FIKK BESØK: Thon Hotel Vettre pusset opp sitt tørrvarelager, som følge av Mattilsynets rapport.
FIKK BESØK: Thon Hotel Vettre pusset opp sitt tørrvarelager, som følge av Mattilsynets rapport.Vis mer

Beordret umiddelbare tiltak

Da Thon-hotellet fikk besøk av ubudne gjester, slo Mattilsynet til

Da Mattilsynet kom på inspeksjon til Thon Hotel Vettre i Asker, endte besøket med krav om hastevedtak.

Møtet med Thon Hotels ble ikke helt som ønsket, da Mattilsynet tidligere i august kom på inspeksjon til kjedens hotell i Asker utenfor Oslo.

MUSELORT: Tørrvarelageret ble hastestengt, etter funn av muselort. Nå har rommet vært gjenstand for omfattende oppussing. Foto: Mattilsynet
MUSELORT: Tørrvarelageret ble hastestengt, etter funn av muselort. Nå har rommet vært gjenstand for omfattende oppussing. Foto: Mattilsynet Vis mer

Under besøket oppdaget tilsynet alvorlige brudd på regelverket for trygg mat knyttet til skadedyr. Virksomheten ble derfor umiddelbart pålagt å stenge lageret forbeholdt tørrvarer inntil nødvendige tiltak for å bekjempe skadedyr er iverksatt.

- I dette tilfellet fant vi at det av hensyn til mattryggheten var nødvendig å utføre umiddelbare tiltak, sier seniorinspektør Jila Nami til Dagbladet.

Nami var også ansvarlig for inspeksjonen på Thon Hotel Vettre.

På sin kjøkkenrunde oppdaget inspektøren noe muselort under hyller i tørrvarelager. Det var også gnagemerker på rørgjennomføringer bak stålplate som skiller tørrvarelager og motor til fryselager.

EKKELT FUNN: Under inspeksjonen fant Mattilsynet gnagemerker på rørgjennomganger. Foto: Mattilsynet
EKKELT FUNN: Under inspeksjonen fant Mattilsynet gnagemerker på rørgjennomganger. Foto: Mattilsynet Vis mer

Mistenkte mus i 2017

Det var satt opp flere åtestasjoner i tørrvarelageret, på bakgrunn av at det hadde vært mistanke om museaktivitet der. I oktober 2017 skriver skadedyrfirmaet Pelias i en rapport at åtestasjonene ved kjøkkenet var kontrollert, men her nevnes det ingenting om et tørrvarelager. Tørrvarelageret til Thon Hotel Vettre ligger i enden av en gang som er mellom kjøkken og tørrvarelager.

Det ble ikke funnet tegn etter mus på selve kjøkkenet.

Dersom det har oppstått eller kan oppstå forhold som kan medføre fare for helseskadelige næringsmidler, kan virksomheten pålegges å stenge en eller flere aktiviteter. Matlovens paragraf 16 sier at alle matvare skal være trygge.

ÅPENT: Døra ut av varemottaket sto åpen under tilsynet, i strid med forebygging av skadedyr. Foto: Mattilsynet
ÅPENT: Døra ut av varemottaket sto åpen under tilsynet, i strid med forebygging av skadedyr. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Hvordan opplevde du ellers mathygienen under denne inspeksjonen?

- Selve kjøkkenet var greit. Vi hadde noen små påpekninger, men ikke noe som var på grensen til avvik. Opplevelsen var at kjøkkenet hadde gode rutiner, bortsett fra hygienen på tørrvarelageret. Ifølge en rapport fra skadedyrfirmaet var mus blitt observert der i oktober for snart ett år siden, da fant man gnagermerker på emballasje til tørket frukt. Men vi fant ingen dokumentasjon på hvordan dette er blitt fulgt opp etterpå.

Direktør Lene Edvardsen ved Thon Hotel Vettre sier at hotellet samarbeider med Mattilsynet og følger deres anbefalinger:

- Mattilsynet ba oss om å utbedre tørrvarelageret, som ikke er på selve produksjonskjøkkenet, men i et tilstøtende areal av kjøkkenet. Det ble ikke funnet noen ferske tegn på at skadedyr hadde vært inne i dette rommet og det ble heller ikke funnet noen skadedyr der. Det ble oppdaget et mulig gnagemerke på en rørgjennomføring bak en stålplate og noe som liknet muselort på gulvet i et teknisk rom tilknyttet til nevnte tørrvarelager. Dette kan være gamle spor fra år tilbake, framholder Edvardsen.

Hun understreker at de kastet alle tørrvarene og stengte av rommet samme dag som Mattilsynet var der for å være på den sikre siden. Deretter ble det iverksatt renovering av det aktuelle lagerrommet etter inspeksjonen til Mattilsynet. Fredag ettermiddag fikk Dagbladet tilbakemelding fra hotelldirektøren om at Mattilsynet hadde opphevet vedtaket etter nytt tilsyn samme dag.

MERKER: Det var gnagemerker på rørgjennomføringer bak stålplate som skiller tørrvarelager og motor til fryselager. Foto: Mattilsynet
MERKER: Det var gnagemerker på rørgjennomføringer bak stålplate som skiller tørrvarelager og motor til fryselager. Foto: Mattilsynet Vis mer

Jila Nami i Mattilsynet har følgende kommentar til hvordan hun opplever hygienen på norske kjøkken:

- Det varierer fra virksomhet til virksomhet; avhengig av kompetanse og hvor opptatte de ansatte er å ha fokus på mattrygghet og tilstrekkelig opplæring, konstaterer seniorinspektøren.