Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Da tolleren oppdaget at påskekyllingen rørte på seg, ble bilisten klukk stille

Sjekk hva tollerne fant i pappeskene som befant seg i baksetet på østfoldingens personbil.

KYLLINGER OVER GRENSA: Synet av små, søte kyllinger var det tollerne på Svinesund ble møtt av da de stoppet en bil med en mistenkelig pappeske. (Foto: Tollvesenet)
KYLLINGER OVER GRENSA: Synet av små, søte kyllinger var det tollerne på Svinesund ble møtt av da de stoppet en bil med en mistenkelig pappeske. (Foto: Tollvesenet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et eksempel på hva vi beslaglegger på grensa. Noen ganger beslaglegger vi også kyllinger og høner, sier Per Kristian Grandahl, kontorsjef ved Svinesund tollkontor.

En person hjemmehørende i Østfold ble stanset for kontroll etter å ha innpassert til Norge over gamle Svinesund bru, altså FV 118.

«Pappeskene inneholdt ni kyllinger, tre haner og tre høner.» Per Kristian Grandahl
Per Kristian Grandahl, kontorsjef ved Svinesund tollkontor. (Foto: Jenny Mina Rødahl)
Per Kristian Grandahl, kontorsjef ved Svinesund tollkontor. (Foto: Jenny Mina Rødahl) Vis mer

- Tolleren som stoppet bilen så to pappesker i baksetet på bilen. Da han spurte føreren om hva som befant seg i eskene, svarte mannen motvillig at det var høner, sier Grandahl.

Det viste seg at de to pappeskene inneholdt ni kyllinger, tre haner og tre høner. Personen som smuglet ble ilagt en bot på 6000 norske kroner. Mattilsynet bestemte at fuglene kunne gjenutføres.

HØNEMOR: Tre høner befant seg i baksetet i bilen som ble stoppet på grensa. (Foto: Tollvesenet)
HØNEMOR: Tre høner befant seg i baksetet i bilen som ble stoppet på grensa. (Foto: Tollvesenet) Vis mer

Ikke kjæledyr

Tolletaten forvalter Mattilsynets bestemmelser på grensa når det gjelder import av dyr.

Både fugler, gnagere og kaniner kan være kjæledyr. Følgende fuglearter regnes likevel aldri som kjæledyr:

  • Høns
  • Kalkuner
  • Perlehøns
  • Ender
  • Gjess
  • Vaktler
  • Duer
  • Fasaner
  • Rapphøns
  • Strutsefugler

Som kjæledyr regnes heller aldri gnagere eller kaniner som er beregnet til næringsmiddelproduksjon, heter det på Mattilsynets hjemmesider.

- Stor risiko

- Dette er høyst bekymringsfullt. Ulovlig import medfører alltid stor risiko for at dyrene lider under transport, fordi det ofte er snakk om både lange transportavstander og kummerlige forhold, sier veterinær og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Julie Grell.

PÅ GRENSA: Kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund Tollsted forteller om arbeidet tollerne gjør for å forhindre smugling, og viser oss flere store beslag.Vis mer Vis mer

Hun forteller at Norge så langt har vært i en særstilling når det gjelder lav forekomst av sykdommer hos dyr i forhold til andre land.

Veterinær og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Julie Grell. (Foto: Ihne Pedersen)
Veterinær og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Julie Grell. (Foto: Ihne Pedersen) Vis mer

- Vi så ser nå tendenser til stadig økende reisevirksomhet og løsere regelverk for reise, noe som også medfører også risiko for illegal import.

Som følge av dette oppdages det stadig nye sykdommer som vi ikke har hatt tidligere i Norge, som kan smitte både dyr og mennesker.

- Det er ikke lenger usannsynlig at det kan oppdages alvorlige sykdommer som tidligere har vært forbeholdt mer eksotiske strøk, som for eksempel rabies, sier Grell.

Truer norsk dyrehelse

Når man tar med seg dyr til Norge så kan man utsette andre dyr, både kjæledyr og ville dyr, for smitte som vi ikke har i Norge, og som vi definitivt ikke ønsker å få hit. Ulovlig innførsel av dyr vil kunne true god, norsk dyrehelse. Noe av dette kan også ramme mennesker, ifølge Mattilsynet.

Transport av dyr skal foregå på en måte som er til minst mulig belastning for dyret, mener Torunn Knævelsrud, seksjonssjef ved Seksjon Dyrevelferd.

«Fugler i en koffert vil ikke få nok luft til å overleve en lang reise» Torunn Knævelsrud

- Dyr skal kun transporteres når de er i en slik tilstand at det er forsvarlig å gjennomføre hele transporten. Transportmiddelet skal være egnet ut fra hensynet til dyrenes sikkerhet og egenart, og dyr skal ha nødvendig tilsyn og stell under transporten. Fugler i et plastbur inne i en koffert vil ikke få nok luft til å overleve en lang reise, sier hun.

Farlige sykdommer

For innførsel av høner og kyllinger gjelder de generelle kravene ved innførsel og import av levende dyr, jamfør EØS-avtalen.

- Det kreves at importør er registrert hos Mattilsynet som importør og mottaker, samt at Mattilsynet varsles om importen minimum 24 timer før ankomst bestemmelsesstedet og mottaker, sier Lars Erik Rondestveit, veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet.

«Norge har ingen eller liten forekomst av visse fjørfesykdommer. Denne gunstige situasjonen ønsker vi å beholde» Lars Erik Rondestveit, veterinær

Videre skal forsendelsen følges av et helsesertifikat som utstedes av avsenderlandets veterinærmyndighet.

- Fjørfe må videre komme fra fjørfevirksomhet som er registrert av og godkjent av avsenderlandets veterinærmyndighet, sier han.

Dersom det ikke følger med dokumentasjon i tilfeller som dette, må Mattilsynet legge til grunn at dyrene er smittefarlige, ifølge Rondestveit.

- Norge har ingen eller liten forekomst av visse fjørfesykdommer. Denne gunstige situasjonen ønsker vi å beholde ved å stille tilleggskrav for å unngå innførsel av smitte ved samhandel og import av fjørfe.

Det gjelder sykdommene Infeksiøs laryngotrakeitt (ILT), Aviær rhinotrakeitt (ART), Newcastle disease og salmonellose. Utbrudd av disse sykdommene vil påføre fjørfenæringen store tap, og vil ved påvisning i Norge medføre strenge smittesaneringstiltak fra Mattilsynet.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!