbransjen i dag. (Fra venstre) Heidi Furustøl, daglig leder Initiativ for etisk handel, Line Wesley-Holand senior rådgiver Fairtrade Norway, Grethe Løchen, Norges ambassadør i Vietnam; Vu Duc Bo Director at Tien Hung Cashew Sustainable Group, Hung Tran Faitrade Network of Asia and Pacific Producers, Ole Henning Sommerfelt seniorrådgiver Initiativ for etisk handel. Vis mer

Målet er selvsagt at de skal få lovfestede arbeidstakerrettigheter, men Furustøl erkjenner at dette kan ta tid å få innført i en ettpartistat.

Lærer rettigheter av svensk app

Et av hjelpemidlene Furustøl håper å ta i bruk i Vietnam er en spesialtilpasset digitalt bevisstgjørings- og opplæringsverktøy som IEH har utviklet sammen med den svenske startup-en QuizRR, med midler fra Norad.

Her kan både arbeidere og ledere få opplæring i rettigheter, gjennom korte videosnutter og påfølgende spørsmål for arbeiderne og ledelsen.

- Vi har nå utprøvd en pilot i Bangladesh og neste steg er å kombinere den digitale treningen med face-to-face trening av de tillitsvalgte - såkalt Blended Learning.

- Dette er et helt unikt prosjekt, som vi ønsker å bruke som modell for etisk handel i alle land, sier Furustøl.

Appen har også vært brukt i Thailand, Kina og India - og IEH ønsker å prøve den ut i Pakistan, Myanmar - og også Vietnam.

I dag fungerer programmet bare på laptop, men den utvikles nå også for smarttelefoner. Gjennom medlemmer i de ulike landene IEH er representert, har de potensial til å nå 15 millioner arbeidere.

- Dette er demokratibygging fra bunnen og opp!

Brukte straffanger til tvangsarbeid

Funnene i rapporten høres ille ut, men ifølge daglig leder i Foodman, Petter Gunnan, er det likevel en klar forbedring fra da Foodman startet å importere cashewnøtter fra Vietnam for ti år siden. Foodman produserer egne merkevarer for flere av de store dagligvarekjedene, og står blant annet bak flere av Rema 1000s nøtteblandinger.

- Vi møtte en veldig lukket bransje, og det var nesten umulig å komme inn på fabrikkene eller plantasjene for å dokumentere arbeidernes vilkår, forteller daglig leder i Foodman, Petter Gunnan.

Både barnearbeid og bruk av straffanger til tvangsarbeid i fabrikkene var utstrakt, men Foodman fikk hjelp av lokale kontakter for å finne fram til fabrikker med bedre vilkår for arbeiderne.

ET FRØ: Cashewnøtten er strengt tatt et frø, som henger ned fra casheweplet. Foto: Luc Gnago / Reuters / NTB Scanpix
ET FRØ: Cashewnøtten er strengt tatt et frø, som henger ned fra casheweplet. Foto: Luc Gnago / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi sier nei til mange produsenter hvert år, sikkert like mange som vi velger å handle med, sier Gunnan.

Foodman har brukt mange år på å sette en standard som er til å leve med - også for dem som jobber med produksjonen. I 2013 besøkte de produsenter med Norske Veritas, og fikk laget en code of conduct alle som leverer cashewnøtter til dem må følge. I dag er de i Vietnam med IEH, og håper på et felles løft for alle som leverer cashewnøtter til norske produsenter.

Orkla Confectionary & snacks er en annen av bedriftene som samarbeider med IEH om cashewprosjektet i Vietnam, og også de er klar over utfordringene som er knyttet til cashewnøttene, og har lenge hatt strenge retningslinjer for innkjøp og rutiner for kontroll, forteller kommunikasjonssjef Marthe Schomacker.

- Utfordringene i jordbrukssektoren i utviklingsland er ofte sammensatte, og krever et bredt forbedringsarbeid. Samarbeidsprosjekter, som det Initiativ for Etisk Handel her har tatt initiativ til, er viktig for å bidra til langsiktig forbedring av hele sektoren.

- Handelskutt er siste utvei

- Ferdigstillelsen av rapporten er bare første del av prosjektet. Funnene i rapporten skal vi bruke som grunnlag for det videre arbeidet med å forbedre arbeidsforholdene hos våre produsenter i Vietnam, sier Hanne Fjellstad i Unil.

Dialog og systematisk forbedring er viktig, samtidig som man fortsetter handel med landet.

- Å kutte handelen er absolutt siste utvei. Vi tror at en reell endring og forbedring av industrien bare kan skje gjennom kontinuerlig dialog og samarbeid med våre leverandører.

Heller ikke forbrukere bør boikotte cashewnøtter, ifølge Furustøl.

- Problemet er mer sammensatt enn som så. Men bruk forbrukermakten og spør etter fairtrade-varer i butikk, er rådet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!